Kvinojina torta s kislo smetano in jagodami

 
Vam povem eno prigodo?
Še zdaj se spomin 28. aprila lansko leto, ko sva se s partnerjem peljala čez zasneženo Kladje (ja, bil je sneg ;)) in razmišljala o tem, kaj nama bo prinesel današnji dan. Bo to punčka ali fantek? Globoko v sebi sva oba čutila, da naju bo razveselil fantek, a nikoli se ne ve :P
Ure do Galovega rojstva so minevale tako zelo počasi. Kljub temu, da sva se ob poslušanju njegove srčka smejala in šalila, je bilo v zraku čutiti napetost in strah pred operacijo. A hvaležna sem za zaposlene v ljubljanski porodnišnici, ki so me bodrili in spodbujali. Spomnim se, ko sem ga še zadnjič videla na ekranu ultrazvoka. Po narejenem ultrazvoku pa je medicinska sestra v sobo prinesla oblačila za bodočega novega člana družine. Ker je v sobo prinesla marelične hlačke in rumeno majčko, sem bila prepričana, da ji je zdravnik povedal, da je na ultrazvoku videl punčko. In da naj v porodni sobi pripravi oblačila za bodočo hčerko. Kar jezna sem bila, ker sva vse mesece nestrpno čakala in komaj zdržala, da bo ja presenečenje, potem pa na tak način izvem, da je punčka.
V operacijsko sobo sem tako odšla s prepričanjem, da bom rodila punčko. Na poti iz operacijske sobe sem še zelo zaspana in omotična slišala, ko so mi rekli: »Gospa Bevk, čestitke. Fanta imate.« Nisem in nisem mogla verjeti. V joku sem Bojana spraševala: » Bojan, a je res pob. A se ne hecaš? Je to res?« In je rekel »Ja, poba imava.« In tako sva dobila Gala.

Danes pa je prišel ta dolgo pričakovani dan.
Točno eno leto nazaj se je moje življenje popolnoma spremenilo. Postala sem mama. In danes je tu, moj sin Gal, moj Gurmanček Gal, že tako velik in močan.

To leto je bilo zame najlepše leto v mojem življenju. Leto polno doživetij in ljubezni. Leto, ko sem se veselila prvega nasmeha, prvega obrata. Ko sem navdušeno vriskala, ko se je prvič sam posedel in začel kobacati. Ko sem od veselja jokala ob njegovih prvih korakih. Leto polno ljubezni, objemov in poljubov.

In danes praznuje prvi rojstni dan. Vse najboljše moj junak. Moj Gurmanček Gal.

In iz srca, polnega ljubezni, sem ustvarila to prvo rojstnodnevno torto.

Za približno 20cm široko torto potrebujete:
BiSKVIT:
  • 1 jogurtov lonček kvinoje
  • 1 jogurtov lonček riževega napitka
  • 1 jogurtov lonček pirine gladke moke
  • 1 jogurtov lonček rožičeve moke
  • 2 jajci
  • 1 čajna žlica cimeta
  • lupina 1 pomaranče (neškropljene in dobro oprane)
  • 1 zravnana kavna žlica sode bikarbone
  • 50g masla

KREMA:
  • cca 300g jagod
  • 2 veliki kisli smetani  (800g)
  • 12 lističev želatine

PRIPRAVA:
  1. Kvinojo operite pod vročo vodo in jo nato kuhajte v vodi 15 minut. Kuhano kvinojo odcedite in ohladite.
  2. Stepite 2 jajci, vmešajte kvinojo, cimet, rižev napitek, in stopljeno maslo. Nato postopoma vmešajte obe moki. Rožičevo in pirino. Ko je maSa dobro stepena, ji dodajte pomarančno lupino in sodo bikarbono. Ponovno dobro premešajte in biskvitno maso vlijte v namaščen tortni pekač. V ogreti pečici biskvit pecite 30 minut na 180°C. Ko je biskvit pečen, ga pustite v pekaču, da se shladi.

  1. Ko je biskvit shlajen, ga vzemite iz pekača. Pekač očistite, saj ga boste potrebovali za nadaljevanje recepta.
  2. Na dno tortnega pekača v krogu in v enem sloju naložite na lističe narezane jagode, da je dno v celoti pokrito z jagodami. Preostanek jagod na drobno nasekljajte.

  1. Želatino pripravite kot piše v navodilih.

  1. Želatino z mešalnikom dobro vmešajte v kislo smetano. Nato previdno, z navadno jedilno žlico, v kremo vmešajte nasekljane jagode. Kremo previdno prelijte čez naložene jagode. Pekač malo potresite, da se krema enakomerno razporedi. Nato na vrh kreme položite biskvit. Torto postavite v hladilnik za vsaj 4 ure ali še boljše čez noč, da se krema strdi.
  2. Ko želite postreči torto, jo s pekačem vred previdno obrnite 'na glavo', da bo biskvit spodaj. Nato odprite rob tortnega modela. Ker se je krema strdila, bo torta obdržala obliko.
Pa dober tek in vse najboljše malemu gurmančku/gurmančici.