Purančkov pire

Da bi tudi vi za malčka lahko pripravili kremasti purančkov pire (200 g), potrebujete:
  • 1 jedilno žlico (50 g) purana
  • 2 pest (100g) koščkov narezane in olupljene zelene bučke
  • 1 manjši krompir (50 g)
  • 1 čajno žličko 100%, hladno stiskanega olja
  • 1 jedilno žlico mleka (materino, adaptirano, kozje ali rastlinsko)

Na sopari ali v soparniku do mehkega skuhajte bučke in krompir, ki ste ju olupili in narezali na manjše koščke. Purana lahko skuhate na sopari ali v vodi. Kuhanje sestavin vam bo vzelo 20-25 min. Nato vse sestavine skupaj pretlačite ali zmiksajte ter v kašico dodajte 1 čajno žličko 100%, hladnega olja (jaz sem izbrala olivno olje) in 1 jedilno žlico mleka (materino, adaptirano, kozje ali rastlinsko).

Pa dober tek!


NASVET!
  1. Če imate tudi vi malčka, ki ni ljubitelj mesa, vam priporočam, da v kašico vmešate 1 jedilno žlico jabolčne čežane. Dodajanje jabolk ali jabolčnega soka zaradi vsebnosti vitamina C pospešuje absopcijo železa iz hrane. Hkrati pa se z dodajanjem jabolk poveča količina zaužitega obroka. Jabolka namreč jed posladijo, kar je dobrodošlo za brbončice naših malčkov.
  2. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  3. Ker mesa vedno kupim več, da ga imamo nekaj na zalogi v zamrzovalniku, sem za malčkov obrok naribala kar zamrznjena puranja prsa. Tako je nastala priročna kašica, ki sem jo skuhala v malo vode in nato zalila pire iz bučk in krompirčka. Ostal del puranjih prsi pa sem uporabila za pripravo obroka za ostale člane družine.

Kaj pa ostali družinski člani?
Purančkov pire lahko v malo spremenjeni obliki pripravite za vso družino. Bučke in krompir skuhajte na pari, pretlačite ter stran vzemite za 3 zvrhane jedilne žlice pireja. To boste uporabili za malčkov obrok. Preostanek pireja začinite ter dodajte 1 dl smetane za kuhanje. Puran, ki ste ga skuhali na sopari, narežite na rezine (za malčka stran vzemite 1 jedilno žlico mesa), začinite (sol, poper) in specite na kokosovem maslu. 


Pirin zdrob s hruško

Za okusen zajtrk (cca 200g), potrebujete:

  • 1 hruško
  • 1 jedilno žlico pirinega zdroba
  • 180 ml vode
Hruško olupite in jo narežite na tanke rezine (tako vam je kasneje ne bo potrebno pasirat). Hruško zalijte s 180 ml vode in kuhajte 10 minut. Nato vmešajte 1 jedilno žlico pirinega zdroba. Med mešanjem, kuhajte še 3 minute. Postrezite primerno ohlajeno.

Pa dober tek!

NASVET!
  1. Če boste hruško narezali na majhne in tanke rezine, se bo med kuhanjem kar raztopila, vam pa ne bo potrebno pasirat.
  2. Namesto pirinega zdroba, lahko izberete tudi koruzni, pšenični ali zdrob katerega drugega žita. Recept, kjer sem uporabila pšenični zdrob, vas čaka tu.
  3. Pri uvajanju goste hrane, je pomembno, da poskrbimo, da malček iz prehrane dobi dovolj železa, ki je ključnega pomena pri tvorbi hemoglobina. Več o tem v tej objavi 
Kaj pa ostali družinski člani?
Pirin zdrob s hruško je odlična izbira za zdrav, okusen in hranilen zajtrk. Količino sestavin prilagodite številu oseb. Za naju z Galom sem tako pripravila 2 hruški, jih skuhala v 4 dl vode in vmešala 3 jedilne žlice pirinega zdroba. Zraven se je seveda prilegla domača, turška kava z mlekom.