Purančkov pire

Da bi tudi vi za malčka lahko pripravili kremasti purančkov pire (200 g), potrebujete:
  • 1 jedilno žlico (50 g) purana
  • 2 pest (100g) koščkov narezane in olupljene zelene bučke
  • 1 manjši krompir (50 g)
  • 1 čajno žličko 100%, hladno stiskanega olja
  • 1 jedilno žlico mleka (materino, adaptirano, kozje ali rastlinsko)

Na sopari ali v soparniku do mehkega skuhajte bučke in krompir, ki ste ju olupili in narezali na manjše koščke. Purana lahko skuhate na sopari ali v vodi. Kuhanje sestavin vam bo vzelo 20-25 min. Nato vse sestavine skupaj pretlačite ali zmiksajte ter v kašico dodajte 1 čajno žličko 100%, hladnega olja (jaz sem izbrala olivno olje) in 1 jedilno žlico mleka (materino, adaptirano, kozje ali rastlinsko).

Pa dober tek!


NASVET!
  1. Če imate tudi vi malčka, ki ni ljubitelj mesa, vam priporočam, da v kašico vmešate 1 jedilno žlico jabolčne čežane. Dodajanje jabolk ali jabolčnega soka zaradi vsebnosti vitamina C pospešuje absopcijo železa iz hrane. Hkrati pa se z dodajanjem jabolk poveča količina zaužitega obroka. Jabolka namreč jed posladijo, kar je dobrodošlo za brbončice naših malčkov.
  2. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  3. Ker mesa vedno kupim več, da ga imamo nekaj na zalogi v zamrzovalniku, sem za malčkov obrok naribala kar zamrznjena puranja prsa. Tako je nastala priročna kašica, ki sem jo skuhala v malo vode in nato zalila pire iz bučk in krompirčka. Ostal del puranjih prsi pa sem uporabila za pripravo obroka za ostale člane družine.

Kaj pa ostali družinski člani?
Purančkov pire lahko v malo spremenjeni obliki pripravite za vso družino. Bučke in krompir skuhajte na pari, pretlačite ter stran vzemite za 3 zvrhane jedilne žlice pireja. To boste uporabili za malčkov obrok. Preostanek pireja začinite ter dodajte 1 dl smetane za kuhanje. Puran, ki ste ga skuhali na sopari, narežite na rezine (za malčka stran vzemite 1 jedilno žlico mesa), začinite (sol, poper) in specite na kokosovem maslu. 


Ni komentarjev:

Objavite komentar