Gurmančkovi skutni namazi

Poznamo ogromno različic in kombinacij za namaze. Zelenjavne, mesne, mlečne, sladke, slane in prav vsi so odlični.


Z njimi obogatimo kruh, jih postrežemo kot prilogo ali predjed. Ko pa postanejo malčki samostojnejši pri hranjenju, lahko različne namaze ponudimo tudi njim, bodisi kot samostojno jed ali kot namaz za kruhke, vaflje. 

Nekaj namazov smo preizkusili tudi v družini Gurmančka Gala, zato vam tokrat v ustvarjanje in preizkušanje ponujam kar 12 receptov za namaze, katerih glavna sestavina je pasirana pusta skuta.

Korenčkov namaz

1 jedilna žlica pasirane puste skute
1 jedilna žlica drobno naribanega svežega korenčka

Korenček naribajte na strgalu na strani, ki je namenjena ribanju na primer limonine lupine ali parmezana. Nariban korenček vmešajte v pasirano pusto skuto in namažite na vafelj ali kruh. Odličen je na pirinem vaflju linije dmBio.


Pastinakov namaz

1 jedilna žlica pasirane puste skute
1 jedilna žlica drobno naribanega svežega pastinaka
ščepec mlete kumine

Pastinak naribajte na strgalu na strani, ki je namenjena ribanju parmezana. Nariban pastinak vmešajte v skuto in namažite na željeno podlago - kruh, vafelj, palačinko...izbira je vaša..

Zeliščni namaz

2 jedilni žlici pasirane skute
ščepec luštreka
ščepec drobnjaka

Pasirani skuti vmešajte nasekljane sveže ali suhe začimbe. 

Paprikin namaz


1 jedilna žlica pasirane puste skute
1/4 manjše zelene paprike
ščepec mlete kumine

Papriko drobno nasekljajte in vmešajte k pasirani pusti skuti. Dodajte še ščepec mlete kumine in dobro premešajte. Za bolj gladko strukturo, lahko vse sestavine spasirate s paličnim mešalnikom. 


Melancanin namaz

1 rezina jajčevca
1 jedilna žlica pasirane skute
pol čajne žličke olivnega olja

Rezino jajčevca pokapajte z olivnim oljem in v pečici na 180'C pecite 10 minut. Ohlajeno rezino jajčevca drobno nasekljajte in vmešajte v skuto. Melancanin namaz se odlično prileže namazan na koruznem dmBio vaflju. 


Čebulno-brokolijev namaz


1 jedilna žlica pasirane skute
1 čajna žlica nasekljane čebule
2 manjša cvetova kuhanega brokolija

Nasekljano čebulo in kuhan brokoli vmešajte v skuto. Za bolj blag okus lahko namesto navadne čebule uporabite rdečo ali mlado čebulo, šalotko ali pa jo nadomestite s porom. Jajčni namaz

1 jedilna žlica pasirane skute 
1 manjše jajce
ščepec drobnjaka

Jajce na trdo skuhajte v vodi (ko voda zavre, jajce kuhajte še 7 minut). Olupljeno trdo kuhano jajce skupaj s skuto spasirajte s paličnim mešalnikom, da nastane homogena, gladka zmes. Namaz potresite s svežim ali suhim nasekljanim drobnjakom

Hruškin namaz

1/4 hruške
¸1 jedilna žlica pasirane puste skute
ščepec vanilije

Hruško olupite in ukašite na steklenem ali navadnem strgalu. Hruško nato vmešajte v skuto in dodajte ščepec prave vanilije. . 

Bananin namaz

1/4 banane
1 jedilna žlica pasirane skute
ščepec cimeta

Banano pretlačite z vilico, vmešajte skuto in ščepec cimeta. Dobro premešajte, da se vse sestavine med seboj povežejo. Postrezite kot samostojen obrok ali pa bananin namaz namažite na rižev dmBio nesoljen vafelj.


Jabolčni namaz

1/2 manjšega jabolka
1 jedilna žlica pasirane skute
ščepec cimeta

Neolupljeno jabolko naribajte na strgalu in vmešajte k skuti. Dodajte še ščepec cimeta in dobro premešajte, da se sestavine med seboj povežejo. Postrezite kot samostojno jed ali kot namaz.


Medeni namaz (primeren po dopolnjenem prvem letu starosti) 

1 jedilna žlica puste pasirane skute
1 čajna žlica medu

Skuto namažite na vafelj ali kruh in čez skuto pokapajte čajno žlico meda.


Borovničev namaz

1 jedilna žlica svežih ali zamrznjenih borovnic
1 jedilna žlica pasirane puste skute
ščepec vanilije

Borovnice in skuto spasirajte s paličnim mešalnikom, dodajte še ščepec vanilije in dobro premešajte. 


NASVET!
Po navadi namaze ponudim poleg polnovrednega, doma pečenga kruha (recepti za kruh na tem linku), tokrat pa sem namaze postregla z nesoljenimi vaflji znamke dmBio, ki jih najdete na vseh policah dm prodajaln. Vaflji (koruzni, riževi, pirini) so odlična izbira tudi kot prigrizek ali dopolnilo k sadju za malico.  

Ni komentarjev:

Objavite komentar