Gluhi štruklji z borovničevo omako

Najljubša jed mojih fantov po receptu tete Dore.

Omake niso samo „slane“, ampak tudi „sladke“, zato sem se odločila, da tokrat v preizkušanje ponudim borovničevo omako, ki sem jo polila čez gluhe štruklje, narejene po odličnem receptu tete Dore.

Ponavadi gluhe štruklje ponudimo poleg „koščevke“, juhe iz krompirja in peteršilja, a v današnjem receptu bodo ti okusni gluhi štruklji samostojni obrok.

Gluhi štruklji se imenujejo zato, ker so brez nadeva. Sicer pa gre pravzaprav za kvašen izdelek, podoben kruhu, ki se skuha na sopari.  Lahko jih prelijete tudi z omako iz drobtin in masla, kakršno uporabimo za marelične ali slivove cmoke.

Za polkilogramski hlebček gluhih štrukljev potrebujete:
  • 300g pšenične bele moke
  • ¼ kvasa
  • 1 čajno žličko masla
  • 300 ml vode
  • moka za posipanje
  • 1 jedilna žlica borovnic
  • ščepec vanilije
  • 50ml sladke smetane
Vodo ogrejte na približno telesno temperaturo in vanjo nadrobite kvas, dodajte 1 jedilno žlico moke in noževo konico sladkorja (toliko, da kvas vzhaja). Kvasec pustite, da vzhaja 20-25 minut.

Moko presejte, naredite jamico in v njo dodajte 1 čajno žlico masla, ki ste ga predtem stopili. Počasi, med gnetenjem dolivajte kvasec. Testo dobro pregnetite in pokrijte s kuhinjsko krpo ali živilsko folijo. Testo pustite, da vzhaja pol ure.

Pripravite posodo za kuhanje štrukljev. Če le te nimate, uporabite navaden lonec, pokrovko in večje kovinsko cedilo ali mrežo za kuhanje na sopari.  Do polovice lonca nalijte vodo in pokrijte s pokrovko ter vodo zavrite. Pripravite si čisto belo krpo ali belo tetra plenico in jo položite čez cedilo.
Testo ponovno dobro pregnetite, ga oblikujte v hlebček in položite na tetra plenico, ki ste jo predtem postavili na cedilo. Cedilo s štrukljem postavite nad lonec z vrelo vodo in hlebček dobro pokrijte s krpo ter pokrovom. Pokrito na močnem ognju kuhajte 20 minut.

V ponev dodajte borovnice, 50ml sladke smetane in ščepec vanilije. Ko zavre, borovnice na hitro pretlačite z vilico. Ravno toliko, da se jih nekaj med njimi zmehča in da omaka dobi vijolično barvo. Vročo omako prelijte čez gluhe štruklje.

Postrezite primerno ohlajeno. Pa dober tek!

Recept za borovničevo omako je že osmi po vrsti v receptih, ki sem jih objavila v okviru Gurmančkovega izziva omak. Več o februarskem izzivu in receptih, si lahko preberete tukaj. Gurmančku Galu pa lahko sledite tudi na FB strani in Instagram-u.

Nov recept pričakujte že to nedeljo 25.2.2018!