Pirine polnozrnate štručke

Za Gurmančka Gala sem že spekla graham žemljice, tokrat pa sem se lotila peke štručk iz pirine polnozornate moke.
Kruh se mi zdi odlična izbira za uvajanje glutena, saj lahko malčku ponudimo skorjico kruha med samim obrokom, da jo žuli in z njo masira dlesni. Tudi Gurmanček Gal je skorjico kruha dobil že pri petih mesecih starosti.

Za šest 100g žemljic potrebujete:
  • 300g polnozrnate pirine moke 
  • 1/4 kvasa (10g)
  • 1 čajno žlico olivnega olja
  • za noževo konico sladkorja (sladkor je potreben, da kvas vzhaja)
  • 300ml vode
  • moka za posipanje

Vodo ogrejte na telesno temperaturo, vanjo dodajte sladkor, ščepec moke (da kvasovke začnejo delovati) in nadrobite kvas. Pustite pol ure, da vzhaja. Edino pri peki kruha ne morem mimo dodanega sladkorja, saj je nujno potreben, da kvasovke začnejo delovati in da kvas vzhaja. 

V 300g pirine polnozrnate moke naredite jamico in vanjo dodajte čajno žličko olivnega olja. Ko kvas vzhaja, kvasec počasi, med mešanjem vmešavajte v moko. 

Testo bo sicer bolj lepljivo, a to boste po drugem gnetenju 'popravili. Testo pokrito pustite, da vzhaja 30 minut. Bodite pazljivi, da je prostor topel in da ni prepiha. To pa zato, da se testo ne bi 'prehladilo' in ne bi vzhajalo. Najboljše je, če imate doma plastično posodo s pokrovom. Testo položite vanjo in jo pokrijte s pokrovom. Tako boste zagotovo preprečili, da zaradi prepiha, testo ne bi vzhajalo.

Delovno površino pomokajte z malo moke in testo še enkrat dobro, a z občutkom pregnetite. Vzemite si čas, testo ne gnetite na silo, ampak nežno toliko časa, da se testo ne lepi več na prste. Jaz se dodatno porabila še približno 1 pest polnozrnate pirine moke.
Oblikujte 6 štručk, jih položite na pomokan pekač in pokrijte s krpo.

Pečico ogrejte na 180'C. Ko se lučka na pečici izklopi (po cca 10 minutah), štručke dajte v pečico. Pečejo naj se 30 minut.

Pečene pirine štručke položite v pleteno košaro in jih pokrijte s čisto, neodišavljeno krpo, da se počasi ohladijo, skorjica pa tako ostane mehka.


Pa dober tek!

2 komentarja:

  1. Recept mi je všeč, kaj pa sol. Soli nič?

    OdgovoriIzbriši
  2. sladkor ni potreben da kvas vzhaja le pospeši proces, tukaj pa bi dodal cca. od 5g do največ 7g soli

    OdgovoriIzbriši