Luštrkovi ravioli s sirovo omako

Doma narejeni ravioli z nadevom iz skute in luštreka v kremasti sirovi omaki.


To pa je bil podvig, s katerim sem se spogledovala že nekaj časa. Doma pripravljene testenine, v naših koncih so zagotovo najbolj poznani žlikrofi, bleki, pošrekanci in "nudli", so res omamno okusne in se tudi približno ne morejo primerjati s trgovinskimi. Čeprav priprava domačih testenin zahteva kar nekaj časa, pa zadovoljni in siti obrazi družinskih članov odtehtajo ves vložen trud in čas.

Recept, ki sledi v naslednjih vrsticah, je primeren za malčke starejše od 9 mesecev, saj vključuje mlečne izdelke. S kakšno drugo omako (recepte za različne omake, najdeš na tej povezavi) in z drugačnim nadevom (npr.mesnim, špinačnim...) pa lahko te raviole ponudite tudi šestmesečnikom Lahko pa recept za testo preprosto uporabite za pripravo domačih špagetov ali širokih rezancev. Preizkušeno so odlični tudi v takšni izvedbi.

Za približno 30 raviolov potrebujete:
  • 200g pšenične bele moke
  • 2 jajca
  • 2 jedilni žlici kvalitetnega olivnega olja
Vse sestavine dobro zgnetite v gladko in čvrsto testo. Testo gnetite vsaj 5 minut, da se ne drobi več ter se ne lepi na prste. Testo zavijte v folijo in v hladilniku psutite počivati vsaj 30 minut.
Nadev:
  • 100g puste pasirane skute
  • 1 jedilna žlica nasekljanega svežega ali suhega luštreka (če le tega nimate na razpolago, lahko uporabite baziliko ali drobnjak)
Skuto z luštrkom spasirajte s paličnim mešalnikom, da nastane homogena zmes.

Testo zelo tanko razvaljajte z valjarjem in ga prerežite na enakomerne trakove. Na en trak položite v razmaku 3 do 4 centimetre kot lešnik velike kroglice nadeva. Nato robove testa premažite z mokrim čopičem, ki ste ga pomočili v vodo in čez položite drug trak testa. S prstom počasi ob robu nadeva pritiskajte ob podlago, da se obe plasti testenin spojita. Nato s petelinčkom oziroma nazobčanim kolescem izrežite kvadratke oziroma raviole. 
To ponavljajte toliko časa, da porabite vse testo oziroma, da dobite željeno število raviolov. Lahko pa preostanek testa s petelinčkom narežete v široke valovite rezance.

Zavrite 2 litra vode in vanjo previdno položite raviole ter jih kuhajte 15 minut. Če boste testo zvaljali s strojčkom za testenine, ki omogoča tanjše zvaljanje testa, bo zadostovalo 5 minut kuhanja. Raviole iz vode poberite s penovko in jih prelijte z omako, ki ste jo pripravili iz:

  • 1 dl smetane za kuhanje
  • 1 pest naribanega sira (ementalec, parmezan, mocarela, tolminski sir...Kateregakoli imate pri roki. Bolj ko bo sir aromatičen in zorjen, močnejša bo aroma in okus omake)
  • 1 jedilna žlica puste pasirane skute
  • vejica rožmarina
  • 2 stroka česna
  • 1 jedilna žlica masla
Maslo dajte v ponev, dodajte vejico rožmarina in ga počasi, na blagem ognju stopite. Dodajte nasekljan česen in med mešanjem počasi pecite česen, da zadiši. Zalijte s smetano za kuhanje in premešajte. Dodajte še skuto in sir ter med mešanjem na blagem ognju kuhajte toliko časa, da se sir popolnoma stopi in da dobite kremasto, gosto omako. Omako prelijte čez raviole in postrezite primerno ohlajeno.

Pa dober tek!

Recept za luštrkove raviole v sirovi omaki je že četrti po vrsti v Gurmančkovem izzivu omak, ki poteka v mesecu februarju. Za še več idej za obroke malih gurmančkov, sledite blogu,  FB strani in Instagram-u, naslednji recept pa vas bo na tej strani čakal že v torek 13.2.2018!