Hokaido juha s hrustljavimi koruznimi kockami

Jesen je čas za hokaido bučo, ki je bogat vir lutaina – betakarotena, vlaknin, vitaminov (vitamin C) in mineralov (kalij). Poleg tega deluje kot diuretik, saj pospešuje izločanje urina in ureja prebavo (če ima malček drisko, mu ponudite nastrgano ali pečeno bučo).

Hokaido buča je v naši prehrani prisotna v različnih kombinacijah, saj se odlično poveže z različnimi sestavinami, tako s sadjem, kot tudi z zelenjavo in mesom. Nekaj idej za gurmančkove obroke, ki vključujejo hokaido bučo, najdete tudi na tej povezavi. 

Ponavadi sem za bučno juho bučko popražila na čebuli ter zalila z jušno osnovo. Tokrat pa sem se priprave hokaido juhe lotila drugače. Kako, se vprašate? Berite naprej ;)

1. del: JUHA:

Za približno 750ml hokaido juhe potrebujete:
  • 1 manjšo hokaido bučo
  • 3 stroke česna
  • jedilno žlico olivnega olja
  • 5dl vode
  • kisla smetana ( 1 čajna žlička na 1 jušni krožnik)
Česen olupite in drobno nasekljajte. Hokaido bučo prepolovite in ji odstranite semena. Notranji del buče pokapajte z olivnim oljem in potresite z nasekljanim česnom. Bučo 30 minut pecite v pečici na 200°C. 
Ko se pečena buča malo ohladi, ji z žlico odstranite meso. Pečenemu bučnemu mesu s česnom prilijte pol litra vode in gladko spasirajte s paličnim mešalnikom ter zavrite. 

2.del: KORUZNE KOCKE: 

  • 2 jedilni žlici koruzne instant polente
  • 180ml vode
  • čajna žlička olivnega olja
Vodo zavrite in ji med mešanjem počasi dodajajte polento. Med stalnim mešanjem kuhajte še tri minute. Polento vlijte v nizek kvadraten ali pravokoten pekač in počakajte, da se ohladi. Ohlajeno polento narežite na kocke (približno 1x1cm) in kocke na vročem olivnem olju popecite, da dobijo zlatorjavo skorjico.

3. del: POSTREZI IN POJEJ

Vročo hokaido juho vlijte v jušni krožnik, dodajte čajno žličko kisle smetane ter popečene polentine kocke. Na koncu potresite še z majaronom.
Pa dober tek!