Borovničev cheesecake

Borovničeva kremna torta brez glutena in sladkorja. Taka, ki je vsak dan boljša, bolj sočna in okusna. Taka, ki kliče po poletju. Preprosto odlična!

Že dve torti (recepti) sem ustvarila za Gurmančka Gala, a tokratna me je dobesedno "sezula". Polnega okusa in dlje časa, ko stoji v hladilniku, vedno boljša je. Ko se spodnji "biskvitni" del napoji kreme, je resnično omamnega okusa.

Za torto širine 20 cm oziroma približno 12 koščkov potrebujete:

BISKVIT
  • 100g dmBio kokosovega masla
  • 250g dmBio mandljev
  • 1/2 jedilne žlice cimeta
Mandlje grobo nasekljajte z nožem in stresite v multipraktik. Dodajte stopljeno dmBio kokosovo maslo in cimet ter v multipraktiku dobro premešajte in zmeljite, da nastane gosta, lepljiva zmes. Mandljevo zmes z roko enakomerno razporedite po tortnem pekaču.

KREMA
  • 750g mascarpone sira
  • 380g kisle smetane
  • 3 jajca
  • 1 zvrhana čajna žlica dmBio vanilije v prahu
V posodo dodajte mascarpone sir in z mešalnikom premešajte. Dodajte dmBio vanilijo v prahu in kislo smetano. Ponovno dobro premešajte, da se vse sestavine med seboj povežejo. Nato v kremo postopoma ubijte jajca. Ampak vedno preden v kremo  dodate naslednje jajce, poskrbite, da se je prejšnje jajce dobro vmešalo in povezali v zmes. 

Kremo vlijte v tortni pekač na vrh mandljevega biskvita. Torto postavite v prej ogreto pečico in jo na 150°C pecite 60 minut. Ko je torta pečena, pečico izklopite, torto pa pustite v pečici počivati še eno uro.  Nato torto postavite v hladilnik za vsaj 12 ur.

PRELIV
  • 200g borovnic
  • 3dl vode
  • 2 čajni žlici želatine v prahu (ali dve vrečki želatine v prahu ali 12 želirnih lističev)
  • 1 pest dmBio mandljevih lističev
  • ščep dmBio vanilije v prahu
Preliv pripravite tako, da v 1dl vode dodate 2 čajni žlici želatine v prahu in pustite 10 minut, da nabrekne. Ta čas zavrite 2dl vode, borovnice in vanilijo in pokuhajte 3 minutke. Vse skupaj nato spasirajte s paličnim mešalnikom. Želatino v mikrovalovni ali na sopari stopite in jo nato dobro vmešajte v borovničev preliv. Borovničev preliv prelijte čez torto (ki je v hladilniku počivala vsaj 12h). Zgornji rob torte posujte z dmBio mandljevimi lističi. Ko se preliv na torti malo ohladi, torto ponovno postavite v hladilnik za približno 12h.


Torta v hladilniku zdrži najmanj 5 dni in vsak dan je bolj sočna, saj se mandljev biskvit iz dneva v dan bolj napoji kreme in okusa.

Pa dober tek!

NASVET!
  1. Želatina je naravna stvar, proteinski proizvod, pridelana iz kolagena živali in zato popolnoma varna za uporabo v malčkovi prehrani. Ponekod želatino svetujejo kot odlično naravno zdravilo pri bolečinah v sklepu, hrbtu in vratu. Lahko pa izberete tudi rasttlinsko alternativo želatini in sicer agar agar.
  2. Ker Borovničev cheesecake vsebuje mlečne izdelke, jo priporočam po dopolnjenem devetem mesecu starosti. Zakaj, si preberite v tej objavi - klik, klik.  
  3. Namesto borovnic lahko izberete katerokoli jagodičevje ali ga zamenjate z mešanico različnega sadja. 

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u.