Čičerikina kaša s piščancem

Čičeriko sem tokrat pripravila v kombinaciji s krompirjem, porom in piščancem. Por že dolgo velja za koristnega pri zaščiti pred boleznimi srca in žilja, saj znižuje visoko raven krvnih maščob. Poleg tega por spodbuja delovanje ledvic in pospešuje izločanje vode. Je bogat z vitamini (A, C, B1, B2, B6, E, folno kislino) in minerali (kalij, fosfor, magnezij in železo). Por pa tudi, zaradi vsebnosti kamferola, pomaga v boju proti raku.  Tudi krompir vsebuje polno zdravju potrebnih in dobrodošlih sestavin. V njem tako najdemo kalij, kalcij, fosfor, magnezij, železo, niacin, cink in vitamine skupine B. Je pa krompir tudi vir vitamina C.  

Piščančje meso je idealno za prve žličke zelenjavno-measnih kašic, saj je lažje prebavljivo, vsebuje pa tudi veliko vitaminov in mineralov. Med slednjimi je zagotovo ključnega pomena železo, ki je potreben za tvorbo hemoglobina. 
Za 250g obroka potrebujete:
  • 1 jedilno žlico čičerike (ki jo čez noč namočite v 100ml vode)
  • 1 steblo pora (50g)
  • 1 srednje velik krompir (100g)
  • 1 piščančjo kračo (100g oziroma 50g brez kosti)
  • 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja
  • 300ml vode
Krompir olupite ter ga skupaj s porom narežite na kocke. Krompir, por in odcejeno čičeriko na hitro popražite v loncu, ki ne zahteva maščobe, toliko, da por zadiši. Lahko pa zelenjavo popražite na kapljici olivnega ali koksovega olja, ki najbolje prenašata segrevanje. Zalijte s 300ml vode ter dodajte piščančjo kračo. Kuhajte 1 uro. Ko je čičerika zmehčana, piščančjo kračo vzemite ven in odstranite kosti. Zelenjavi dodajte žličko kvalitetnega olja ter pretlačite, da nastane homogena zmes. Postrezite primerno ohlajeno.
Pa dober tek!
NASVET!
  1. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  2. Namesto piščančjega, lahko izberete tudi drugo vrsto pustega mesa (teletino, mlado govedino, kunčevino, žrebičkovino...)