Prosena kaša z jabolkom in rozinami

To kombinacijo sem Gurmančku Galu prvič pripravila včeraj in povem vam, bila je pravi hit. Zmazal jo je kot za šalo, danes pa sva uspeh prosene kaše z jabolkom in rozinami ponovila.
Verjetno že veste, da je prosena kaša brez glutena in jo lahko ravno iz tega razloga v malčkovo prehrano uvedete že med prvimi žiti. Poleg tega prosena kaša vsebuje veliko fosforja, magnezija, kalija, železa, kalcija in vitamine skupine B. Vir železa so tudi rozine, ki jih lahko v prehrano vključimo skozi celo leto in so dobrodošla izbira, ko želimo v obrok vnesti malo zdravega sladkorja. Rozine imajo zelo visok delež antioksidantov, so bogate z borom, ki igra pomembno vlogo pri zdravju kosti. Rozine tudi krepijo imunski sistem in spodbujajo prebavo. Seveda že veste, da eno jabolko na dan odžene zdravnika daleč stran. Jabolka pa zagotavljajo tudi velik del topljivih vlaknin in so vir flavonoidov, ki učinkujejo kot antioksidanti.


Za 200g obroka potrebujete:
  • 1 zvrhano čajno žlico rozin
  • 1 jedilno žlico prosene kaše
  • 1 srednje veliko jabolko (150g)
  • 250ml vode
V 250ml vode dodajte rozine, olupljeno in narezano jabolko ter proseno kašo.  Kuhajte 15 minut, nato vse sestavine pustite pokrite še 5 minut, da se kaša dodobra namoči. Nato vse sestavine pretlačite ali hitro spasirajte s paličnim mešalnikom ravno toliko, da rozine razpadejo.
Pa dober tek!


NASVET!
  1. V kašico lahko dodate tudi surovo ukašeno jabolko. Če se boste odločili za ta način, v vodo dodajte rozine in ko voda zavre, rozine spasirajte ter vmešajte proseno kašo. Kuhajte 15 minut, kuhani kaši pa potem vmešajte jabolčno kašico. Sama sem se odločila za kuhano jabolko, saj je imel Gal prejšnji teden trebušno virozo in je zaradi prebave dobrodošlo, da se vsaj nekaj časa sadje in zelenjavo kuha.
Kaj pa ostali družinsko člani?
Proseno kašo lahko pripravite za vse člane družine, saj je okusna in zdrava izbira za začetek delovnega dne. Količino sestavin povečajte za toliko, kolikor obrokov boste pripravili. Za popestritev pa si lahko kašo začinite še s ščepcem cimeta :)