Prosena kaša s hruško

Prosena kaša s hruško je idealna jed bodisi za začetek dneva ali kot malica za aktivnega malčka. Zanjo (200 g) potrebujete le 3 sestavine:
  • 200 ml vode
  • 1 večjo hruško
  • 1 jedilno žlico prosene kaše
Proseno kašo kuhajte v 200 ml vode in sicer 15 minut, nato jo pokrito pustite še 5 minut, da se namoči. V tem času na steklenem strgalu ukašite večjo hruško, ki ste jo prej olupili. Kašico iz hruške vmešajte k primerno ohlajeni proseni kaši ter jo ponudite malčku.

Pa dober tek!

NASVET!

  1. Če boste jedi dodali še mleko (adaptirano, materino, rastlinsko ali kozje), je jed super izbira tudi za večerjo. Recept si lahko preberete tu.
  2. Če vaši malčki ne sprejemajo gostejših kašic, lahko proseno kašico spasirate s pomočjo paličnega mešalnika. 
  3. Surova hruška sicer ohrani več C vitamina kot kuhana, kljub temu pa lahko hruško tudi skuhate skupaj s proseno kašo. Več o tem v tej objavi 

Kaj pa ostali družinski člani?
Prosena kaša s hruško je primerna za vse člane družine, le količino sestavin prilagodite glede na število obrokov. 

Blitvin jajček

Za prvo uvajanje jajčka oziroma rumenjaka, je odlična ideja blitvin jajček, jed, ki mi je bila baje v otroštvu najljubša. Mama mi jo je morala pripravljati tudi trikrat na dan. Za blitvin jajček boste potrebovali:
  • 2 pesti blitve (120 g)
  • 1 trdo kuhano jajce
  • 30 ml mleka (adaptirano, materino, kozje ali rastlinsko)
  • 1 čajna žlička 100%, hladno stiskanega olja
  • česen (od 7.meseca naprej)
Blanširano blitvo (kako pravilno zblanširat blitvo, si poglejte pod nasvete) na čajni žlički olivnega olja malo podušite, spasirajte in dodajte še 30 ml mleka (jaz sem izbrala adaptirano). Če je otrok že dopolnil sedem mesecev starosti,  na plivnem olju najprej podušite nasekljan česen, da zadiši, nato pa dodajte blanširano blitvo. Ko je kašica primerno ohlajena, ji vmešajte še čajno žličko 100%, hladno stiskanega olja (repično, olivno, orehovo...). Poleg postrezite trdo kuhano jajce. Beljak lahko malčku ponudite po blw metodo, rumenjak pa vmešajte v blitvo. Pri osmih mesecih pa lahko v blitvo dodate še čajno žličko kisle smetane ali smetane za kuhanje. 

Pa dober tek!


NASVET!
  1. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  2. Glede uvajanja jajc je veliko mnenj. Nekateri svetujejo takojšnjo uvedbo celega jajca, drugi le rumenjaka, tretji pravijo, da se beljak uvede šele po prvem letu starosti. Več o tem v tej objavi. Jaz pa sem se po posvetu z Galovo pediatrinjo odločila, da mu pri 6.mesecih takoj uvedel cel rumenjak in če v 5 dneh ne bo negativne reakcije (driska, izpuščaji, krči...), še beljak.
  3. Svetujem vam, da jajca kupujete pri kmetu, ki mu zaupate in boste tako zagotovo kupili sveža in kvalitetna jajca.
  4. Namesto blitve, lahko uporabite tudi špinačo.
  5. BLANŠIRANJE BLITVE - Blitva je zelo pomemben del prehrane Gurmančka Gala, saj jo obožuje, poleg tega pa je bogata z minerali in vitamini. Še posebej je blitva bogat vir folne kisline. Moj vrtiček jo premore kar nekaj, kljub temu pa, da raste skozi celo leto, sem jo nekaj sporcionirala za v zmrzovalnik. In sicer sem narezano blitvo zblanširala (v vreli vodi sem jo pokuhala cca 1 minuto, odcedila in prelila z mrzlo vodo, da se je postopek kuhanja ustavil) ter spakirala. Spasirano blitvo sem nalila v plastične kozarčke (cca 1dl). Čez noč sem blitvo v kozarčkih zamrznila, naslednji dan pa plastiko odstranila, da so nastali taki priročni blitvini kozarčki, ki sem jih skupaj dalav vrečko in ponovno v zamrzovalnik. Lahko uporabite tudi modelčke za led. Tako imam pri roki hitro pripravljen obrok za mojega gurmančka. Blitvo odtajam, na maslu popečem malo česna, dodam blitvo ter zalijem z mlekom, smetano, vodo ali jušno osnovo.