Kunčevina in zelenjavni trio

Kunčevina je odlična izbira za prve mesne jedi naših gurmančkov in gurmančic, saj je najmanj alergena vrsta mesa. Poleg tega, da je meso zajcev hipoalergeno, je tudi lahko prebavljivo, odličen vir beljakovin, mineralov (kalcij, železo, niacin) in vitaminov skupine B.

Zelenjavni trio pa sem pripravila iz rdeče paprike, krompirja in korenja. Rdečo papriko namreč lahko v malčkovo prehrano vključimo že z otrokovim sedmim mesecem starosti. Ker ima Gurmanček Gal že 8 mesecev, je bil skrajni čas, da jo vključim v njegovo prehrano.

Vse tri vrste zelenjave so znane po izredno visoki vsebnosti C vitamina, še posebej rdeča paprika, ki je poleg tega bogata še z vlakninami in likopenom, ki telo varuje pred rakavimi obolenji. Paprika vsebuje kalij, vitamin B6, folno kislino, vitamin E in K ter betakaroten, ki ga telo pretvori v vitamin A, slednji pa je ključen za dober vid. Korenje pa poleg C vitamina vsebuje še alfa in beta karotene in lutein. V primeru, če ima vaš otroček težave z zaprtjem, vam priporočam, da korenje nadomestite z drugo vrsto zelenjave. Prav tako papriko izpustite ali jo nadomestite z drugo zelenjavo, če je vaš otroček mlajši od 7 mesecev.


Za 200g obroka potrebujete:

  • 1 srednje velik krompir (100g)
  • 1 manjši korenček (50g)
  • 1 rezino rdeče paprike (50g)
  • 1 majhen kos kunčevine (50g)
  • ščepec timijana
  • 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja
  • 350ml vode
Kunčevino v vodi, ki ste ji dodali ščepec timijana, kuhajte 15 minut. Nato dodajte olupljen in narezan krompir ter korenček in papriko. S kuhanjem nadaljujte še 25 minut oziroma toliko časa, da krompir in korenček postaneta mehka in da voda izhlapi. Kunčevino vzemite ven, ji odstranite kosti ter na drobno nasekljajte z nožem. Zelenjavi pa dodajte čajno žlico kvalitetnega olja ter jo pretlačite, da nastane zmes podobna pireju. Postrezite primerno ohlajeno. 
Pa dober tek!


 NASVET!
  1. Timijan je začimba, ki se odlično dopolnjuje s kašicami iz korenčka ter jedmi, ki vključujejo kunčevino. Več o njem in njegovi uporabi pa v tej objavi
  2. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.

Kaj pa ostali družinski člani?
Z istimi sestavinami, a drugačnim postopkom, lahko pripravite zelo okusno kosilo za vse družinske člane. 
In sicer za 4 obroke (brez malega gurmančka) potrebujete:

  • 4 kunčje noge
  • 2 rdeči papriki
  • 4 srednje velike korenčke
  • 6 srednje velikih krompirjev
MARINADA
  • sok 1 limone
  • ščepec timijana
  • vejica rožmarina
  • sol
  • poper
  • curry
  • sladka paprika v prahu
  • 2 stroka česna, drobno nasekljanega
  • 1dl belega vina
  • 2 jedilni žlici olivnega olja
Vse sestavine za marinado dobro premešajte in z njo premažite kunčevino. Meso čez noč pustite v marinadi, da se dobro napoji vseh začimb. Nato ga pokritega z alu folijo 90 minut pecite v ogreti pečici na 100°C. Meso vsake pol ure obrnite. Krompir olupite ter ga narežite na srednje velike kose. Na manjše kose narežite tudi korenje in papriko. Temperaturo v pečici dvignite na 180°C, mesu dodajte zelenjavo in pecite 30 minut. Nato še enkrat povečajte temperaturo pečenja in sicer na 200°C, odstranite alu folijo in s pečenjem nadaljujte še 30 minut oziroma toliko časa, da krompir dobi zlatorjavo barvo ter korenje postane mehko. Postrezite ob veliki skledi zelene solate. Pa dober tek!