Kakijevi kosmiči s kokosovim mlekom

Zelo podoben zajtrk sem enkrat že pripravila, a tokratna različica je zagotovo podrla vse rekorde, saj je Gurmanček Gal zmazal 200g kot za šalo.Tokrat sem namreč uporabila kaki sorte Vanilija, namesto pirinega napitka pa sem uporabila rižev napitek z okusom kokosa, ki je dal jedi še dodatno aromo.

Kaki je jesensko sadje, ki je bogato  z antioksidanti, ki preprečujejo vnetja, infekcije in tumorje. Poleg tega je vir vitaminov  (C, B, B1, B2, A) in mineralov (železo, kalcij, fosfor).

Prav tako je zelo zdravo živilo kvinoja, saj je bogata z beljakovinami ter rudninami. Vsebuje ogromno kalcija, fosforja in železa. Ker ne vsebuje glutena je primerna tudi za osebe s celiakijo. 

Za 250g obroka potrebujete:
  • 1 manjši kaki vanilija ali 1/2 večjega (100g)
  • 150ml rižev napitek z okusom kokosa
  • 2 jedilni žlici kvinojinih kosmičev
Riževemu napitku z okusom kokosa vmešajte kvinojine kosmiče in ko zavre, med mešanjem kuhajte še 3 minute. Kaki ukašite na steklenem strgalu ali s pomočjo paličnega mešalnika. Kakijevo sadno kašico vmešajte h kvinojinim kosmičem ter postrezite.
Pa dober tek! 


NASVET!

  1. S tem, ko v kašico dodamo surov, ukašen kaki poskrbimo za vnos vitamina C in s tem tudi za absorpcijo železa. Več o tem v tej objavi.
  2. Pri nakupu rastlinskih napitkov bodite pozorni, da nimajo dodanega sladkorja, temveč so v napitku le naravno prisotni sladkorji.
  3. Kakijeve kosmiče s kokosovim mlekom lahko pripravite za zajtrk ali malico.
  4. Rižev napitek lahko nadomestite z drugim rastlinskim napitkom ali pa uporabite adaptirano oziroma materino mleko.