Bananini kruhki (s čokolado)

Bananin kruh v drugačni izvedbi. Sočen, sladek in mehak, da se kar stopi v ustih. Brez glutena in dodanega sladkorja. V "ne-čokoladni" izvedbi primeren že od šestega meseca naprej.

Za bananin kruh sem že nekajkrat slišala. Nikoli pa ga nisem preizkusila v domači kuhinji. Ampak, ker obožujem nove podvige, sem se odločila, da ustvarim recept, ki bo Gurmančkova različica klasičnega bananinega kruha.

Ste vedeli, da obstaja nacionalni dan bananinega kruha? In sicer je za ta dan določen 23. februar.
Bananin kruh je postal popularen v Združenih državah Amerike v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Nekateri ga povezujejo z Veliko gospodarsko krizo, ki se je razvila po zlomu Newyorške borze 29.oktobra 1929. Ker so bile banane precej drage, so prezrele sadeže uporabili za bananin kruh. Spet drugi pa trdijo, da je bil bananin kruh rezultat oglaševanja takrat odkritega pecilnega praška in sode bikarbone. 
Različic bananinega kruha je ogromno. Nekateri mu dodajo oreščke, spet drugi ga delajo v kombinaciji s klasično pšenično moko. Tretji mu dodajo sveže ali suho sadje. A konec koncev je rezultat isti. Sočen biskvit, kateremu sladkobo dodajo zelo zrele in mehke banane.

Izvedba bananinega kruha po receptu Gurmančka Gala je brez glutena in dodanega sladkorja. Ravno zaradi tega je primerna tudi za najmlajše člane družine in odlična izbira kot vmesni prigrizek, posladek ali samostojni obrok ob Gurmančkovem kompotu (glej recept).

Gurmančkom, ki so že dopolnili prvo leto starosti, pa lahko v bananine kruhke dodate čokolado. Ta naj bo s čim višjim deležem kakava. Sama sem izbrala čokolado z 90% kakava. Le te vsebujejo najmanj sladkorja in drugih nepotrebnih dodatkov.

Za 6 mini bananinih kruhkov potrebujete:
  • 1 večjo (zelo zrelo) banano (bolj ko bo zrela, bolj sladki bodo kruhki)
  •  1 jajce
  • 1 čajno žličko kokosovega masla
  • 4 jedilne žlice grobe kokosove moke
  • 1 kavno žličko cimeta
  • 1 kavno žličko vanilije v prahu
  • 1 kavno žličko vinskega kamna
izbirno:
  • 1 jedilno žlico nasekljane čokolade (90% delež kakava)
Banano olupite in jo s paličnim mešalnikom spasirajte v bananin pire. Dodajte jajce, stopljeno kokosovo maslo, vanilijo in cimet. Vse sestavine dobro premešajte. Nato dodajte kavno žličko vinskega kamna in med mešanjem počasi in postopoma vmešajte 4 jedilne žlice kokosove moke.

Ko so vse sestavine dobro premešane, z jedilno žlico napolnite 6 modelčkov za mafine. Najboljši so silikonski, saj se tako masa ne bo prijela na podlago.

Po vrhu posujte nadrobljeno pravo čokolado.

Mafine v ogreti pečici na 180°C pecite 30 minut. Da so pečeni, preverite z zobotrebcem. Če zobotrebec po tem, ko ste ga potisnili v mafin, ostane suh, so bananini kruhki pečeni.

Bananine kruhke postrezite ohlajene. V hladnem in suhem prostoru vam brez težav zdržijo vsaj 3 dni. Lahko pa jih tudi zamrznete.

Pa dober tek!

NASVET!

  1. Pri nakupu kokosove moke bodite pozorni, da je le ta nežveplana.
  2. Cimet in vanilija sta začimbi, ki sta primerni že od samega začetka uvajanja goste hrane. Ampak, kadar govorimo o vaniliji, Gurmanček Gal uporablja pravo vanilijo v prahu in ne vanilijev sladkor. 
  3. Namesto kokosovega masla, lahko uporabite tudi navadno maslo. 
  4. Bananini kruhki so odlični za malčke, katerim gosto hrano uvajamo po principu Baby-led Weaning metode. Več receptov, ki sledijo BLW metodi, si lahko pogledate v tej objavi. 

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u.