Baby domači prijatelj

Domači prijatelj v mehkejši in bolj zdravi izvedbi.


Letošnji december je bil v naši kuhinji zaznamovan z domačim prijateljem. Raznorazna slavja, med njimi tudi mamim abraham, so bila razlog, da sem ga pekla v enormnih količinah in večkrat. A pravi domači prijatelj vsebuje ogromno sladkorja, ki prispeva k temu, da pravilno shranjen zdrži tudi več mesecev in da je pečen ravno prav hrustljav, kar ga uvršča med suha peciva.

Za tokratni Gurmančkov BLW izziv sem se odločila, da poskusim narediti domačega prijatelja, ki bo brez dodanega sladkorja in bolj podoben biskvitu kot hrustljavemu piškotu. Da pa bo še bolj polnovreden pa sem uporabila polnozrnato pirino moko. Pira namreč velja za staro sorto pšenice, a je lažje prebavljiva od klasične pšenice.

Za 6 baby domačih prijateljev potrebujete:
  • 125g pirine polnozrnate moke
  • 100ml radenske
  • 50ml jabolčnega soka (100%)
  • 1 jedilno žlico rozin
  • 1 jedilno žlico nasekljanih pekan orehov
  • ¼ zavitka vinskega kamna
Jabolčnemu soku dodajte rozine, kuhajte toliko časa, da zavre, nato odstavite. Rozine naj se v jabolčnem soku namakajo toliko časa, da se sok ohladi.

Moko presejte, dodajte vinski kamen in dobro premešajte. Moki počasi dolivajte radensko in jabolčni sok, ki ste ga precedili. Vse dobro premešajte. Dobli boste bolj tekočo in gladko zmes.

V zmes nato vmešajte namočene rozine in nasekljane ali zmlete pekan orehe (velikost koščkov orehov prilagodite vašemu malčku. Če ne mara koščkov, orehe zmeljite).

Z zmesjo napolnite modelčke za mafine do polovice. Po želji po vrhu posujte nadrobljene orehe.

V pečici pecite na 180° C 20 minut. Postrezite primerno ohlajenega!

Baby domači prijatelj je odličen prigrizek na poti, lahko pa ga tudi zamrznete.

NASVET!
  1. Pri nakupu suhega sadja, v tem primeru rozin, bodite pozorni, da je sadje nežveplano in nesladkano. 
  2. Vinski kamen je kombinacija kalijeve in kalcijeve soli, ki nastane pri zorenju vina, ima pa podobne lastnosti kakor kvas in pecilni prašek.  
  3. Pekan ali ameriški oreh je oreh, ki izhaja iz južnih predelov ZDA in Mehike. Njegov okus je podoben okusu navadnega oreha, a s to razliko, da pekan oreh  v želodcu ne proizvaja kisline. Je izredno zdravo živilo, saj vsebuje veliko mineralov in vitaminov, kot so vitamin A in E, folna kislina, kalcij, magnezij, baker, fosfor, kalij, mangan, cink in več različnih B vitaminov. Bogat je z nenasičenimi maščobami in antioksidanti.
Pa smo prišli do zadnjega recepta januarskega BLW izziva. Vse recepte tega meseca, ki sledijo Baby-led weaning metodi uvajanja goste hrane, si lahko pogledate na tej povezavi, vesela pa bom tudi vaše podpore, ki jo lahko izkažete z všečkom FB strani in Instagram-a.