Pirini svedrčki s čebulno omako, piščancem in korenčkovo prilogo

Včasih pride dan, ko sem res na volji za bolj komplicirane jedi, ki zahtevajo več posode in organizacije.

Tako sem danes pripravila priine svedrčke s čebulno omako, v kateri sem Gurmančku Galu skuhala piščančjo kračko. Zraven pa sem postregla še prilogo iz korenčka in čebule.

V tem tednu je Gurmančku Galu zrasel že peti zobek, tako da pasiranje res ni več potrebno, pirine svedrčke sem tako le zdrobila z vilico, korenček je brez težav jedel kar v kosih, piščančje meso pa sem natrgala na trakce.  Gre za takoimenovano BLW metodo hranjenja. BLW metoda nas vabi k temu, da malčku ponudimo "finger-food" in mu s tem omogočimo, da hrano raziskuje sam, s prijemanjem hrane, okušanjem, spoznava barve, vonj, obliko in teksturo hrane. Pri tej metodi morate biti pripravljeni, da bo kar nekaj hrane pristalo na tleh in na vašem malčku, a je njegovo veselje ob okušanju in packanju neprecenljivo. Več o Baby Led Weaning metodi si lahko preberete na Facebook-u ali tu. 

Za 200g obroka potrebujete:

  • 1 piščančjo kračo (100g)
  • 1 pest pirinih svedrčkov (50g)
  • 1 pest korenčka (50g)
  • 1 manjšo čebulo (50g)
  • olivno olje
  • ščepec Kotanyi kurkume
  • ščepec Kotanyi majarona
  • ščepec Kotanyi peteršilja
  • 1 lovorjev list
  1. Na olivnem olju prepražite polovico nasekljane čebule, da postekleni. Dodajte piščančjo kračo, ki ste jo potresli s kurkumo in zalijte z 200ml vode. Dodajte še lovorjev list, ščepec majarona in peteršilja. Pokrito kuhajte pol ure.
  2. Na olivnem olju prepražite polico čebule, da postekleni. Dodajte narezan korenček. Zalijte s 100ml vode in pokrito kuhajte 30 minut oziroma toliko časa, da korenček postane mehak.
  3. Zavrite vodo in v njej skuhajte pirine svedrčke. Glede časa kuhanja se ravnajte po navodilih na embalaži.
Kuhane testenine prelijte z omako, v kateri se je kuhalo meso. Poleg postrezite prilogo iz korenčka in piščančjo kračo. 
Pa dober tek!



NASVET!
  1. Začimbe so reden del prehrane Gurmančka Gala. Tokrat sem v njegov obrok vključila lovor, peteršilj, majaron in kurkumo. Sploh slednja je zelo zdravilna, saj deluje kot naravni antiseptik, pomaga pri razstrupljanju jeter, zmanjša tveganje za pojav levkemije pri otrocih, je naravni anagletik,...Več o začimbah pa na tej strani.

Jota

Jota je bila moja najljubša jed v nosečnosti in ne pravijo zastonj stare vraže, da če nosečnica takrat hrepeni po kislem, pričakuje fantka, saj je pri meni to zagotovo držalo.

Tokrat pa sem joto pripravila za Gurmančka Gala. No ja, za vse pravzaprav.

Po slovenskih pokrajinah je več različnih različic jot, sama najraje pripravljam joto, ki vsebuje le krompir in kislo zelje, ponekod pa joti dodajo tudi fižol.

Pri kislem zelju se žal ne boste mogli povsem izogniti soli, saj je le ta nujna za proces kisanja, sem pa jaz pred kuhanjem kislo zelje dobro oprala pod vročo vodo. Tako sem sprala malo soli ter zmanjšala kislost zelja.

Kislo zelje je bogato s C vitaminom, izboljšuje prebavo in je odličen za dvog odpornosti.

Za 200g obroka potrebujete:

  • 1 srednje velik krompir (100g)
  • 1 pest kislega zelja (70g)
  • voda
  • ščepec kumine (v zrnju ali mlete)
  • čajna žlička 100%, hladnostiskanega olja
Krompir olupite, narežite in ga v vodi kuhajte do mehkega (cca 20-30 minut). Kislemu zelju dodajte kumino in ga v vodi kuhajte pol ure. Ko je krompir kuhan, vodo odlijte in krompir pretlačite. Dodajte kuhano kislo zelje, ki ste ga odcedili. Prelijte z 200ml vrele vode in dobro premešajte. Joto še enkrat zavrite in postrezite primerno ohlajeno. Dodajte še čajno žličko hladnostiskanega olja.
Pa dober tek

NASVET!
  1. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  2. Kumino jaz dodam v mlado in kislo zelje ter repo, saj tako preprečim morebitno napenjanje. Kotanyi kumino lahko dobite v mleti obliki ali v zrnju, obe pa sta primerni že od samega začetka uvajanja.Več o kumini pa v tej objavi.


Kaj pa ostali člani družine?
Jota je odlična enolončnica, primerna za vse člane družine. 
Za 4 obroke potrebujete:
  • 0,5kg kislega zelja
  • 5 srednje velikih krompirjev
  • kumino
  • česen
  • olivno olje
  • vodo
Krompir olupite, narežite in kuhajte v vodi 30 minut. Kislemu zelju dodajte kumino in ga v vodi kuhajte pol ure. Kuhan kormpir odcedite, pretlačite in mu dodajte odcejeno kislo zelje. Prelijte z litrom vode oziroma toliko, kolikor želite, da bo jota gosta. Joto še enkrat zavrite in z zajemalko vzemite procijo, ki bo namenjena vašemu gurmančku. Na žlici olivnega olja prepražite česen (toliko, da zadiši) in polijte čez joto, ki je namenjena ostalim članom. Solite in poprajte po okusu. 

Kokosov mlečni riž

Za 170g obroka potrebujete:

  • 250ml riževega napitek
  • 1 jedilno žlico kokosove moke
  • 2 jedilni žlici riža
  • 1 ščepec Kotanyi cimeta
Riž in kokosovo moko kuhajte v riževem napitku 25-30 minut (pomagajte si z napotki na embalaži riža). Jaz riž kuham vsaj 5 minut več, kot piše na embalaži, da je res mehak in ga potem ni potrebno dodatno pasirati. Postrezite primerno ohlajeno.
Pa dober tek!
NASVET!


    1. Cimet je del prehrane Gurmančka Gala že od njegovega petega meseca starosti. Več o cimetu in drugih začimbah v prehrani malčkov pa v tej objavi.
    2. Namesto riževega napitka, lahko uporabite tudi napitek iz drugih žit, na primer proseni, ovseni, pirin napitek...