Tokrat pa sem joto pripravila za Gurmančka Gala. No ja, za vse pravzaprav.
Po slovenskih pokrajinah je več različnih različic jot, sama najraje pripravljam joto, ki vsebuje le krompir in kislo zelje, ponekod pa joti dodajo tudi fižol.
Pri kislem zelju se žal ne boste mogli povsem izogniti soli, saj je le ta nujna za proces kisanja, sem pa jaz pred kuhanjem kislo zelje dobro oprala pod vročo vodo. Tako sem sprala malo soli ter zmanjšala kislost zelja.
Kislo zelje je bogato s C vitaminom, izboljšuje prebavo in je odličen za dvog odpornosti.
Za 200g obroka potrebujete:
- 1 srednje velik krompir (100g)
- 1 pest kislega zelja (70g)
- voda
- ščepec kumine (v zrnju ali mlete)
- čajna žlička 100%, hladnostiskanega olja
Krompir olupite, narežite in ga v vodi kuhajte do mehkega (cca 20-30 minut). Kislemu zelju dodajte kumino in ga v vodi kuhajte pol ure. Ko je krompir kuhan, vodo odlijte in krompir pretlačite. Dodajte kuhano kislo zelje, ki ste ga odcedili. Prelijte z 200ml vrele vode in dobro premešajte. Joto še enkrat zavrite in postrezite primerno ohlajeno. Dodajte še čajno žličko hladnostiskanega olja.
Pa dober tek
NASVET!
- Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
- Kumino jaz dodam v mlado in kislo zelje ter repo, saj tako preprečim morebitno napenjanje. Kotanyi kumino lahko dobite v mleti obliki ali v zrnju, obe pa sta primerni že od samega začetka uvajanja.Več o kumini pa v tej objavi.
Kaj pa ostali člani družine?
Jota je odlična enolončnica, primerna za vse člane družine.
Za 4 obroke potrebujete:
Krompir olupite, narežite in kuhajte v vodi 30 minut. Kislemu zelju dodajte kumino in ga v vodi kuhajte pol ure. Kuhan kormpir odcedite, pretlačite in mu dodajte odcejeno kislo zelje. Prelijte z litrom vode oziroma toliko, kolikor želite, da bo jota gosta. Joto še enkrat zavrite in z zajemalko vzemite procijo, ki bo namenjena vašemu gurmančku. Na žlici olivnega olja prepražite česen (toliko, da zadiši) in polijte čez joto, ki je namenjena ostalim članom. Solite in poprajte po okusu.
Ni komentarjev:
Objavite komentar