Enolončnica iz kisle repe, fižola in krompirja

Stročnice naj bi bile na jedilniku naših malčkov vsaj enkrat tedensko, saj vsebujejo veliko beljakovin, vlaknin in rudnin (magnezij, cink, folna kislina, mangan, železo).

Tokrat sem stročnice vključila v enolončnico in sicer sem pripravila okusen obrok iz kisle repe, fižola in krompirja.

Kisla repa je bogata z balastnimi snovmi, beljakovinami in ogljikovimi hidrati. Je vir kalcija, natrija, kalija, magnezija, železa in fosforja, v njej pa najdemo tudi vitamine B1, B2, B3 in vitamin C.

Za 200g obroka potrebujete:

  • 2 jedilni žlici kuhanega fižola
  • 1 srednje velik krompir (100g)
  • 1 pest kisle repe (50g)
  • vodo
  • ščepec Kotanyi kumine
  • čajno žličko 100%, hladno stiskanega olja
Krompir olupite, narežite na majhne koščke in v vodi kuhajte 20 minut. Repo na cedilu operite s toplo vodo (tako boste omilili kislost repe in sprali malo soli, ki je repi dodana zaradi procesa kisanja), dodajte ji ščepec kumine in v vodi kuhajte 30 minut. Ko je krompir kuhan, ga odcedite, 1 jedilno žlico krompirja pa vzemite ven. Preostanek krompirja pretlačite z 1 jedilno žlico kuhanega fižola in 200ml prekuhane, vrele vode. Ko je repa kuhana, jo odcedite in vmešajte k pretlačenemu krompirju in fižolu, dodajte še preostanek celega filožola in kuhanega kormpirja v kosih. Prelijte s čajno žličko olivnega olja in postrezite primerno ohlajeno.
Pa dober tek!

NASVET!
  1. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  2. Kisla repa ima kar velike kose, zato sem jo jaz za Gurmančka Gala spasirala s paličnim mešalnikom. 
  3. Kumino jaz dodam v mlado in kislo zelje ter repo, saj tako preprečim morebitno napenjanje. Kotanyi kumino lahko dobite v mleti obliki ali v zrnju, obe pa sta primerni že od samega začetka uvajanja.Več o kumini pa v tej objavi.
Kaj pa ostali družinski člani?
Ta enolončnica je super obrok za vse člane družine in odlična za mrzle zimske dni. Za približno 1l enolončnice potrebujete:

  • 4 srednje velike krompirje (400g)
  • 400g kisle repe
  • 200g kuhanega fižola
Postopek je isti, le da si preostali člani družine enolončnico začinite na krožniku :)