Pastinakova torta s hruškino kremo in cimetom

Pastinak kot glavna sestavina slaščic? Zakaj pa ne!

Četudi je pastinak zelenjava pa je zaradi visoke vsebnosti sladkorja odličen tudi za sladice in jedi, ki vključujejo sadje. Pravzaprav so pastinak včasih uporabljali kot naravno sladilo, gre pa za izjemno aromatično korenovko, bogato s kalijem, fosforjem in kalcijem ter prehranskimi vlakninami.
Pastinak sem v Gurmančkovih receptih uporabila že večkrat in vedno znova me je presenetila njegova sladkoba. Tokrat pa sem se odločila, da pripravim različico korenčkovega peciva, a s to razliko, da sem namesto korenja uporabila še bolj sladek in aromatičen pastinak.

Sestavine za torto širine 20cm:


  1. BISKVIT
    • 3 jajca
    • 250g masla
    • 200g pšenične bele moke
    • 50g kokosove moke
    • 1 zravnano čajno žličko sode bikarbone
    • 300g pastinaka
    • 2 čajni žlički cimeta
    • 180g kisle smetane
  2. KREMA
    • 0,5l sladke smetane za stepanje
    • 2 srednje veliki hruški
    • čajna žlička cimeta
    • pol čajne žličke masla
    • 3dl vode
  3. POSIP
    • kokosova moka
    • cimet

Postopek

Pastinak operite, olupite in naribajte na strgalu. Dodajte stopljeno maslo, kislo smetano in jajca ter vse skupaj dobro premešajte, da se sestavine med seboj povežejo. Ko dobite gladko, homogeno zmes,  počasi začnite z dodajanjem suhe mešanice, ki ste jo naredili iz mešanice bele, kokosove moke, cimeta in sode bikarbone. Zmes vlijte v namaščen pekač za torte in v prej ogreti pečici na 180 stopinj celzija pecite 35 minut. Testo nato pustite v pečici, da se počasi ohladi.

V ponvi stopite maslo in dodajte olupljene in narezane hruške. Na maslu jih dušite približno dve minuti, nato čez hruške posujte čajno žličko cimeta. Podušite vse skupaj še minutko, nato prelijte z vodo in pokrito kuhajte še 5 minut, da se hruške zmehčajo. Hruškin kompot pustite, da se ohladi.

Smetano stepite po navodilih na embalaži.

Ohlajen biskvit prerežite, da dobite dve plasti. Prvo plast na pladnju namočite s polovico tekočine iz hruškinega kompota in čez biskvit enakomerno razporedite kuhane hruške. Če želite, lahko hruške predtem pretlačite, jaz sem pustila hruške narezane na kocke, saj sem želela malo več teksture. Čez hruške nato premažite polovico stepene smetane in čez položite drugo polovico biskvita.

Zgornji del biskvita pokapajte s preostankom kompota in biskvit premažite z drugo polovico stepene smetane.

Torto nato potresite s kokosovo moko in po želji s cimetom oblikujte izbrano sliko. Lahko pa posip cimeta izkoristite tudi za zapis imena ali izbranega besedila.

Torta naj v hladilniku počaka čez noč, da se vse sestavine dobro napojijo in povežejo.

Pa dober tek!