Porovi polpetki

Pa smo že pri drugem receptu gurmančkovega BLW izziva, ki poteka v januarju.

Prvi od dvanajstih je bil tako recept za pirine palčke (recept v tej objavi), tokrat pa v pokušino in ustvarjanje ponujam recept za porove polpetke.


Polpeti, mesne kroglice in še druga poimenovanja poznamo za to okusno mesno jed, katere osnova je mleto meso, naj si bo goveje, telečje, piščanje, puranje ali mešano. Za prve grižljajčke priporočam, da uporabite rdeče meso in sicer meso teletine ali mlade govedine. Zakaj rdeče meso? Zato, ker je slednje najbogatejše z železom, ki je izjemnega pomena za dobro kri naših najmlajših. Več o prehrani slabokrvnih malčkov pa v tej objavi.

Sama sem izbrala meso mlade govedine. Recept je primeren že od šestega meseca naprej.

Iz napisane količine sestavin boste dobili približno 20 porovih polpetkov, količino pa lahko zmanjšate ali pa povečate ter tako izkoristite priložnost in porove polpetke pripravite za celo družino. Sama jih največkrat naredim v večji količini in del porovih polpetk zamrznem, da imam naslednjič hitro pripravljeno okusno in zdravo kosilo.

Potrebujete:
  • 350g mlete mlade govedine
  • 1 pest nasekljanega pora
  • polovico nasekljane čebule
  • 1 čajno žlico svežega ali suhega majarona
  • 1 čajno žlico svežega ali suhega peteršilja
  • 1 jedilno žlico olivnega olja
  • ščepec mlete kumine

Vse sestavine dobro pregnetite in zmešajte, da se med seboj dobro premešajo in povežejo. Če se vam s kosilom ne mudi, lahko zmes v hladilniku pustite počivati pol ure, da se masa resnično napoji vseh arom in začimb. Nato s čajno žličko oblikujte kroglice. Le te naj bodo približno iste velikosti, da bo dolžina pečenja ista.

Porove polpetke na peki papirju pecite v prej ogreti pečici na 180˙C 10 minut. Nato jih obrnite in pecite še 10 minut. Ko dobijo zlatorjavo barvo, so pečene.

Poleg polpetk lahko postrežete zelenjavno prilogo, omako, krompir, riž ali kaj drugega. Kar je vam in vašemu malemu gurmančku najljubše.

Pa dober tek!

NASVET!
  1. V kolikor meso kupujete v trgovini, vam predlagam, da ga izberete sami pri mesarju in ne pakiranega. Izbrano meso naj vam potem v željeni količini zmelje kar mesar na licu mesta. Tako boste zagotovo vedeli, da mleto meso ne vsebuje raznih dodatkov. Če želite, lahko uporabite kombinacijo različnega mesa, rdečega in perutnine. 
Naslednji recept januarskega BLW izziva sledi že v nedeljo 7.1.2017.

Gurmančkovemu BLW izzivu pa lahko sledite tudi na FB strani in Instagram-u.