Proseni kosmiči z vanilijo

Tokratni recept je bil ponovno zadetek v polno, saj je Gurmanček Gal z užitkom pojedel kar 250g kašice. Da bi tudi vi pripravili prosene kosmiče z vanilijo za vašega gurmančka (250g), potrebujete:
  • 200ml riževo mleko z okusom kokosa
  • 2 jedilni žlici prosenih kosmičev
  • za noževo konico semen prave vanilije v stroku
  • polovico manjšega jabolka (30g)
Rastlinskemu mleku dodajte vanilijo in ga zavrite. Nato vmešajte prosene kosmiče in med mešanjem kuhajte še 3 minute. Primerno ohlajeni kašici vmešajte še polovičko jabolka, ki ste ga ukašili na steklenem strgalu. 
Pa dober tek!

NASVET!
  1. Industrijsko pripravljene kašice že vsebujejo vitamin C, pri doma pripravljenih kašicah pa je pomembno, da poskrbimo, da malček iz prehrane dobi dovolj železa. Železo je namreč ključnega pomena pri tvorbi hemoglobina, kar bomo omogočili, če bomo v jedi vključili živila z vitaminom C. Več o tem v tej objavi .
  2. Vanilija se odlično dopolnjuje z jedmi, ki vključujejo jabolko in kaki. Več o vaniliji in drugih začimbah v prehrani malčkov pa v tej objavi.
  3. Namesto riževega mleka z okusom kokosa lahko uporabite drugo rastlinsko mleko (pirino, sojino, ovseno...) ali pa kosmiče pripravite z materinim oziroma adaptiranim mlekom.

Ajdovi kosmiči z banano

Ajdovi kosmiči so živilo, ki sem ga v našo prehrano vključila šele z Galovim uvajanjem goste prehrane. In povem vam, da so vsaj meni veliko bolj okusni kot pa klasični, koruzni kosmiči. Priprava je hitra, kombinirate pa jih lahko s katerimkoli sadjem. Ajdove kosmiče sem tokrat pripravila v kombinaciji z banano in sicer za zajtrk Gurmančka Gala. Za približno 200g obroka potrebujete:
  • 1 pest ajdovih kosmičev (50g)
  • 100 ml vode
  • 1 srednje veliko banano (100g)
Vodo zavrite in jo prelijte čez nadrobljene ajdove kosmiče. Kosmiče pustite namakati 5 minut, nato jih zmečkajte z vilico. H kosmičem vmešajte pretlačeno banano.

Pa dober tek!