Cimetova riževa kašica

Cimetova riževa kašica je okusna ideja za večerjo. Zanjo (220g) potrebujete:

  • 210 ml prekuhane, tople vode (50°C)
  • 7 meric adaptiranega mleka
  • 6 jedilnih žlic riževih kosmičev
  • 1/2 hruške (50g)
  • ščepec cimeta
V 210 ml vode vmešajte sedem meric adaptiranega mleka in 6 jedilnih žlic riževih kosmičev. Nato dodajte sok surove hruške, ki ste jo ukašili na steklenem strgalu in ščepec cimeta. Kašico postrezite primerno ohlajeno.

Pa dober tek!




NASVET!
  1. Pri uvajanju goste hrane, je pomembno, da poskrbimo, da malček iz prehrane dobi dovolj železa, ki je ključnega pomena pri tvorbi hemoglobina, kar bomo omogočili, če bomo v brezmesne in mlečne jedi dodali vitamin C. Več o tem v tej objavi .
  2. Riževe kosmiče lahko kupite v vseh večjih in bolje založenih trgovinah in drogerijah. Sama kupujem riževe kosmiče znamke Milupa, ki so brez dodanega adaptiranega mleka.
  3. Namesto adaptiranega mleka, lahko riževe kosmiče pripravite tudi na materinem mleku ali na rastlinskem (ovseno, pirino, riževo...).
  4. Cimet čudovito popestri vsako mlečno jed in ji da posebno aromo. Sama ga v jedi Gurmančka Gala dodajam že od njegovega petega meseca starosti. Več o njem in njegovi uporabi pa si lahko preberete v tej objavi.

Sočni jesenski smoothie

Sočni jesenski smoothie je okusen in hitro pripravljen obrok, ki ga lahko malčku postrežete za malico ali zajtrk. Zanj (200ml) potrebujete:
  • 1 srednje velik, zrel kaki
  • 1 srednje velika hruška
  • 1 jedilna žlica riževih kosmičev
Hruško olupite in ukašite na steklenem strgalu. Z nožem odrežite vrh kakija in z čajno žlico ppostrgajte meso kakija. Če je le ta dovolj zrel, bo kakijevo meso podobno kašici. V kolikor pa ima kaki gostejše meso, ga ukašite s pomočjo steklenega strgala. Kašico iz hruške in kakija zmešajte skupaj in dodajte jedilno žlico riževih kosmičev.
Pa dober tek!



NASVET!
  1. Riževe kosmiče lahko kupite v vseh večjih in bolje založenih trgovinah in drogerijah. Sama kupujem riževe kosmiče znamke Milupa, ki so brez dodanega adaptiranega mleka.
  2. V kolikor bo kašica preredka, dodajte več riževih kosmičev, ki se super obnesejo za zgoščevanje jedi - ne le sadnih, tudi zelenjavnih, mesno-zelenjavnih idr.

Kaj pa ostali družinski člani?
Pripravite jesenski smoothie za vse! Na vsakega člana uporabite 1 kaki in 1 hruško ter po eno jedilno žlico riževih kosmičev. Lahko pa dodate še 2dl sveže stiskanega pomarančnega soka in dobili boste odlično vitaminsko bombo C vitamina.

Rdeča mesno-žitna kašica

Za rdečo mesno-žitno kašico (250g) potrebujete:

  • 1 jedilno žlico purana (50g)
  • 1 jedilno žlico pirinega zdroba
  • 1 manjšo rdečo peso (70g)
  • 1 pest gomolja zelene (70g)
  • 300ml vode
  • ščepec peteršilja
  • 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja
Rdečo peso in gomolj zelene olupite ter narežite na majhne koščke (tako bo zelenjava hitreje kuhana). Zelenjavo skupaj s puranom in ščepcem peteršilja kuhajte v 300ml vode 20 minut. Kuhano meso narežite na majhne koščke, zelenjavo pa skupaj z vodo pretlačite ali spasirajte s paličnim mešalnikom v gladko, kremasto kašico. Kašici vmešajte eno jedilno žlico pirinega zdroba in med mešanjem kuhajte še 3 minute. Dodajte narezanega purana in čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja.

Pa dober tek!


NASVET!
  1. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  2. Če vaš malček težje sprejema kašice z večjimi koški, vam predlagam, da puranje meso in zelenjavo skupaj spasirate v kremno kašico.
  3. Namesto puranjega mesa, lahko izberete tudi drugo vrsto mesa (perutnino, mlado govedino, teletino...)
  4. V kašico sem danes vmešala le polovico količine mesa, ostalo pa sem Galu ponudila po BLW metodi. BLW metoda nas vabi k temu, da malčku ponudimo "finger-food" in mu s tem omogočimo, da hrano raziskuje sam, s prijemanjem hrane, okušanjem, spoznava barve, vonj, obliko in teksturo hrane. Pri tej metodi morate biti pripravljeni, da bo kar nekaj hrane pristalo na tleh in na vašem malčku, a je njegovo veselje ob okušanju in packanju neprecenljivo. Več o Baby Led Weaning metodi si lahko preberete na Facebook-u ali tu.