Peteršiljevi polžki z rdečim pestom

Pomanjkanje železa pri malčkih je pogost pojav in največkrat gre za posledico neuravnotežene prehrane. Zato je pomembno, da v malčkovo prehrano vključimo čim več živil z železom ter hkrati poskrbimo za vnos C vitamina, ki skrbi za boljšo absorpcijo železa. Več o tem v tej objavi

Drži, da je absorpcija železa iz mesnih izdelkov uspešnejša, a tudi zelenjavni obroki imajo lahko isti učinek. Z naslednjim receptom, ki ne vsebuje mesa, boste namreč prav tako poskrbeli, da bo izkoristek železa kar najboljši.Seveda pa nisem pozabila, kako pomembno je, da je obrok okusen, vizualno privlačen ter (kar je napomembnejše) zdrav. 

Za 170g obroka potrebujete:


  • 1 pest kuhane rdeče pese (50g)
  • 1 pest zelene bučke (50g)
  • 1 strok česna
  • 1 jedilno žličo polžkov
  • 2 čajni žlički ovlivnega olja
  • ščepec suhega timijana
  • ščepec svežega peteršilja
  • 300ml vode
Zavrite 250ml vode, vanjo stresite polžke in jih kuhajte po navodilih z embalaže (približno 10 minut).Česen nasekljajte in ga na čajni žlički olivnega olja na hitro prepražite. Dodajte nasekljano kuhano rdečo peso in bučko ter na majhnem ognju pražite dve minuti. Potresite s ščepcem timijana, zalijte s 50ml vode ter pokrijte s pokrovko. Na majhnem ognju zelenjavo dušite 10 minut. Ko se vse sestavine zmehčajo, jih spasirajte s paličnim mešalnikom, da nastane omaka.Kuhane polžke odcedite, jim dodajte čajno žličko olivnega olja in ščepec nasekljanega svežega peteršilja. Premešajte, da se olje in peteršilj dobro razporedita med testenine.Peteršiljeve polžke postrezite ob omaki iz rdeče pese, bučke in peteršilja.Pa dober tek!



NASVET!
  1. Kot sem že omenila, je potrebno v brezmesne jedi dodati vir vitamina C, zato je svež in nasekljan peteršilj odlična izbira, saj vsebuje kar trikrat več tega vitamina kot pa pomaranča. Poleg tega pa peteršilj vsebuje folno kislino, vitamin A, B1, B2 in E ter minerale kalij, kalcij, železo, mangan, cink, selen in natrij.
  2. Ste vedeli, da je timijan odličen vir železa in zato zelo dobrodošel kot začimba za vse, ki imajo v krvi nizko raven železa? Namreč, s 100g timijana za kar 218% pokrijemo dnevne potrebe odraslega človeka po železu. Poleg železa, pa timijan vsebuje tudi folno kislino, vitamine B kompleksa, betakaroten, vitamin A, K, E, in C. Več o uporabi timijana v malčkovi prehrani si preberite tu.
  3. Kakor timijan je tudi rdeča pesa dobra za kri, kar je potrjeno tudi s strani znanstvenikov. Vsebuje namreč visoke koncentracije železa, folne kisline ter kalija. 
  4. Česen, naravni antibiotik je vir kalija, vitamina B1 in B6, vitamina C in K, niacina in selena. 
  5. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.