Baby pommes frites in perutničke v rdeči omaki

Že dobrih devet mesecev ima Gurmanček Gal in njegova prehrana se vedno bolj približuje prehrani celotne družine. Seveda z manjšimi (za nekatere tudi večjimi) prilagoditvami. Živila za njegove obroke namreč ne solimo oziroma sladkamo. 

Poleg tega je vedno manj pasiranja, sekljanja in pretlačenih obrokov. Seveda pridejo dnevi, ko malčka mučijo zobki, razpoloženje ni pravo ali pa preprosto določeno živilo ne gre v nadobudno ritko. Takrat posežem po paličnem mešalniku - ki je v teh petih mesecih že oddelal kar nekaj ur miksanja - in Gurmančku Galu olajšam hranjenje. Sicer pa se vedno bolj trudim, da vsaj za čas kosila obrok ponudim po BLW metodi. Verjetno ste o njej prebrali že v drugih objavah, a naj vas spomnim, da gre za metodo uvajanja goste hrane, ki malčkom omogoči preizkušanje živil v obliki 'finger-food'-a.

Pommes frites, french fries, pomfrit, ocvrt krompirček...Kdo ga ne pozna? Ampak, ste vedeli, da lahko zelo okusno, predvsem pa zdravo različico krompirčka pripravite tudi vi, poleg tega pa bo tako pripravljen krompirček primeren tudi za najmlajše člane družine?

Za 200g obroka potrebujete:

  • 1 srednje velik krompir (100g)
  • 1 piščančjo perutničko (70g)
  • 1 češnjev paradižnik, po možnosti domač (10g)
  • 1 pest (50g) mešane zelenjave (korenček, čebula, zelena, paprika)
  • 200ml vode ali jušne osnove (recept)
  • 1 čajno žličko 100%, hladno stiskanega olivnega olja
  • 2 ščepca majarona

V 200ml jušne osnove ali vode dajte perutničko, mešano zelenjavo, paradižnik, ščepec majarona in kuhajte 30 minut. Krompir olupite, narežite na rezine in ga, pokritega z vodo, zavrite. Vodo odlijte. Na pol kuhan krompir prelijte z žličko olivnega olja in potresite s ščepcem majarona. Na peki papirju krompir pecite 30 minut v pečici, ki ste jo predhodno ogreli na 190°C . Ko je piščanec kuhan, ga odstavite, tekočino pa skupaj z zelenjavo spasirajte s paličnim mešalnikom, da nastane omaka. Pečen krompirček postrezite kot prilogo k perutnički z rdečo omako. Če vaš malček še ne sprejema koščkov, meso perutničke nasekljajte ali spasirajte skupaj z zelenjavo in tekočino. Krompir pa pretlačite z vilico. Postrezite primerno ohlajeno.
Pa dober tek!
NASVET!

  1. Krompir namreč vsebuje vsebuje polno zdravju potrebnih in dobrodošlih sestavin. V njem najdemo kalij, kalcij, fosfor, magnezij, železo, niacin, cink in vitamine skupine B. Je pa krompir tudi vir vitamina C. 
  2. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  3. Majaron je nepogrešljiva začimba pečenega krompirja. Kdaj in kje ga še lahko vključimo v prehrano malčkov pa si preberite tu.
Kaj pa ostali člani družine?
Kot sem že omenila, z odraščanjem vašega malčka in približevanju prvemu letu starosti, počasi prehajamo na družinsko prehranjevanje. Tokratni recept lahko izkoristite za družinsko kosilo, v katerem bodo uživali prav vsi člani družine. Sestavine prilagodite število obrokov. Krompir pecite po navodilih iz recepta, s tem da, ko je krompir pečen, preostanek krompirja, ki je namenjen ostalim članom, solite. Perutničke za odrasli del družine pa lahko pripravite na naslednji način. Pripravite marinado iz jedilne žlice olivnega olja, ščepca soli, popra, majarona, rdeče paprike, kurkume in mlete kumine. Meso premažite z marinado in ga položite v pekač. Dodajte 1 lovorjev list in pokrijte z alu folijo. Pecite 45 minut na 190°C. Nato alu folijo odstranite in s pečenjem nadaljujte še 15 minut, da perutničke dobijo zlatorjavo barvo.     

    Eksotični duo s kvinojinimi cmoki

    Mango. Tropski sadež, sladkega in svežega okusa, ki je bogat z vitamini (A, B kompleks, C)  in minerali (kalcij, železo, magnezij, kalij). Ker je bogat z vlakninami, je dobrodošel pri lajšanju prebavnih težav, predvsem pri zaprtju.

    Mango lahko v malčkovo prehrano uvedemo pri sedmih mesecih starosti, sama sem ga gurmančku Galu prvič ponudila pri dobrih devetih.

    Za 150g obroka potrebujete:


    • 1/2 banane (50g)
    • 1/2 manga (50g)
    • 1 jedilno žlico kvinoje
    • 100ml vode
    Kvinojo sperite pod vodo in jo nato v 100ml vode kuhajte 15 minut. Kuhano kvinojo pustite pokrito 5 minut, da se napiji vode in še dodatno zmehča. Ta čas mango in banano olupite, narežite na manjše koščke in ukašite s pomočjo paličnega mešalnika. Ohlajeno kvinojo z jedilno žlico oblikujte v cmoke in jih dodajte v sadno kašo.
    Pa dober tek!

    NASVET!
    1. Kvinoja je odličen vir hranilnih snovi in je zato primerna za najmlajše - otroke in dojenčke. Je lahko prebavljiva žitarica, ki jo lahko ponudite malčkom, ki so občutljivi na gluten oziroma malčkom, pri katerih žitaric z glutenom še niste uvedli. Kvinoja je bogata z beljakovinami in minerali.
    2. Prav tako je z vitamini in minerali bogata banana, saj vsebuje vitamine  A, B1, B2, B6, C in D ter minerale kot so kalij, magnezij, kalcij, fosfor, železo, jod in klor. Je prava energijska bomba, ki pa vsebuje malo maščob
    3. Z dodajanjem manga v kašico, boste poskrbeli za vnos C vitamina, ki je nujno potreben za absorpcijo železa. Več o tem pa v tej objavi.