Gurmančkov izziv omak

Čebulna, mesna, smetanova, paradižnikova...


Veste o čem govorim? Kaj bo tisto, kar bo v mesecu februarju kraljevalo na mizi Gurmančka Gala?

Omake, seveda.

V FB skupini Gurmanček Gal – vse o uvajanju goste prehrane, mamice velikokrat sprašujejo, kakšno omako naj ponudijo poleg na primer testenin, krompirja, riža in drugih prilog. Zato sem se odločila, da bo naslednji Gurmančkov izziv namenjen omakam.

Ste vedeli, da je bila najstarejša, kadarkoli znana omaka, omaka iz fermentirane ribe, ki se je imenovala garum? Zapisi o tej omaki segajo vse do 2500 let pred našim štetjem, uporabljali pa naj bi jo prebivalci takratne antične Grčije, rimskega in bizantinskega cesarstva.

Še danes omake igrajo pomembno vlogo v kulinariki po celem svetu, naj si bodo v sladkih ali slanih jedeh.Omaka je tako iz kulinaričnega vidika tekočina, ki dopolnjuje glavno jed. Glavni jed doda okus, sočnost in popestri njen izgled. Z uporabo različnih sestavin, predvsem pa začimb, lahko pripravimo 1001 omako, ki bo popestrila še tako enoličen obrok. Poleg tega lahko omake pripravite vnaprej in jih shranite v zamrzovalniku.

Prejšni, januarski izziv, je bil osredotočen na BLW recepte (več o tem, si preberite tu), februarja pa bom tako objavila kar 10 receptov za omake, ki jih bom združila z Gurmančku Galu najljubšo hrano – testeninami. Slednje so odlične tudi za BLW malčke, saj jih dobimo v različnih velikostih in sestavinah, z različnimi omakami pa je lahko jedilnik pester in polnovreden. Poleg tega so, vsaj po najinih izkušnjah, testenine odlična izbira, kadar želimo malčku predstaviti koščke.

V februarju bom tako za recepte Gurmančka Gal uporabila različne testenine. Naj si bodo doma pripravljene ali kupljene, klasične pšenične in pa tudi take, ki so pripravljene iz manj vsakdanjih sestavin, na primer leče, čičerike...


Seveda pa bodo v receptih kraljevale omake. Zato sledite blogu,  FB strani in Instagram-u, kjer vas  bodo tedensko čakale ideje za ustvarjanje in kuhanje novih receptov za male gurmančke.

Prvi recept Gurmančkovega izziva omak bo tako na blogu že to nedeljo 4.2.2018

Naj se Gurmančkov izziv omak začne! ;)

Vsi recepti februarskega izziva na enem mestu:
  1. Pošrekanci s piščancem v smetanovi omaki
  2. Njoki v porovi omaki
  3. Polži z italijansko omako
  4. Luštrkovi ravioli s sirovo omako
  5. Paštašuta
  6. Melancanina omaka z rženimi rezanci
  7. Korenčkova omaka in duo vretena
  8. Gluhi štruklji z borovničevo omako
  9. Gurmančkov golaž
  10. Metuljčki z orehovo omako