Njoki v porovi omaki

Okusni, mehki njoki v sočni kremni porovi omaki.


Njoke sem enkrat že delala za Gurmanćkove recepte (poglej tukaj) in prav tako so bili pripravljeni z okusno omako. A tokrat sem se odločila, da jih pripravim za najmlajše člane družine, saj je ta recept primeren že za malčke od dopolnjenega šestega meseca naprej.

Z uvedbo glutena in jajc, lahko njoke v porovi omaki pripravite za vso družino. Kako, si preberite v naslednjih vrsticah.

Za približno 30 njokov (cca 0,5kg) potrebujete:
  • 5 srednje velikih krompirjev (olupljen krompir naj tehta skupno približno 30dag)
  • 100g dmBio polnozrnate pirine moke
  • 1 jajce
  • 2 jedilni žlici hladnostiskanega 100% olivnega olja
Sestavine za porovo omako:
  • 100g pora
  • 3dl jušne osnove
  • ščepec kumine
  • lovorjev list
  • 2 jedilni žlici hladnostiskanega 100% olivnega olja
Krompir olupite in celega v vodi kuhajte 30 minut oziroma toliko časa, da postane mehek. Najlažje boste to preverili, če krompir poskusite prebosti z vilico. Če gre skozi brez težav, je kuhan.

Krompir odcedite in počakajte, da se malo ohladi. Ta čas pripravite dmBio polnozrnato pirino moko. V sredino naredite jamico, dodajte 2 jedilni žlici olivnega olja ter jajce. Dodajte še krompir, ki ste ga predtem dobro zmečkali. Pri tem se odlično obnese stiskalnica za krompir. Vse sestavine nato dobro pregnetite, da dobite zmes podobno testu.

Delovno površino pomokajte. Jaz sem naknadno porabila še 1 pest moke. Na pomokani površini iz testa oblikujte dolge svaljke, podobne kači, ki jih nato narežite na poljubno dolžino. Tokrat sem naredila večje njoke, da jih je lahko Gurmanček Gal sam prijel z rokami in nesel v usta. Večji njoki so odlični za BLW malčke, saj omogočajo, da se otrok sam hrani.


Por drobno nasekljajte in ga na toplem olivnem olju v ponvi pražite toliko časa, da zadiši. Čez posujte ščepec mlete kumine, dodajte lovorjev list ter zalijte z jušno osnovo. Na šibkem ognju in pokrito kuhajte najmanj 30 minut. Omako nato spasirajte v blenderju ali s paličnim mešalnikom, da dobite kremasto in homogeno omako.

Dva litra vode zavrite in vanjo previdno položite njoke. Enkrat premešajte z večjo kuhalnico in na močnem ognju kuhajte 5-6 minut. Njoke odcedite in jih postrezite s porovo kremno omako.

Pa dober tek!

NASVET!
  1. Kot jušna osnova je mišljena čista tekočina od zelenjavne, kokošje, goveje ali druge juhe, seveda nesoljene. Sama največkrat skuham večjo količino juhe, ki jo potem nekaj sporcioniram v 2dl plastične kozarčke ter zamrznem. Tako imam pri roki jušno osnovo za omake, enolončnice ter hiter obrok za Gurmančka Gala. Če nas preseneti lakota ali zmanjka časa, kozarček juhe hitro odmrznem in zakuham vanjo ribano kašo, jušne testenine, jajček, kar je pri roki. Na tej povezavi najdete recept za domačo kokošjo juho.

Recept za njoke v porovi omaki je že drugi v vrsti receptov, ki so oziroma bodo nastali v februarskem Gurmančkovem izzivu omak. Več o izzivu in receptih, si preberite v tej objavi, vesela pa bom tudi vaše podpore, ki jo lahko izkažete z všečkom FB strani in Instagram-a.

Tretji recept Gurmančkovega izziva omak vas bo na blogu pričakal že v petek 9.2.2018. Ne zamudite! ;)