Vanilijeva kaša z jabolkom in kakijem

Za tokratni zajtrk (220g) potrebujete:
  • 1 jedilno žlico prosene kaše
  • 1 srednje veliko jabolko
  • 1 srednje velk kaki
  • 150 ml vode
  • noževo konico sredice vanilijevega stroka

Proseno kašo kuhajte skupaj z vanilijo v 150 ml vode 15 minut, nato jo pokrito pustite še 5 minut, da se napoji vode. Ta čas na steklenem strgalu ukašite jabolko in kaki. Sadno kašico vmešajte v proseno kašo in postrezite.

Pa dober tek!


NASVET!
  1. Pri uvajanju goste hrane, je pomembno, da poskrbimo, da malček iz prehrane dobi dovolj železa, ki je ključnega pomena pri tvorbi hemoglobina, kar bomo omogočili, če bomo v jedi vključili živila z vitaminom C. Več o tem v tej objavi .
  2. Vanilija se odlično dopolnjuje z jedmi, ki vključujejo jabolko in kaki. Več o vaniliji in drugih začimbah v prehrani malčkov pa v tej objavi.
  3. Proseno kašo lahko nadomestite tudi s kašo drugega žita, na primer ajde. 

Kaj pa ostali družinski člani?
Vanilijeva kaša z jabolkom in kakijem je okusen obrok za začetek dneva, saj z doanim svežim jabolkom in kakijem zagotovo poskrbimo za dnevno dozo vitamina C. količino sestavin prilagodite številu obrokov. Sama sem si zraven kašice postregla še s kavo z mlekom.  



Kvinojina kašica z blitvo

Za kvinojino kašico z blitvo (250g) potrebujete:
  • 2 jedilni žlici kvinoje
  • 2 pesti blitve (100g)
  • 150ml vode
  • 60ml adaptiranega ali materinega mleka
  • 1 čajno žličko 100%, hladno stiskanega olja
Dobro oprano kvinojo kuhajte v 150 ml 15 minut. Nato dodajte narezano blitvo in kuhajte še 10 minut. Kašico pretlačite ali spasirajte s paličnim mešalnikom. Ko je kvinoja kuhana, kašico pustite, da se malo ohladi in ji vmešajte še 60ml adaptiranega ali materinega mleka ter čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja. Jaz sem izbrala olivno,

Pa dober tek


NASVET!
  1. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  2. Pri uvajanju goste hrane, je pomembno, da poskrbimo, da malček iz prehrane dobi dovolj železa, ki je ključnega pomena pri tvorbi hemoglobina, kar bomo omogočili, če bomo v brezmesne jedi dodali vitamin C. Več o tem v tej objavi . Jaz sem zato Galu danes ponudila olupljene krhlje domačega, surovega jabolka. Gre za takoimenovano BLW metodo, ki nas vabi k temu, da malčku ponudimo "finger-food" in mu s tem omogočimo, da hrano raziskuje sam, s prijemanjem hrane, okušanjem, spoznava barve, vonj, obliko in teksturo hrane. Pri tej metodi morate biti pripravljeni, da bo kar nekaj hrane pristalo na tleh in na vašem malčku, a je njegovo veselje ob okušanju in packanju neprecenljivo. Več o Baby Led Weaning metodi si lahko preberete na Facebook-u ali tu. 

Kaj pa ostali družinski člani?
Kvinojina kašica s špinačo je lahko samostojen obrok ali priloga k mesu za vse člane družine. Tokrat sem za naju z Galom skuhala 7 jedilnih žlic kvinoje v 500 ml vode, po 15 minutah dodala še 200g narezane blitve in kuhala nadaljnih 10 minut. Namesto adaptiranega mleka, sem v mojo kvinojino kašico z blitvo dodala pol decilitra navadnega, domačega kravjega mleka. Sama kašice nisem solila, vi pa lahko začinite s poprom in soljo.