Bezgovi mafini z gozdnimi jagodami

Bezgovi cvetovi in gozdne jagode združeni v sočnih brezglutenskih mafinih.

Sezonsko je najboljše in mesec maj ter junij nas navdušujeta s čudovitimi aromami. Bezeg in gozdne jagode so tisto darilo narave, ki omamno diši in je odličnega okusa.
Poleg bezgovega sirupa (recept te čaka mojem Instagram-u) pa sem  tokrat bezgove cvetove izkoristila za prav posebno sladico.

Ustvarila sem namreč okusne in sočne mafine, ki so brez glutena in dodanega sladkorja. Ker pa vsebujejo mlečne izdelke, vseeno priporočam, da jih ponudite malčkom po dopolnjenem 9.mesecu starosti.

Za 10 mafinov potrebujete:
  • 1 jajce
  • 250ml sladke smetane za stepanje
  • 3 jedilne žlice kisle smetane
  • 2 zravnani jedilni žlici kokosove razmaščene moke
  • 1 čajno žličko indijskega trpotca (lahko izpustite, vendar bodo mafini bolj drobljivi)
  • 1 čajno žličko vinskega kamna ali pecilnega praška ali sode bikarbone
  • 1 pest gozdnih jagod
  • 1 pest bezgovih cvetov (glej nasvete za več navodil~>)
Jajcu dodajte sladko in kislo smetano ter pecilni prašek (ali sodo bikarbono ali vinski kamen) in zmiksajte, da se vse sestavine med sabo dobro povežejo. 

Med mešanjem počasi dodajajte indijski trpotec in razmaščeno kokosovo moko. 

V zmes natrgajte bezgove cvetke (brez vejic) in premešajte. Zmes pustite počivati 10 minut. 

Z jedilno žlico napolnite modelčke za mafine. V vsak modelček gre zvrhana jedilna žlica testa. Po vrhu potresite gozdne jagode. 

Bezgove mafibe z gozdnimi jagodami v prej ogreti pečici na 180°C pecite 35 minut. Da so pečeni, preverite z zobotrebcem. V testo potisnite zobotrebec in če le ta ostane suh, so pečeni. 

Postrezite primerno ohlajene. 

Pa dober tek!
Nasveti!
  1. Pri nabiranju bezga bodite pozorni, da le ta nima uši. Bezeg se pred uporabo namreč ne opere, saj bi s tem z njega sprali ves aromatičen cvetni prah. Izberite odprte, polne cvetove in z njih natrgajte cvetke. Pazite, da ne boste izpustili vejice. Bezgove cvetove lahko uporabite tudi že za prej omenjeni bezgov sirup ali pa cvetove posušite. V senci posušeni cvetovi bezga so odlična izbira za pripravo domačega bezgovega čaja. 
  2. Namesto razmaščene kokosove moke lahko uporabite katerokoli brezglutensko moko. Odlična je mandljeva. Lahko pa jo preprosto zamenjate s klasično pšenično belo moko. 

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u