Mornarčkov pire

Za Mornarčkov pire (200g) potrebujete:
  • rezina fileja lososa (20-30 g)
  • 1 pest olupljenega in narezanega krompirja (50 g)
  • 2 pesti koščkov gomolja zelene (100 g)
  • ščepec suhega majarona
  • 1 čajna žlička 100%, hladno stiskanega olja

Losos, krompir, zeleno in majaron kuhajte pokrito z vodo 10 minut. Nato z vilico vse sestavine pretlačite v kašico. Dodajte še čajno žličko 100%, hladno stiskanega olja. Postrezite primerno ohlajeno.

Pa dober tek!



NASVET!
  1. Losos je bogat z omega 3 maščobnimi kislinami, zato je idealen za malčkove prve ribje jedi.
  2. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.

Kaj pa ostali družinski člani?
Sestavine za Mornarčkov pire lahko v malo spremenjeni obliki, uporabimo za okusno kosilo cele družine.
Lososov file premažite z marinado (po 1 čajno žličko medu in gorčice, ščepec soli in popra),  na vrh položite 3 rezine limone. Pecite 10 minut v pečici na 200 stopinj Celzija.

Olupljen in narezan krompir ter gomolj zelene, kuhajte v osoljeni vodi 20 minut. Ko je kuhano, odcedite in h krompirju in zeleni vmešajte 1 pest narezanega, svežega peteršilja in 1 jedilno žlico olivnega olja.



Pirini kosmiči z jesenskim sadjem

Za pripravo pirinih kosmičev z jesenskim sadjem (cca 180 g), potrebujete:
  • 1 manjše jabolko
  • 1 manjša hruška
  • 2 jedilni žlici pirinih kosmičev
  • ščepec cimeta
Hruško in jabolko olupite in narežite na majhne koščke. Narezano sadje skupaj s pirinimi kosmiči, pokrito z vodo, kuhajte 15 minut. Postrežite primerno ohlajeno, po vrhu pa potresite ščepec cimeta.


NASVET!
  1. Predlagam vam, da kosmiče čez noč namočite v vodi, saj se bodo tako prej skuhali.
  2. Če hruško in jabolko narežete na majhne koščke, se bodo med kuhanjem precej raztopili in pasiranje ne bo potrebno (v kolikor vaš malček že sprejema gostejše kašice s koščki). Galu sem morala kašico pretlačit, saj mu je požiranje kosmičev, predstavljalo težavo.
  3. Namesto pirinih kosmičev, lahko uporabite tudi kosmiče iz drugih žit (oves, rž, ajda, koruza...).
  4. Pri uvajanju goste hrane, je pomembno, da poskrbimo, da malček iz prehrane dobi dovolj železa, ki je ključnega pomena pri tvorbi hemoglobina, kar bomo omogočili, če bomo v brezmesne jedi dodali vitamin C. Več o tem v tej objavi