Ajdovčki s čokolado

Okusni keksi iz ajdove moke, preliti s temno čokolado. Brez glutena in brez jajc.

Peka keksov je meni zelo ljuba aktivnost. Odkar imam sina Gala pa tudi njega velikokrat vključim v kulinarična ustvarjanja. Skupaj mesiva testo, valjava, oblikujeva kekse in se nato s pečenimi dobrotami tudi sladkava.

December je že tradicionalno v znamenju sladkih dobrot in priboljškov. Iz kuhinj diši po orehovi potici, medenjakih, raznoraznih keksih. A med nami je vedno več tistih, ki tovrstnih sladic zaradi občutljivosti na gluten ne smejo uživati. Zato sem tokrat ustvarila kekse brez glutena.

Ajdova moka ni moja prva izbira, saj ima precej specifičen okus in aromo, a v teh keksih me je navdušila. V maso nisem dodala sladkorja, za sladkobo je na koncu poskrbela stopljena čokolada, v katero sem pomočila pečene ajdovčke.

Za približno pol kilograma Ajdovčkov s čokolado potrebujete:

  • 150g masla
  • 150g pasirane puste skute
  • 150g ajdove moke
  • 1 kavna žlička cimeta
  • 100g temne čokolade z 90% kakava
Maslo naj nekaj časa počiva na sobni temperaturi. Nato ga narežite na manjše kocke, dodajte skuto, ajdovo moko in cimet. Vse sestavine dobro zgnetite z rokami. Gnetite približno 5 minut oziroma toliko časa, da v masi ne bo več vidnih koščkov masla.

Testo naj v hladilniku počiva pol ure. Delovno površino nato dodobra pomokajte z ajdovo moko in na njej razvaljajte testo za ajdovčke. Debelina razvaljanega testa naj bo cca 0,5 cm. Tanjše kot bo testo, bolj bodo ajdovčki krhki in hrustljavi, čas pečenja pa krajši.

Z modelčki izrežite poljubne oblike in jih položite na pekač. Pekača ni potrebno namastiti ali uporabiti peki papir, saj se ajdovčki ne bodo sprijeli površine. Postopek ponavljajte toliko časa, da porabite vse testo. Sama sem iz te mase dobila za 3 pekače pečenih ajdovčkov. 

V prej ogreti pečici ajdovčke na 180°C pecite 8 minut. Ko dobijo zlatorjav rob, so pečeni.

V mikrovalovni ali nad soparo stopite 100g čokolade in v njo do polovice pomakajte ohlajene ajdovčke. S čokolado oblite ajdovčke položite na peki papir in počakajte, da se ohladijo, čokolada pa strdi.

Ajdovčke s čokolado hranite v steklenem kozarcu ali v dobro zaprti posodi.

Pa dober tek!

NASVET!
  1. Ajdovčki s čokolado so že tretji po vrsti, pri katerih sem uporabila to razmerje skute, masla in moke. Testo za kekse iz te mase je odlično, saj je krhko, hrustljavo in se kar stopi v ustih. Iz njega lahko naredite rogljičke, žepke z marmelado ali navadne kekse. Nekaj idej najdete na tej povezavi (klik, klik).