Prosena rdeča kaša

Vašemu malčku lahko za kosilo pripravite tudi Proseno rdečo kašo, za katero potrebujete (300g)
  • 1 manjšo rdečo peso (50g)
  • 1 pest koromača (100g)
  • 1 manjše jabolko (50g)
  • 1 jedilno žlico prosene kaše
  • 300ml vode
  • 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja
Proseno kašo skupaj z zelenjavo (koromač, rdeča pesa) in jabolkom kuhajte v 300ml vode 15 minut. Nato vse sestavine pretlačite oziroma spasirajte s paličnim mešalnikom. Primerno ohlajeni kašici dodajte čajno žličko kvalitetnega olja in postrezite.
Pa dober tek!


NASVET!
  1. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  2. Koromač je vir vitaminov (vsebuje vitamin C, E, provitamin A in betakaroten) in mineralov. V njej namreč najdemo železo, kalij, magnezij in kalcij. Vsebuje pa tudi veliko folne kisline. 
  3. Rdeča pesa je prav tako zelo dobrodošla v prehrani malčkov, saj vsebuje visoke koncentracije železa, kalija in folne kisline. Poleg tega pa jo priporočajo pri zaprtju, saj 
    zaradi visoke vsebnosti topnih vlaknin pomaga pri odpravljanju zaprtja. 
  4. Pri uvajanju goste hrane, je pomembno, da poskrbimo, da malček iz prehrane dobi dovolj železa, ki je ključnega pomena pri tvorbi hemoglobina, kar bomo omogočili, če bomo v brezmesne jedi dodali vitamin C. Več o tem v tej objavi . Jaz sem zato Galu danes ponudila olupljene krhlje domačega, surovega jabolka. Gre za takoimenovano BLW metodo, ki nas vabi k temu, da malčku ponudimo "finger-food" in mu s tem omogočimo, da hrano raziskuje sam, s prijemanjem hrane, okušanjem, spoznava barve, vonj, obliko in teksturo hrane. Pri tej metodi morate biti pripravljeni, da bo kar nekaj hrane pristalo na tleh in na vašem malčku, a je njegovo veselje ob okušanju in packanju neprecenljivo. Več o Baby Led Weaning metodi si lahko preberete na Facebook-u ali tu.