Gurmančkovi mesno-zelenjavni polpeti

Gurmanček Gal se s svetlobno hitrostjo približuje devetim mesecem starosti in ravno zaradi tega vedno bolj posegam po takoimenovani BLW metodi hranjenja. BLW metoda nas vabi k temu, da malčku ponudimo "finger-food" in mu s tem omogočimo, da hrano raziskuje sam, s prijemanjem hrane, okušanjem, spoznava barve, vonj, obliko in teksturo hrane. Pri tej metodi morate biti pripravljeni, da bo kar nekaj hrane pristalo na tleh in na vašem malčku, a je njegovo veselje ob okušanju in packanju neprecenljivo. Več o Baby Led Weaning metodi si lahko preberete na Facebook-u ali tu. 

In ravno z namenom ponujanja obrokov po tej metodi, sem se odločila, da Gurmančku Galu pripravim okusne polpete, pripravljene iz zelenjave, mesa in začimb.

Za 9 mesno-zelenjavnih polpet (50g) potrebujete:

 • 200g mlete teletine
 • 2 jedilni žlici naribanega korenčka
 • 1 čajno žličko naribanega pastinaka
 • 1 pest bučk (50g)
 • ščepec majarona
 • ščepec peteršilja
 • 4 jedilne žlice pščeničnega zdroba  - če vašemu malčku še niste uvedli glutena oziroma kaže preobčutljivost na gluten, lahko pšenični zdrob zamenjate s koruznim
 • 1 jajce - če jajc še niste uvedli oziroma jih malček ne sprejema, jajce lahko izpusite v masi za polpete. Ti bodo ravno tako okusni, le pri pečenju bodo malo popokali
Mleti teletini dodajte korenček, pastinak in bučke. Dobro premešajte. Dodajte še stepeno jajce, peteršilj in majaron. Ponovno vse sestavine dobro premešajte in pregnetite, da se vse sestavine premešajo čez celotno maso. Nato dodajte 3 jedilne žlice pšeničnega zdroba in dobro premešajte. Masa se mora lepo oblikovati v kroglice. Z jedilno žlico zajemajte maso, jo na hitro povaljajte v pšeničnem zdrobu in oblikujte v kroglice. nato jo med dlanmi malo stisnite, da nastane debelejša, pleskavici podobna polpeta. Polpete položite na peki papir in jih v pečici na 180°C pecite 30 minut. Vmes jih 1 obrnite, da se zapečejo na obeh straneh.
Pa dober tek! 


NASVET!
 1. Mleto teletino boste sicer težko zasledili v mesnicah in trgovinah, a vam jo lahko mesar zmelje, če ga le prosite. Sama sem tako v mesnici izbrala lep, pust kos teletine in prosila, da mi jo zmeljejo. Mleto teletino lahko potem doma tudi sporcionirate in zamrznete.
 2. Pri nas je navada, da ko delamo polpete, jih naredimo kar lepo število, preostanek pa zamrznemo. Tako sem naredila tudi z Gurmančkovimi mesno-zelenjavnimi polpetami. Za kosilo je tako dobil 1 polpet, preostalih 8 pa sem shranila v vrečko in zamrznila. Pred naslednjim serviranjem jo bom odmrznila in dobro prekuhala v omaki.
 3. Svetujem vam, da če je le možno, uporabljate jajca iz eko pašne perutnine. Slednja namreč vsebujejo idealno razmerje omega tri in omega 6 maščobnih kislin. Pri hlevski ali baterijski reji jajc je namreč prisotna tudi uporaba raznoraznih antibiotikov in pesticidov, poleg tega pa imajo jajca industrijsko rejenih živali občutno manj vsebnosti vitamina D3 in maščobnih kislina omega 3. Pri tovrstni reji jajc je tudi večja možnost okužbe s salmonelo. Sama kupujem jajca pri bližnjem kmetu.
Kaj pa ostali družinski člani?
Gurmančkove mesno-zelenjavne polpete lahko pripravite za vse člane družine. Ko pripravite maso, oblikujte želeno število polpet za vašega malčka, preostanek mase pa začinite ter oblikujte v kroglice. Za piko na i, lahko v sredino kroglice položite kocko sira, ki bo še popestrila okus Gurmančkovih polpet.

Ni komentarjev:

Objavite komentar