Pirine palčke

Kot verjetno že veste, si je Gurmanček Gal za mesec januar pripravil prav poseben izziv. In sicer bo januar namenjen receptom, ki sledijo metodi Baby-led weaning. 

Več o metodi uvajanja goste hrane na željo otroka in o gurmančkovem mesečnem izzivu, si lahko preberete v tej objavi (klik, klik).

Pred nami pa je tako prvi izmed dvanajstih receptov, primeren za malčke, ki so že dopolnili osem oziroma devet mesecev, saj vključuje mlečne izdelke in sicer parmezan.


Pravi parmezan ali kot ga italijani poimenujejo Parmigiano Reggiano je staran sir s prijetnim, aromatičnim, a rahlo pikantnim okusom.

Parmezan mora med previdnim in dolgotrajnim staranjem zoreti kar dve leti in ravno zaradi tega dolgotrajnega postopka, med katerim se beljakovine razgradijo v proste aminokisline, je parmezan še lažje prebavljiv in zato odličen za prvo uvajanje mlečnih izdelkov. Poleg tega je parmezan bogat z beljakovinami, vitamini in minerali, med katerimi prevladujejo kalcij, fosfor in vitamin B12.

Za tokratni recept sem se odločila, da pripravim pirine palčke. Gre za variacijo popečene polente s sirom.

In sicer za en obrok potrebujete:

  • 2 jedilni žlici dmBio pirinega zdroba
  • 1 pest cvetače
  • 3 čajne žlice parmezana
  • 150ml vode
  • ščepec bazilike

Pečico ogrejte na 170˙C.

Vodi dodajte nasekljano cvetačo, zavrite in kuhajte tri minute, da se cvetača zmehča. Nato med stalnim mešanjem dodajte dmBio pirin zdrob ter kuhajte še 3 minute. Lonec odstavite in polenti vmešajte pol ščepca bazilike ter 2 čajni žlici parmezana.

Polento razporedite po pekaču, ki ste ga obložili s peki papirjem in po vrhu potresite preostanek parmezana ter bazilike.

Polento s sirom pecite v pečici 20 minut, da nastane skorjica. Polento nato v pekaču pustite še približno 10 minut, da se  ohladi in strdi.

Polento narežite na palčke dolžine 5 cm oziroma v velikosti malčkove roke.

NASVET!

  1. Pira je stara sorta pšenice, a ima z razliko od pšenice veliko več beljakovin, na drugi strani pa je gluten v piri lažje prebavljiv, zato so izdelki iz pire odlična izbira za uvajanje glutena. poleg tega je ta žitarica dober vir vlaknin, vitaminov in mineralov, med katerimi prevladuje B2, mangan, niacin, baker in fosfor.
  2. V kolikor vaš malček še ne prenaša glutena, lahko pirin zdrob nadomestite s koruznim, ajdovim ali prosenim zdrobom. 

Za več receptov, ki sledijo metodi Baby-led weaning pa si poglejte na to povezavo, lahko pa Gurmančkovemu BLW izzivu sledite tudi na FB ter Instagram profilu.

Naslednji BLW recept prihaja že ta petek 5.1.


4 komentarji: