Mandljevi keksi

Veganski, brez dodanega sladkorja in drugih sladil, brez glutena in primerni že na začetku uvajanja goste hrane.


Ti mandljevi keksi so me resnično presenetili. Prvič sem namreč preizkusila mandljevo moko, ki se, moram priznati, odlično obnese kot zamenjava klasični beli pšenični moki. Poleg tega je brez glutena in zato primerna tudi za malčke, ki le tega ne prenašajo.

Priprava je enostavna in hitra, iz naslednjih sestavin pa boste dobili 40 keksov v velikosti 4 centimetrov.

In sicer potrebujete:

  • 200g dmBio mandljeve moke
  • 100g dmBio kokosovega masla
  • pol čajne žličke sode bikarbone
  • 2 čajni žlički dmBio vanilije v prahu
  • 1 manjša banana (100g)

Banano olupite in z vilico pretlačite.
Kokosovo maslo stopite nad soparo ali pa ga pustite na sobni temperaturi, da postane mehko in mazavo.
Mandljevo moko, sodo bikarbono in vanilijo v prahu v posodi dobro premešajte, da se vse sestavine med seboj enakomerno porazdelijo. Nato počasi dodajajte stopljeno kokosovo maslo in pretlačeno banano.
Testo dobro pregnetite in sicer ga z rokami gnetite vsaj 5 minut.
Pečico segrejete na 190 ˚C.
Testo z valjarjem zvaljajte v približno pol centimetra debelo plast in nato s kozarčkom izrežite iz testa krogce. To ponavljajte, dokler vam ne zmanjka testa.
Na pekač položite peki papir in nanj izrezane krogce iz mandljevega testa. Z vilico nato pritisnite v vsak krogec križni vzorec. Torej, najprej ravno in nato še navpično, da se oblikuje nekakšen vzorec.
Kekse v pečici pecite 8 minut oziroma toliko časa, da dobijo zlatorjav rob.


Ko so keksi pečeni, jih pustite na pultu, da se ohladijo. Nato jih shranite v zaprti posodi s pokrovom, da ostanejo hrustljavi.

Seveda, če ne bodo prej zmanjkali, hehe...
Pa dober tek!

Za še več receptov za gurmančkove kekse, poglejte na to povezavo, Gurmančku Galu pa lahko sledite tudi na FB profilu Gurmanček Gal. 

4 komentarji:

  1. Delala sem iz polovicne mase, vendar testo ni bilo povsem kompaktno, temvec se mi je drobilo. Kje sem zamocila? 😊

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ker mandljeva moka ne vsebuje glutena, se obnaša drugače, kakor klasična pšenična moka.Zato morate biti pri mesenju zelo hitri. Da se kokosovo maslo ne zmehča preveč in se bi masa začela drobiti. So pa tudi meni malo pokali, niso pa se drobili. Mogoče drugič poskusite tako, da ga zvaljajte med dvema plastema peki papirja.

      Izbriši
  2. Koliko casa lahko taksne piskote hranim v hladilniku? Isto me zabima za "hitre"ploscice iz ekspandirane kvinoje.
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni. Mandljevi keksi v zaprti, nepredušni posodi zdržijo 1 mesec. Sadne plosčice pa 1 teden.

      Izbriši