Domače baby kašice

Zagotovo veste, da je internet prava zakladnica idej in nasvetov iz takšnih in drugačnih področij. Tudi sama sem ravno s pomočjo interneta in socialnega omrežja izvedela odličen recept za kuho domačih baby kašic.

Trgovine so polne raznoraznih kašic, malo katere pa ne vsebujejo konzervansov, soli, sladkorjev in drugih, otroku ne najbolj prijaznih sestavin.

Priprava Baby kašic bo sicer od vas zahtevala malo več časa in dela, a pogled na zbirko okusnih in zdravih baby kašic bo odtehtal vse.



Pa začnimo!
Najpomembnejša informacija, ki se jo morate zapomniti je, da za konzerviranje domačih baby kašic vedno na določeno količino sadja in zelenjave dodamo isto količino jabolkJabolka zaradi vsebnosti pektina delujejo kot naravni konzervans. Torej, k na primer 1 kg korenja, vedno dodamo 1 kg jabolk oziroma k 0,5 kg sliv in 0,5 kg hrušk spet 1 kg jabolk. Te bodo delovale kot konzervans in kašico obdržale svežo in okusno skozi celo zimo ali pa še dalj časa.

Sama sem za ozimnico v shrambi pripravila naslednje kombinacije.
  • jabolko
  • jabolka-slive-hruške
  • jabolka-hruške
  • jabolka-hokaido buča
  • jabolka-korenje
  • jabolka-zelena buča
  • jabolka-koromač-koleraba
Se čudite kombinacijam? Ni potrebe, vse kombinacije so preizkušene in zelo okusne. Jabolko gre k vsemu in povem vam, da je (vsaj zame) kombinacija koromača, kolerabe in jabolk zmagovalna. Sem pa uporabila podzemno kolerabo, ki je sladkega okusa in odlična tudi v raznoraznih enoločnicah.

Sadne kombinacije pa lahko uporabite ne le kot baby kašico za našega malčka, ampak jo lahko uporabite tudi pri peki sladic. Če tako doma nimate svežih jabolk, lahko za domači jabolčni zavitek namesto svežih, naribanih jabolk, uporabite kar jabolčno čežano (baby kašica okusa jabolko), posujete z orehi, zavijete in v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, pečete 45 minut.

Kako se torej lotiti priprave domačih baby kašic? 
Naberite ali kupite domača jabolka, jih olupite (lupljenje ni nujno, ampak sama sem jih zaradi potolčenega in grobega olupka olupila) in narežite. Na isti način sem pripravila tudi ostalo sadje in zelenjavo, s to razliko, da sem kolerabo in korenje kuhala na vodi. Ko se je zmehčalo, sem vodo odlila in  spasirala. Jabolka oziroma izbrano kombinacijo kuhajte na sopari približno 20 minut oziroma toliko časa, da se sadje in zelenjava zmehča. Nato vse skupaj spasirajte s paličnim mešalnikom. Če je kašica pregosta, ji dolijte prekuhano vodo. Jaz sem vmešala tekočino, ki je ostala od kuhanja na sopari.

Med kuhanjem sadja in zelenjave pripravite kozarčke in pokrove. Najboljši so 200 mililitrski kozarčki, ki so ravno pravšnji za eno porcijo oziroma maksimalno dve porciji. Kupite jih lahko v vseh trgovinah in zadrugah. Za približno 2 kg sadja in zelenjave, boste porabili 10-12 kozarčkov.

Pokrovčke in kozarčke dobro operite z vročo vodo in jih postavite v pečico, ogreto na 70 stopinj Celzija. Če se je kašica v tem času shladila, jo še enkrat zavrite na štedilniku in nato PREVIDNO do roba napolnite kozarčke, jih zaprite s pokrovčki in obrnite 'na glavo'. Svetujem vam, da kozarčke najprej napolnite do polovice, nato jih malo potresete, da se znebite morebitnih zračnih mehurčkov. Nato kozarček napolnite do konca in ponovno potresete. Tako boste preprečili, da bi se zaradi ujetega zraku, baby kašice pokvarile. Napolnjene kozarčke pokrijte z odejo in pustite čez noč, da se na kozarčih naredi vakuum. Kozarčke z domačimi baby kašicami shranite v hladilniku ali v kleti.

Domače baby kašice so odlična izbira, ko greste na pot, ste na sprehodu ali ko vam zmanjka časa. V baby kašice lahko vmešate riž, proseno, ajdovo kašo, za popoldansko malico žlico mletih keksov. Kar vam srce poželi in kar je vašemu malčku najljubše.

Še posebej priročno je shranjevanje jabolčne baby kašice, saj imamo tako vedno pri roki dozo vitamina C, ki ga dodamo k brezmesnim jedem. Dodajanje jabolk ali jabolčnega soka je smiselno zaradi tega, ker jabolka vsebujejo veliko vitamina C, ki pospešuje absorpcijo železa iz hrane. Hkrati pa se z dodajanjem jabolk poveča količina zaužitega obroka. Jabolka namreč jed posladijo, kar je dobrodošlo za brbončice naših malčkov.

80 komentarjev:

  1. Zanimajo me razmerja med jabolkom in ostalim sadjem oz. Zelenjavo. Zanima me, kaksno bi dali razmerje med jabolki in banano in koliko ste dali jabolk in koliko koromaca in kolerabe? Hvala za odgovor. Lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bojana, vedno je ista količina jabolk kot drugega sadja. Torej, če dam 1kg jabolk, dam tudi 1kg korenja. Če kombiniram tri sestavine, dam na primer 1 kg jabolk, 0,5kg bule in 0,5kg koromača. Pomembno je, da je vedno toliko kilogramov, dekagramov jabolk, kolikor kilogramov, dekagramov je drugega sadja. Jabolka namreč delujujejo kot konzervans. Lahko jih date več, nikoli pa manj kot drugega sadja, zelenjave.
      Banane jaz osebno ne bi konzervirala, ker tu pa res ne vem, kako bi se obnesla pri toplotni obdelavi in kasnejšem konzerviranju. So pa banane tako ali tako celo leto na policah in jo sama tik pred serviranjem Galu zmešam v jabolčno kašico.
      Koromača sem dala 1 glavo, približno 250g, kolerabe tudi 1 večjo glavo, cca 750g in 1kg jabolk. Jabolka in koromač sem skuhala na sopari, kolerabo pa v vodi, ker potrebuje daljši čas kuhanja.
      Upam, da sem bila dovolj razumljiva :) Če ne mi pa lahko pišete tudi na mail lara.bevk@gmail.com ali na gurmancekgal@gmail.com. Lep pozdrav

      Izbriši
  2. A z borovnicami ste že poskusila narediti kašico?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni. Z borovnicami jih še nisem naredila, ker nimamo bogato zalogo domačih :) bi pa zagotovo tudi z njimi uspele domače baby kašice.
      Lep pozdrav
      Lara

      Izbriši
  3. Pozdravljena. Mogoce je bilo kje napisano, pa nisem opazila...zanima me za kasico jabolko+hruska+sliva, kaksno razmerje dam hruske in slive, ce dam jabolk 1kg? Glede na to, da so slive zelo mocne, najbrz manj. Hvala za odgovor in lep pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljena. Jaz sem dala 1kg jabolk, pol kilograma sliv in pol kilograma hrušk. Če imate bolj kisle slive, potem lahko zmanjšate količino sliv v dobro količini hrušk, da ne bo kašica prekisla. Ker sem sama imela zelo sladko sorto jabolk in hrušk, me ni skrbelo, da bi 0,5kg sliv prevladovalo ;)
      Lep poozdrav
      Lara

      Izbriši
  4. Se lahko k sadju in zelenjavi doda meso?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. V FB skupini Gurmanček Gal je ravno zadnjič ena mamica objavila, da se je poslužila tudi konzerviranja mesno-zelenjavnih kašic. Sama žal nisem pristaš tega, saj se mi zdi, da je potrebna sprotna priprava mesnih izdelkov ali vsaj res dobra kasnejša toplotna obdelava (na primer polpeti, ki jih pripravim in spečem večje število, zamrznem, nato pa kar pol ure kuham v kakšni omaki). Lahko'poskusite, a iz osebne prakse vam tu ne znam svetovati.
      Lp
      Lara

      Izbriši
  5. Živijo,
    Zanima me ce naredim kasico samo iz jabolk,ni potrebno 2kg jabolk kajne!?koliko pa gre kolicinsko v soparnik sadja oz zelenjave (0,5)?kolerabo in koromač rabita 30min za kuhanje?
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
  6. Danes naredila 10 kozarckov za preizkusit. Upam da je uspelo :).. a lahko suho sadje tudi? A mora bit obvezno sveze ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super 👍👍
      Držim pesti, da je uspelo☺
      Lahko uporabite tudi suho sadje, le prej ga toplotno obdelajte zaradi konzervacije in da se bo zmehčalo 😉

      Izbriši
  7. No finooo :). Danes pri spravljanju sem opazila da je kje ostal droben zracni mehurcek mislim da pri trm ko sem kozarce obracala na glavo? :( ..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ajana, opazuj kozarčke. če bo sredina pokrovčka vzdignjena, je notri zrak in se zna zgodit, da bodo kašice oksidirale. Sicer pa te kašice, v katerih si opazila zračni mehurček, porabi vnaprej.

      Izbriši
  8. Pozdravljena! Mene pa samo zanima ali te kasice potem pogrejete ko jih ponudite otroku?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljena :)
      po navadi ponudim kar take, na sobni temperaturi. Če se mi pa mudi s pripravo kosilo pa zavrem in vkuham kakšen zdrob v sadno-zelenjavno kašico ;)

      Izbriši
  9. Koliko časa naj bi kašice zdržale? Pravkar sem po vašem receptu naredila kar nekaj zaloge :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nataša, jaz jih imam še od lanskega septembra, ker sem si naredila res ogromno zalogo. S pravilnim konzerviranjem zdržijo tudi več let ;)

      Izbriši
    2. A je nujno, če se pojavi kakšen mehurček v kozarčku, da se bo pokvarila oz.je pokvarjena kašica?

      Izbriši
    3. Ni nujno, sama uspešno in testno hranim kašico že od septembra 2016. Mehurček je notri, kašica ni zavrela. Vam pa ne morem garantirati, ker je odvisno od več dejavnikov . koliko zraka je dejansko ujetega notri, ali so bili kozarčki in pokrovčki dovolj čisti in vroči pred polnjenjem. Kašice spremljajte - če se pokrovčki napihnejo, oziroma kašica spremeni barvo, so se pokvarile.

      Izbriši
  10. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  11. Super nasvet. Tega se bom lotila takoj ko pridem z morja, da naredim zalogo za naslednji dopust v hotelu. Mogoče samo za informacijo...se odnese tudi cvetača / brokoli?

    OdgovoriIzbriši
  12. Pozdravljeni! Imam domače breskve, pa me zanima ali bi iz njih lahko naredila kašice za ozimnico? Npr. skupaj z jabolki? :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Seveda. Kombinirajte jih z jabolki zaradi konzerviranja in bosteimeli okusen obrok za malčka 😉

      Izbriši
  13. Pozdravljeni. Zanima me, ali vse sadje in zelenjavo skuhate samo na sopari in potem samo spasirate skupaj. Ne bi rada kaj narobe naredila, ampak nisem prepričana. Hvala ��

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako je. Vse skupaj skuham , spasiram in vroče napolnem v kozarčke.

      Izbriši
  14. Pozdravljeni, ali bi lahko naredila kašico v kombinaciji kaki + jabolko? Problem vidim pri termični obdelavi kakija. Lahko termično obdelam samo jabolko? Hvala za odgovor.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni. Zaradi samega psotopka konzerviranja, je potrebno vse termično obdelati. Sam kaki zagotovo ni sporen, saj se iz njega tudi dela marmelada. Predlagam, da kaki olupite, ga skupaj z jabolki soparite in ko so jabolka mehka vse skupaj spasirate in napolnete v kozarčke.

      Izbriši
  15. Pozdravljena.
    Mene pa zanima,če lahko dam v kašico kakšno žito,riž,proseno kašo?
    Hvala za odgovor

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni.
      Lahko dodate tudi žitarice, ampak bo potem rok trajanja krajši. Sama svetujem, da raznorazne kosmiče, kaše dodate naknadno, torej tik preden želite nahraniti otroka.

      Izbriši
  16. marjancaro@gmail.com mene pa zanima če je lahko kakšna kašča narejena namesto jabolk črni ribez

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi ribez ima ogromno pektina, tako da mislim, da bi uspelo 😊

      Izbriši
  17. Odlična ideja za moji vnukinji...

    OdgovoriIzbriši
  18. Bi bilo kaj narobem če polne kozarćke pastoriziram?

    OdgovoriIzbriši
  19. Odgovori
    1. seveda ne, z dodatno pasterizacijo boste še dodatno poskrbeli za dolgo obstojnost kašic.

      Izbriši
  20. Ali se lahko tem kašicam doda tudi kakšen zdrob, ajdovo kašo, kus-kus itd.?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni. Za dolgotrajno shranjevanje dodajanja žit ne priporočam. Slednje pripravite tik pred zdajci in pred serviranjem vmešajte v kašico.

      Izbriši
    2. Koliko casa pa zdrzijo priblizno ce so vmesana zita?

      Izbriši
  21. Ali lahko v kombinaciji jabolka-zelene buče uporabim tudi navadne bučke namesto zelenih buč? LP

    OdgovoriIzbriši
  22. pozdravljeni, zanima me če so za kašice primerna katera koli jabolka ali samo določene sorte? hvala za odg. lep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zdravo. Za kašice lahko uporabite katerakoli jabolka. Po možnosti domača oziroma nešpricana :)

      Izbriši
  23. Ali je ok, če jabolka in drugo sadje kuhamo in ne soparimo? Je potem priporočena kakšna količina vode?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lahko. Dovolj je 0,5dl vode. Ravno toliko, da se sadje duši in ne prime na posodo.

      Izbriši
  24. Kasice so odlicne! Hvala za super recept. Zanima pa me, ali morajo biti jabolka cisto zrela ali jim lahko se malo manjka do ciste zrelosti? Ali bi lahko naredili tudi kasico iz zamrznjenih sliv?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Seveda lahko. Le, da bolj zrela kot so jabolka, bolj sladka pride kašica.
      Lahko tudi zamrznjene slive uporabite.

      Izbriši
  25. Mene pa zanima koliko časa morajo biti kozarci v pečici na 70stopinj?hvala.lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kozarčke ali kašice?
      Kozarčke date v mrzlo pečico in vklopite. Ko se ogreje na vsaj 70°C (še bolje 100°C) jih napolnete. Po navadi se lucka izklopi, ko je pecica ogreta na izbrano T. Cca 10 minut traja

      Izbriši
  26. Pozdravljeni! Sem v nizkem štartu da začnem z pripravo ozimnice za našega gurmančka :) zanima me če res ni potrebno dodajati nobenega sladkorja? Zaradi konzervansa...
    Lp. Patricija

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ni potrebe po sladkorju. Kot konzervans delujejo jabolka zaradi vsebnosti pektina.

      Izbriši
  27. Pozdravljeni! Hvala, ker delite super recepte. Zanima me, ali so lahko kašice z neolupljenim sadjem (jabolka in hruške) nevarne za sedemmesečnega dojenčka. V pasirani kašici je najti koščke olupkov, ki so veliki max. 1x2 mm. Zanima me tudi, ali je kašice nujno shranjevati v hladilniku oz. kleti (slednje namreč nimam? Jih lahko shranim v zaprti omari na sobni temperaturi (22°C)? Hvala za odgovore! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Olupki niso nevarni za otroka. V kolikor je sadje nespricano, lupljenje ni potrebno.
      Kasice lahko hranite tudi na sobni temperaturi, le toliko pazite, da bodo nekje na temnem in ne na direktni sončni svetlobi.

      Izbriši
    2. Jaz sem danes delala kašice po zgornjem receptu, vso sadje sem soparila z olupki, nato pa sem jih po pasiranju še precedila čez večji cedilnik (malo širša mrežica) in ostala je res gladka okusna kašica (zelo podobna trgovinskemu Frutek-u).

      Izbriši
  28. Ali je možno narediti kašice z breskvami? jabolko - breskev? Ali še kaj druga?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vse kombinacije so mogoce. Pazite le, da je vedno polovica količine jabolk

      Izbriši
  29. Ali bi lahko kašice shranila kar v kozarčke od frutkov, (teh imam namreč ogromno), ali je večja verjetnost, da se pokvarijo, glede na njihove pokrovčke? Je kdo poskusil? Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne priporočam. Kar nekaj mamic je poizkusilo pa vakuum ni prijel, kašice pa so zavrele.

      Izbriši
  30. Pozdrav. Tudi sama se prvic odlocam za pripravo baby kasic :) Zanima me ali je potrebno kozarčke napolnit čisto do vrha?
    Hvala, Patricija

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da. Napolnite jih do vrha, pazite, da je rob kozarckov čist in zaprite s pokrovčkom. Ce ne boste napolnili do vrha in bo v kozarckih ostal ujet zrak, je večja verjetnost, da kasice zavrejo in se pokvarijo

      Izbriši
  31. Kašice sem pripravila lani in se super obnesejo.
    Sedaj pa gremo na krajši dopust, kjer ne bo možnosti kuhanja, bi pripravila take kašice iz zamrznjene zelenjave iz skrinje. Dodala pa bi tudi riž, kašo itd., da bi bila to kar kosila (če bo možno bom pogrela). Bi preživele tudi s temi dodatki cca 14 dni na sobni temperaturi?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lahko poskusite, garantiram pa ne. Rajsi predlagam uporabo kaksnihh drobno mletih kosmičev, ki jih vmesate tik pred serviranjem.
      Ce ste pa v hotelu pa lahko prosite, da vam skuhajo v neslanem kropu malo zelenjave in kaksen krompir, riz, ipd. Po navadi z veselhem ustrezejo.

      Izbriši
  32. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  33. Koliko časa pa priblizno "zdrzijo"? Kar se roka uporabe tice. Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  34. Ste mogoče poskusili tudi kombinacijo z rdečo peso?

    OdgovoriIzbriši
  35. Mene pa zanima če delam kašico jabolko-hruška-banana.. banane predvidevam da ne soparim? Potem jo dodam samo v mešalnik, ali kako drugače?

    OdgovoriIzbriši
  36. Mene pa zanima, če lahko damo namesto jabolka kaj drugega, kar bi delovalo kot konzervans. Naši sončici namreč jabolko ne sede (zvijanje v trebuščku, vneta ritka).

    OdgovoriIzbriši
  37. Ko napolnis kozarček, pustiš, da se ohladi ali se toplega zapres? Potem kozarcke obrneš na glavo in pokrijes ali ni potrebno obrniti?

    OdgovoriIzbriši
  38. Ko napolnis kozarček, pustiš, da se ohladi ali se toplega zapres? Potem kozarcke obrneš na glavo in pokrijes ali ni potrebno obrniti?

    OdgovoriIzbriši
  39. Ste morda poskusili kombinacijo s figami? Bi se dalo?
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
  40. Zanima me,če lahko naredim kašico jabolko-jagoda? Kako bi se obneslo?

    OdgovoriIzbriši
  41. Hvala za tole vsebino!

    OdgovoriIzbriši
  42. Pozdravljeni! Ker je sezona domacih fog me zanima ali bi mogoce lahko fige kombinirala z jabolki? Ste mogoce ze poskusili? Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  43. Pozdravljeni! Od katerega meseca dalje se priporoča kašica korenje-jabolka? Hvala in lp🥰

    OdgovoriIzbriši
  44. Pozdravljeni, ker smo komaj zaceli z uvajanjem GH in bo sadje prislo na vrsto malo kasneje smo trenutno samo na zelenjavi. Zanima me kako bi lahko zelenjavne kasice shranila v kozarckih za npr en teden. Udaj naredim tako, da imam v hladilniku max 1 dan.

    OdgovoriIzbriši
  45. Ali je narobe, ce napoljnene kozarčke, damo v pečico in jih pustimo 10min na 100°C hvala

    OdgovoriIzbriši
  46. Poleti sem narefila kašice in sedaj vidim, da je pri jabolka - bučka zgoraj kašica zelena. A to zaradi bučke? Je to normalno?

    OdgovoriIzbriši