Češnjev zavitek

Sezona češenj je, izkoristite jih! In sicer specite zavitek iz kvašenega testa, polnjen s sočnimi in sladkimi češnjami z domačega vrta.

V kolikor imate pred hišo drevo s češnjami, ne odlašajte in jih kar pogumno ponudite vašemu malčku. Sezonsko in domače sadje je najboljša izbira za vašega gurmančka.

Češnje pa lahko izkoristite tudi za okusne prigrizke in sladice. Nekaj idej najdete na tej povezavi. V nadaljevanju pa si preberite, kako lahko na enostaven način naredite češnjev zavitek iz kvašenega testa, s katerim se bo posladkala cela družina.

Za približno polkilogramski češnjev zavitek potrebujete:
  • pol vrečke suhega kvasa
  • 250g bele pšenične moke
  • 2 čajni žlički masla
  • 300g češenj
  • pol čajne žličke vanilije
  • 2dl vode
Kvasec pripravite tako, da v toplo vodo stresete kvas, dodate 1 jedilno žlico moke in noževo konico sladkorja (toliko, da testo vzhaja). Kvasec pustite, da vzhaja 20-25 minut.

Moko presejte, naredite jamico in v njo dodajte 1 čajno žlico masla, ki ste ga predtem stopili. Počasi, med gnetenjem dolivajte kvasec. Testo dobro pregnetite in pokrijte s kuhinjsko krpo ali živilsko folijo. Testo pustite, da vzhaja pol ure.

Ta čas na malo masla podušite izkoščičene češnje, ki ste jim dodali vanilijo. Češnje dušite toliko časa, da večina tekočine izhlapi. Odstavite in pustite, da se ohladijo.

Testo še enkrat dobro pregnetite. Če se vam testo lepi za prste, dodajte moko. 

Testo zvaljajte na debelino 1 centimetra in čez njega enakomerno razporedite češnje. Testo zavijte v potico in ga položite na peki papir. Trikrat ga z nožem prebodite do dna, da ne bo med peko počil.

Češnjev zavitek v prej ogreti pečici pecite 40 minut in sicer pri temperaturi 180°C.
Ko je češnjev zavitek pečen, ga vzemite iz pečice in pokrijte s čisto, neodišavljeno kuhinjsko krpo. Ohlajenega narežite na debelino enega prsta in postrezite.

Pa dober tek!

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u.

1 komentar:

  1. Zelo dober kolac. Namesto kvasa sem dala 200 g aktivnih drozi. Zamesla testo in pustila 3 ure na sobni T, potem pa testo dala v hladilnik cez noc. Fantasticen kolac.

    OdgovoriIzbriši