Kraljevi kruh (brez glutena)

Mehak, s hrustljavo skorjico. Z veliko semeni in brez glutena. Kot klasičen kruh, pečen v krušni peči. 

Ko sem sama spremenila prehrano, se je posledično tudi moja kuha prilagodila spremembi in obogatila z novimi živili. Včasih sem oboževala peko kruha, ko je zadišalo po kvasu in nato sveže pečenem hlebčku kruha. Sedaj pa kruh pečem drugače, zanj uporabim mandljevo moko, mleta lanena semena in druge brezglutenske moke.

Kruh je tako zelo nasiten in izjemno bogat z vlakninami, ki poskrbijo za odlično prebavo nas in naših malčkov.

Tokratni recept je recept za kruh z obilo semeni, ki poskrbijo za hrustljavost in kruhu dajo še dodatno aromo in okus. Recept za ta kruh je primeren od 6.meseca naprej in tudi za tiste malčke, ki so občutljivi na gluten.

Za 400g štručko kraljevega kruha potrebujete:

  • 3 jajca
  • 8 polnih jedilnih žlic dmBio mandljeve moke
  • 2 jedilni žlici indijskega trpotca
  • 2 jedilni žlici dmBio lanenih semen
  • 2 jedilni žlici dmBio bučnih semen
  • 2 jedilni žlici dmBio sezama
  • 1 jedilno žlico dmBio chia semen
  • 2 čajni žlički dmBio vinskega kamna
  • 2 jedilni žlici dmBio olivnega olja (100%, hladnostiskano)
  • 250ml tople vode 

Jajca stepite v homogeno zmes. Dodajte olivno olje in 250ml tople vode. Nato postopoma vmešajte mandljevo moko, vinski kamen in indijski trpotec. Dobili boste malo bolj gosto zmes, ki ji nato z rokami vmešajte po 1 jedilno žlico sezama, 1 jedilno žlico bučnih semen in 1 jedilno žlico lanenih semen.
Testo nato razporedite po ozkem pekaču, ki ste ga pokrili s peki papirjem. Po vrhu potresite preostanek semen (1 jedilno žlico chia semen, 1 jedilno žlico bučnih semen, 1 jedilno žlico lanenih semen in 1 jedilno žlico sezama).
Testo v pekaču pustite počivati toliko časa, da pripravite pečico.
Pečico ogrejte na 160°C. Ko se pečica ogreje (po cca 10 minutah), v njo postavite pekač s testom in kruh pecite 50 minut. Nato kruh pokrijte z alu folijo in s pečenjem nadaljujte še 25 minut. Da je kruh pečen, preverite z zobotrebcem. Če se nanj ne lepi testo, je kruh pečen.
Pečen kruh v pekaču v pečici pustite počivati 1 uro, nato je kruh pripravljen na serviranje.

Pa dober tek!

NASVET!

  1. Indijski trpotec ali psyllium je eno izmed najučinkovitejših naravnih zdravil za lajšanje prebavnih težav, saj prispeva k zdravi črevesni flori tako odraslih kakor tudi malčkov. Ker je indijski trpotec topen v vodi, v črevesju tvori želatini podobno snov, ki nežno očisti črevesje in s tem blagodejno vpliva na prebavo. Poleg tega uravnava krvni tlak, preprečuje zaprtje, nadzoruje diabetes, blaži težave zaradi hemeroidov in diareje. Uporaba indijskega trpotca naj bo v prehrani zmerna, torej do 1 čajna žlička na dan pri otrocih in 1-3 čajne žličke 3 krat na dan pri odraslih. Kadar v prehrano vključite indijski trpotec pa ne pozabite na vnos dovolj dodatne tekočine, ki prav tako pozitivno vpliva na prebavo. Več o prebavi malčkov v obdobju uvajanja goste hrane, si lahko preberete v tej objavi.
  2. Chia so z minerali in vitamini izjemno bogato živilo, lahko jih uporabljamo kot nadomestek jajc za malčke, ki so alergični na jajca. Pred dopolnjenim prvim letom, imajo malčki največji izkoristek od chia semen preko dojenja, če jih uživa mama. Recept za odličen Baby chia puding, najdete tu.
  3. Pri uporabi semen za kraljevi kruh sledite vašemu otroku. Če še ne obvlada manjših koščkov, semena pred vmešanjem v kruh zmeljite ali pa jih preprosto izpustite. Kruh bo ravno tako ostal rahel in okusen. 

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u.

3 komentarji:

  1. Lara živjo, lahko namesto mandljeve moke uporabim ajdovo? Hvala, lp Urša

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljena. Lahko poskusis. Ampak po navadi je treba koruzni oz.ajdovo moko preliti z vrelo vodo in potem iz nje pripravljati kruh...žal nisem še poizkusila.
      Kaj pa brezglutenski ajdov kruh iz divjega kvasa?

      Izbriši
  2. Pozdravljena, že 2x sem spekla kruh, lepo mi je narasel, pustila sem ga ohlajevati se v pečici, a se mi je popolnoma sesedel. Tako zbit je pocast in ni dober. Kaj delam narobe? Kakšen nasvet?

    OdgovoriIzbriši