Gratinirani brstični ohrovt

Današnji recept je recept za vso družino in za malčke, ki so že dopolnili 9 mesecev. 


Priznam, brstični ohrovt ni med mojimi najljubšimi živili, a ker velja za zelo zdravo zelenjavo, bogato s fosforjem, žveplom in vitaminom C, sem se odločila, da mu dam novo priložnost. Poleg tega je brstični ohrovt lažje prebavljiv od na primer cvetače.

Pri brstičnem ohrovtu mi je všeč to, da je tak priročen, da ga lahko v roke primejo tudi najmlajši člani družine. Najbolje je, da se ga skuha na sopari, saj tako ohrani največ vitaminov in mineralov.

Za tokratni BLW recept sem se odločila, da ga pripravim v kombinaciji z veliko začimbami, sirom in skuto. Želela sem, da brstični ohrovt izgubi vsaj malo na grenkobi, ki je največkrat kriva za to, da malčki (in tudi odrasli) te zelenjave ne marajo najbolj. Če pa vaš malček spada med izjeme, ki so nad temi zelenimi kroglicami navdušeni, pa je ta recept kot naročen za vas.

Kot že omenjeno, so spodaj sestavine za obrok tričlanske družine. Poleg gratiniranega brstičnega ohrovta lahko ponudite pečeno ribo, meso, riž, ajdovo kašo, krompir. Tisto, kar je vam in vašemu malčku najljubše. Lahko pa poleg pripravite porove polpetke, BLW recept, ki sem ga nekaj dni nazaj objavila na blogu.

Potrebujete:

  • 200g brstičnega ohrovta
  • 150g puste pasirane skute
  • 2 jedilni žlici naribanega sira
  • 1 kavno žlico kurkume
  • 1 kavno žlico mlete kumine
  • 1 kavno žlico mlete rdeče paprike
  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • vejico rožmarina
  • 1dl vode
  • 1 strok česna
  • ½ manjše čebule

Brstični ohrovt dobro operite in dajte v posodo s pokrovom.

Dodajte kurkumo, rdečo papriko, mleto kumino in olivno olje. Česen in čebulo narežite na lističe in dodajte k ohrovtu. Vse dobro premešajte in pustite eno uro, da se ohrovt napoji okusov.

Vse skupaj stresite v pekač, dodajte 1 dl vode in rožmarinovo vejico ter pokrijte z alu folijo. Če imate pekač s pokrovom, uporabite slednjega.

V pečici ogreti na 180°C brstični ohrovt pecite 20 minut. Nato vsak ohrovt previdno s tlačilko za krompir ali s kozarcem stisnite v “pleskavico“. Čez posujte pasirano pusto skuto in nariban sir.

Odkrito v pečici pecite še 10 minut oziroma toliko časa, da se sir zlatorjavo zapeče.

Gratiniran brstični ohrovt pusite, da se ohladi na primerno temperaturo in ga ponudite malčku. Kljub kuhanju, bo brstični ohrovt ohranil obliko. Ker pa smo ga prej sploščili, ga bodo najmlajši lažje prijeli v roke. Sir in skuta pa bosta poskrbela za hrustljav in kremast okus.

Pa dober tek!



NASVETII!

  1. Ni ga gurmančkovega recepta, ki bi bil brez začimb, saj so slednje pomemben del naše družinske prehrane. Cimet, vanilija, majaron, timijan in še bi lahko naštevala. Začimbe poskrbijo za okus, aromo ter za dodaten vnos mineralov in vitaminov. Tokrat sem uporabila tudi kurkumo, ki je zdravilna, saj deluje kot naravni antiseptik, pomaga pri razstrupljanju jeter, zmanjša tveganje za pojav levkemije pri otrocih, je naravni anagletik. Kumina pa je odlična pri preprečevanju napenjanja.
  2. Če je vaš malček mlajši od 9 mesecev in mlečnih izdelkov še niste uvedli, lahko sir in skuto preprosto preskočite. Brstični ohrovt bo zaradi vseh začimb okusen tudi brez tega.
Recept za gratinirani brstični ohrovt je že osmi po vrsti v Gurmančkovem BLW izzivu, ki poteka v mesecu januarju. Več receptov januarskega izziva, si preberite v tej objavi. Gurmančku Galu pa lahko sledite tudi na FB strani in Instagram-u. Vesela bom vaše podpore in komentarjev.

Naslednji BLW recept vas bo na tem blogu pričakal že v torek 23.1.2018. Vabljeni!


Ni komentarjev:

Objavite komentar