Rmanova omleta

Današnji recept sem prvič preizkusila po zaslugi partnerja, ki mi je rmanovo omleto enkrat pripravil za večerjo. In kako zelo, zelo okusna je bila ta jed. Vsakič znova sem popolnoma navdušena tako nad okusom kot tudi nad aromo. Jed je zelo preprosta, z malo sestavinami, a kljub temu popoln obrok za male in velike gurmane.

Rman je travniška rastlina z izredno aromatičnim vonjem. Rman je s svojimi belimi cvetovi prisoten na vseh poljeh, na njem pa je zdravilno vse, tako listi kot tudi cvetje. Cvetje tako uporabljam za čaj, listi pa so izredno okusni v kombinaciji z jajcem.

Za 1 srednje veliko omleto potrebujete:
  • pol pesti rmanovih listov
  • 1 jajce
  • maslo ali olivno olje
Rmanove liste natzrgajte ali nasekljajte ter operite. Jajce stepite in nato vmešajte nasekljane rmanove liste. Ponev segrejte in ji dodajte maslo, da se stopi. Ko začne cvrčati vlijte stepeno jajce, da nastane omleta. Zapecite z obeh strani do zlatorjave barve. Postrezite ob kosu kruha in zelenjavi.
Pa dober tek!


NASVET!
  1. Glede uvajanja jajc je več različnih nasvetov. Nekateri predlagajo počasno uvajanje rumenjaka, drugi predlagajo, da malčku ob uvedbi takoj ponudimo cel rumenjak. Različna so mnenja tudi glede uvedbe beljaka in sicer, da se ga uvaja šele po prvem letu starosti oziroma da se ga lahko kmalu ponudi, če je malček rumenjak sprejel brez kakršnekoli reakcije. Jaz sem se po posvetu s pediatrinjo odločila, da mu najprej ponudim rumenjak in če ne bo reakcije, čez 5 dni še beljak. Ker je Gal sprejel rumenjak brez težav, prav tako beljak, mu sedaj dajem celo jajce.
  2. Svetujem vam, da če je le možno, uporabljate jajca iz eko pašne perutnine. Slednja namreč vsebujejo idealno razmerje omega tri in omega 6 maščobnih kislin. Pri hlevski ali baterijski reji jajc je namreč prisotna tudi uporaba raznoraznih antibiotikov in pesticidov, poleg tega pa imajo jajca industrijsko rejenih živali občutno manj vsebnosti vitamina D3 in maščobnih kislina omega 3. Pri tovrstni reji jajc je tudi večja možnost okužbe s salmonelo. Sama kupujem jajca pri bližnjem kmetu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar