Že kar nekaj receptov sem ustvarila z mislimi na tiste gurmančke in gurmančice, ki imajo nizko vsebnost hemoglobina in današnji recept je eden izmed njih.
Verjetno ste že v marsikateri objavi lahko prebrali, da je žrebičkovina zelo bogata z železom, prav tako timijan (100g timijana za kar 218% preseže dnevni vnos železa). Tudi blitva se lahko pohvali z vsebnostjo C vitamina, železa, folne kisline in drugih, telesu koristnih sestavin. Poleg tega pa blitva že sama po sebi vsebuje sol, kar pomeni, da bo jed kljub nesoljenju zelo okusna za vse člane družine.
Za 200g obroka potrebujete:
- 1 zrezek žrebičkovine (50g)
- 3 liste blitve (50g)
- 1 jedilno žlico riža
- polovico manjše čebule (50g)
- ščepec Kotanyi timijana
- ščepec Kotanyi majarona
- lovorjev list
- čajno žličko 100%, hladno stiskanega olja
- 500ml vode
Čebulo, žrebičkovino in blitvo na drobno nasekljamo. Na olivnem olju prepražimo čebulo, da postekleni, dodamo narezano žrebičkovino in potresemo s ščepcem timijana in majarona. Pečemo toliko časa, da meso malo porjavi. Zalijemo z vodo, dodamo lovorjev list in na majhnem ognju dušimo 30 minut (tako bo meso resnično mehko). Dodamo jedilno žlico riža in kuhamo nadaljnih 20 minut. Ko je riž že skoraj kuhan, vmešamo nasekljano blitvo in dušimo 5 minut, da voda popolnoma izhlapi. Postrežemo primerno ohlajeno.
Pa dober tek!
NASVETI!
- Namesto žrebičkovine lahko uporabite tudi drugo vrsto meso, a za večjo vsebnost železa, izberite pusto rdeče meso (govedina, teletina...)
- Olivno olje lahko zamenjate z drugim kvalitetnim, hladno stiskanim oljem oziroma maščobo. Najboljša izbira, poleg olivnega, je kokosovo maslo ali ghee maslo, saj vse tri vrste maščob dobro zdržijo segrevanje.
- Začimbe so v prehrani Gurmančka Gala zelo pomembne, saj poleg okusa, vsebujejo tudi ogromno telesu koristnih sestavin. Več o začimbah pa v tej objavi.
- Če želite vašemu malčku pripraviti brezmesno jed, ki bo prav tako poskrbela za velik vnos železa v malčkovo prehrano, mu lahko pripravite Peteršiljeve požke z rdečim pestom.
Ni komentarjev:
Objavite komentar