Kokosova mlečna kvinoja

Od kar sem začela z uvajanjem goste prehrane, je kvinoja postala reden del naših jedilnikov. Prav vsi jo obožujemo, naj si bo v kombinaciji s sadjem, zelenjavo ali pa na mlečni bazi. Tokrat sem kvinojo kombinirala s kokosom in ji dodala adaptirano mleko.

Kokos oziroma kokosova moka je narejena iz svežega kokosovega mesa. Kakor kvinoja, ne vsebuje glutena in je tako primerna za osebe s celiakijo. Kokosova moka je bogata z vlakninami in beljakovinami. 

Za 200g obroka potrebujete:

 • 2 jedilni žlici kvinoje
 • 1 jedilno žlico kokosove moke
 • 220ml vode
 • 4 merice adaptiranega mleka
Vodi dodajte jedilno žlico kokosove moke in 2 jedilni žlici kvinoje, ki ste jo pred tem dobro splaknili z vodo. Pokrito s pokrovko kuhajte 15 minut. Ko je kvinoja kuhana in že malo ohlajena, ji vmešajte 4 merice adaptiranega mleka. Postrezite primerno ohlajeno. Če želite, lahko kašico spasirate s paličnim mešalnikom, da nastane homogena zmes.
Pa dober tek!
NASVET!
 1. Kvionjo s kokosom lahko pripravite tudi z materinim mlekom. V tem primeru kvinojo s kokosom skuhajte v 150ml vode in ko je kuhana, ji do želene gostote vmešajte materino mleko. Lahko pa izberete tudi rastlinski napitek (rižev, ovsen, pirin, prosen) ali mleko živalskega izvora (kozje, kravje...)

3 komentarji:

 1. Zdravo. Berem recepte in so top top top! ��
  Zanima me, kako je z uvajanjem kokosove moke/kokosom? Medve s hcerko jeva GH pribl.3 mesece, stara je 7,5 mesecev, pa sem vseeno se malo skepticna za dodajnje kokosa dolocenim jedem, ceprav vem -sklepam po sebi,kako je lahko jed res bolj okusna z dodatkom kokosa ��
  Hvala za odgovor.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Najlepsa hvala za tako srčen odziv in pohvalo 😊❤❤
   S kokosom in njegovimi izdelki (moka, mleko, maslo) pa kar pogumno. Lahko se ga uvede že na začetku uvajanja gh (4-6m), saj je izjemno bogat z zdravimi maščobami. Kjer je kokos doma, njegovo mleko dajejo malčkom piti že zelo zelo zgodaj.
   Edino pri kokosovi moki bodite pozorni, da je nežveplana.
   Kokosovo olje pa kar pogumno dodajajte v prehrano.

   Izbriši
 2. Smem samo vprašati, kako oziroma kje preverite, da kokosova moka res ni žveplana? Namreč, kakor je meni znano je kokosova moka hladno stisnjena, da ven pridobijo kokosovo maščobo, prvič slišim, da se uporablja žveplo - morda za podaljšanje obstojnosti?

  OdgovoriIzbriši