Ajdov mlečni zdrob s kokosom

Ajda je hranilno zelo bogato žito, ki ga priporočajo za boljši krvni obtok in boj proti raku. Je vir vitaminov in mineralov, saj v njej najdemo tiamin, riboflavin, vitamine skupine B, železo, cink, magnezij, fosfor in selen. Njen učinek je protivneten, probiotičen in antioksidanten. Ajdo v kulinariki najdemo v obliki kaše, kosmičev, zdroba, napihnjenčkov in moke. Ker ne vsebuje glutena, je primerna tudi za malčke, ki so nanj občutljivi.

Kokos oziroma kokosova moka je narejena iz svežega kokosovega mesa. kakor ajda tudi kokos ne vsebuje glutena in je tako primerna za osebe s celiakijo. Kokosova moka je bogata z vlakninami in beljakovinami. 

Za 220g obroka potrebujete:

  • 1 čajno žličko kokosove moke
  • 2 zravnani jedilni žlici ajdovega zdroba (instant)
  • 5 meric adaptiranega mleka
  • 210ml vode
Vodi dodajte čajno žličko kokosove moke. Ko voda zavre, ji postopma vmešajte ajdov zdrob in med mešanjem kuhajte še 3 minute. Ko se ajdov zdrob malo ohladi, mu vmešajte 5 meric adaptiranega mleka. Postrezite primerno ohlajeno.
Pa dober tek!



3 komentarji:

  1. Pozdravljeni. Lahko namesto adapriranega mleka uporabim svoje mleko?

    OdgovoriIzbriši
  2. Seveda 😊 sestavine skuhajte v manj vode - 100ml in ko je kuhano. vmešajte vaše mleko do želene gostote.
    Lep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdravljena,

    V veliko receptih je uporabljeno adaptirano mleko. Kako ga nadomestimo s kravjem, v kakšnem razmerju. 1 merica adaptiranega mleka je enaka kakšni količini kravjega ali rastlinskega?

    Hvala in lp, Beti

    OdgovoriIzbriši