Korenčkova kaša s kunčevino

Korenčkova kaša s kunčevino je primerna tudi za prvo uvajanje mesa, saj meso zajcev velja za hipoalergeno, je lahko prebavljivo, poleg tega pa velja za odličen vir beljakovin, mineralov (kalcij, železo, niacin) in vitaminov skupine B. Ravno kombinacija s proseno kašo je tista, ki omogoča, da lahko ta recept uporabite že v obdobju od 4-6 mesecev starosti, saj je prosena kaša brez glutena ter vsebuje veliko fosforja, magnezija, kalija, železa, kalcija in vitamine skupine B. Prav tako je zdravju primerno korenje, ki je vir alfa in beta karotenov in luteina ter bje bogato z vitaminom C. Le v primeru, če ima vaš otroček težave z zaprtjem, vam priporočam, da korenje nadomestite z drugo vrsto zelenjave.


Za 200g obroka potrebujete:

  • 1 jedilno žlico prosene kaše
  • 50g kunčevine
  • 1 srednje velik korenček (100g)
  • 1 čajno žlico 100%, hladno stiskanega olja
  • 400ml vode
Meso zajca in korenl+ček, ki ste ga narezali na manjše kose, kuhajte v 400ml vode 20 minut. Nato dodajte jedilno žlico prosene kaše in s kuhanjem nadaljujte še 15 minut oziroma toliko časa, da voda izhlapi. Meso zajca odstranite in ga na drobno nasekljajte. Korenček in proseno kašo pa kar s tekočino, ki je ostala od kuhanja na grobo pretlačite z vilico ter dodajte čajno žličko kvalitetnega olja. Postrezite primerno ohlajeno.
 Pa dober tek!
NASVET!

  1. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.
  2. Če vaš malček lažje sprejema pasirane kašice, lahko proseno kašo s korenčkom in kunčevino spasirate s paličnim mešalnikom v kremno zelenjavno-mesno žitno kašico.
  3. Namesto kunčevine, lahko izberete tudi drugo vrsto pustega mesa (perutnino, mlado govedino, teletino...)
  4. V kašico sem danes vmešala le polovico količine mesa, ostalo pa sem Galu ponudila po BLW metodi. BLW metoda nas vabi k temu, da malčku ponudimo "finger-food" in mu s tem omogočimo, da hrano raziskuje sam, s prijemanjem hrane, okušanjem, spoznava barve, vonj, obliko in teksturo hrane. Pri tej metodi morate biti pripravljeni, da bo kar nekaj hrane pristalo na tleh in na vašem malčku, a je njegovo veselje ob okušanju in packanju neprecenljivo. Več o Baby Led Weaning metodi si lahko preberete na Facebook-u ali tu. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar