ZAČIMBE GURMANČKA GALA

Ni ga kuharja (pa naj si bo poklicni ali ljubiteljski), ki v kuhinji ne bi uporabljal začimb. Zagotovo se v vaši kuhinji znajdejo najmanj čebula, česen, poper, peteršilj, majaron in drobnjak. Uporaba začimb pa je pomembna tudi pri uvajanju goste hrane naših malčkov. Začimbe poleg tega, da jedi dodajo okus in aromo, tudi spodbujajo tek in prebavo.
Kot ste lahko že prebrali v objavi o smernicah uvajanja goste prehrane, lahko začimbe vključimo v malčkovo prehrano že zelo zgodaj. Kdaj in kako se posamezno začimbo uvede v malčkovo prehrano pa si lahko preberete v naslednjih stavkih.



Na začetku uvajanja goste hrane, lahko za izboljšanje malčkovih jedi uporabimo mlado čebulo, čebulo, porzvezdasti janež, kumino, kardamom, cimet in vanilijo
  • zvezdasti janež v prvi vrsti zaradi svoje arome uporabljamo v sladkih jedeh, a je primeren tudi za začinjanje ribjega, piščančjega in govejega mesa ter jagnjetine. Njegova uporaba poudari okus korenaste zelenjave, buč in pora ter izboljša okus čaja in jabolčnega soka. Ker ima podoben vonj kot koromač, zvezdasti janež lahko uporabite tudi v jedeh, ki vsebujejo koromač.
  • kumina je odlična v obliki toplega napitka, saj blaži vetrove, napenjanje in napihovanje. Uporabna pa je tudi za začinjanje svinjskega mesa, sirov, juh, golaža, lahko se jo doda v krompirjeve jedi, sladice in kruh. Če jo boste dodali v kislo zelje, bo kumina preprečila morebitno napenjanje, zelju pa dala prav poseben, a prijeten okus,
  • kardamom je kot začimba uporaben v kombinaciji z rižem, pekovskimi in krušnimi izdelki, v sladicah, mlečnih jedeh (mlečni riž, mlečni gres...). Kardamom lahko vključimo v marinade za meso in klobase, v polivke za sadje in sadne solate. Še posebej kardamom izboljša okus kakija, banane in jabolka, 
  • vanilija je začimba za sladke jedi, saj popestri okus vsakega peciva, kompotov, sladoleda, pudinga in čokolade. Odlično pa se obnese tudi v mlečnih jedeh (mlečni gres, riž, mlečne žitne kašice, skuta, jogur, kisla smetana) . Lahko jo uporabite za kašice, ki vključujejo bučo, kaki, jabolko, hruško.
  • cimet je kakor vanilija najbolj značilen za sladke in mlečne jedi. uporablja se ga v sladicah, piškotih, biskvitih, pudingih, kompotih in čajih. Za malčka ga vključite v mlečno žitne kašice (mlečni riž, gres, pirin zdrob...), dodajte ga v jedi iz buč, jabolk, sliv, hrušk in banan, 
Pri sedmih mesecih lahko k prejšnjim začimbam dodamo še timijan, drobnjak, peteršilj, baziliko, origano, šetraj in majaron.
  • timijan lahko vključite v zelenjavne enolončnice oziroma priloge. Kašice iz kolerabe, korenčka in cvetače lahko za vašega malčka popestrite s ščepcem timijana. Slednji pa je uporaben tudi za začinjanje solat, testenin, krompirja, gob, stročnic in vseh vrst mesa. Če boste uporabili sušen timijan, ga jedi dodajte že na samem začetku kuhanja, saj bo le tako razvil pravo aromo,
  • drobnjak je uporaben skoraj v vseh jedeh, saj ga lahko dodamo v solate, omake iz jogurta in jajc, drobnjak tudi popestri zelenjavne jedi in mesne juhe, 
  • peteršilj je kakor drobnjak vsestranska začimba, ki se jo lahko vključi v solate, juhe, omake, jajca, ribje in mesne jedi. 
  • bazilika se zaradi svoje sveže arome odlično povezuje z zelenjavo (paprike, jajčevci, bučke, krompir, korenček, bučke), uporabna je v solatah, omakah, za začinjanje piščanca, jagnjetine in teletine ter morskih jedi. 
  • origano nam je najbolj poznan v paradižnikovih jedeh, kljub temu pa ga lahko uporabimo tudi kot začimbo za ribe, sire, fižol, solate, mesne jedi, klobase in jetra. Za vašega malčka pa ga vključite v kašice iz krompirja, bučk in špinače.  
  • česen poudarja okus vseh mesnih jedi, okusen je pa tudi z ribami in v zelenjavi. 
  • šetraj dodajte k zelenemu fižolu, v obare, zelenjavne juhe, z njim začinite ribe jagnjetino in omake, za vašega malčka pa ga pripravite v kombinacijis cvetačo ali brokolijem,
  • majaron  je nepogrešljiv v gobovi juhi ter (vsaj zame) v mesnem golažu. Zelo dobro pa se ujame tudi s krvavicami, klobasami, fižolom, grahom, obarami, juhami, omakami, kislim zelje, mletim mesom in svinjino. Obogati okus polnjenih paprik, bučnih juh, divjačinskih jedi, cmokov, pečenega krompirja in zelja. 
Koper in luštrek uvedemo pri dopolnjenih osmih mesecih 
  • koper je najboljši v morski kuhinji, saj se lepo poveže z morskimi sadeži in ribami, predvsem lososom. Vašemu malčku pa ga lahko posteržete tudi v kombinaciji s koromačem in krompirjem,
  • luštrek se lahko uporabi za solate, začinjanje piščanca, odličen pa je tudi kot dodatek omakam, juham, enolončnicam in jajčnim jedem. V naših krajih je luštrek del značilne slane potice oziroma ocvirkovce, ki ji pravimo zelševka. Ima pa luštrek zelo izrazit vonj in okus, zato vam predlagam, da ga najprej dodajte v del kašice, ki ste jo skuhali. Tako boste imeli še vedno na voljo dovolj kašice za vašega lačnega malčka, če mu luštrek ne bo povšeči.
Ko malček dopolni devet mesecev bomo v obroke lahko vključili še kurkumo in ingver. 
  • kurkuma je izvrstna z rižem, stročnicami, krompirjem v jedeh z bučo,
  • ingver se lahko uporablja v pecivih, pri konzerviranju, v kuhanem vinu in marinadah. Dobro se povezuje tako s sadnimi kot tudi z mesnimi in zelenjavnimi jedmi. Za malčka ga uporabite v kašicah iz buče, jabolka, hrušk, sliv ali kakija.
Z desetimi meseci dodamo še rožmarin, meto in muškatni orešček.
  • rožmarin se odlično poda k jedem iz svinjskega mesa, divjačine in kunčevine. Uporabite ga lahko za začinjanje ocvrtih bučk, jajčevcev, testenin, gob in paradižnika. Je pa rožmarin primeren tudi kot začimba za sladolede, sorbete in sladice, ki vsebujejo med, jabolke, hruške in citruse. 
  • meto vključite v malčkove kašice, ki vsebujejo grah, hruško ali mlečne izdelke (jogurt, kisla smetana, skuta),
  • muškatni orešček aromatizira špinačo, cvetačo, brstični ohrovt, ohrovt, vse zelenjavne in krompirjeve jedi ter riž. lahko pa se ga vključite tudi v jabolčne kašice.

Pri dopolnjenih enajstih mesecih pa nam ostanejo le še koriandrova semena in kumin (orientalska kumina)
  • koriandrova semena se lepo podajo v solate, zelenjavne jedi, omake enolončnice ter k ribam in perutnini.  Prav tako so semena zelo okusna v kruhu in pekovskih pekovskih izdelkih, medenjakih in sladicah.
  • kumin

Še enkrat pa bi rada povedala, da so to le okvirne starostne omejitve, za katere želim, da so vam v pomo. Kdaj in kako, če sploh boste malčkom uvedli začimbe pa je odločitev posamezne mamice, saj vsaka pozna svoje malčka najboljše. Tudi sama sem tako cimet v Galovo prehrano uvedla že zelo kmalu in sicer pri petih mesecih.

Je pa pri uporabi začimb, kakor povsod, pomembna zmernost. Brbončice naših malčkov so namreč še precej nedolžne in ni potrebe, da jih že v prvem letu bombardiramo s 1000 okusi. Boljše je, da dobijo priložnost in vsako sestavino okusijo tako kot je, začimbe naj bodo le kot pika na i v malčkovi prehrani. 

VIR:
http://si.kotanyi.com/sl/
https://www.boobeefoodee.si/blog/zacimbe-za-dojencka/

2 komentarja:

  1. Zakaj pa so pri 6 mesecih primerne samo navedene 4 začimbe?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni. Članek o začimbah je še v dodelavi in se bo sama primernost začimb v posameznem obodbju zagotovo spremenila ;) kmalu objavim nove smernice o začimbah.

      Izbriši