Ajdovčki s čokolado

Okusni keksi iz ajdove moke, preliti s temno čokolado. Brez glutena in brez jajc.

Peka keksov je meni zelo ljuba aktivnost. Odkar imam sina Gala pa tudi njega velikokrat vključim v kulinarična ustvarjanja. Skupaj mesiva testo, valjava, oblikujeva kekse in se nato s pečenimi dobrotami tudi sladkava.

December je že tradicionalno v znamenju sladkih dobrot in priboljškov. Iz kuhinj diši po orehovi potici, medenjakih, raznoraznih keksih. A med nami je vedno več tistih, ki tovrstnih sladic zaradi občutljivosti na gluten ne smejo uživati. Zato sem tokrat ustvarila kekse brez glutena.

Ajdova moka ni moja prva izbira, saj ima precej specifičen okus in aromo, a v teh keksih me je navdušila. V maso nisem dodala sladkorja, za sladkobo je na koncu poskrbela stopljena čokolada, v katero sem pomočila pečene ajdovčke.

Za približno pol kilograma Ajdovčkov s čokolado potrebujete:

  • 150g masla
  • 150g pasirane puste skute
  • 150g ajdove moke
  • 1 kavna žlička cimeta
  • 100g temne čokolade z 90% kakava
Maslo naj nekaj časa počiva na sobni temperaturi. Nato ga narežite na manjše kocke, dodajte skuto, ajdovo moko in cimet. Vse sestavine dobro zgnetite z rokami. Gnetite približno 5 minut oziroma toliko časa, da v masi ne bo več vidnih koščkov masla.

Testo naj v hladilniku počiva pol ure. Delovno površino nato dodobra pomokajte z ajdovo moko in na njej razvaljajte testo za ajdovčke. Debelina razvaljanega testa naj bo cca 0,5 cm. Tanjše kot bo testo, bolj bodo ajdovčki krhki in hrustljavi, čas pečenja pa krajši.

Z modelčki izrežite poljubne oblike in jih položite na pekač. Pekača ni potrebno namastiti ali uporabiti peki papir, saj se ajdovčki ne bodo sprijeli površine. Postopek ponavljajte toliko časa, da porabite vse testo. Sama sem iz te mase dobila za 3 pekače pečenih ajdovčkov. 

V prej ogreti pečici ajdovčke na 180°C pecite 8 minut. Ko dobijo zlatorjav rob, so pečeni.

V mikrovalovni ali nad soparo stopite 100g čokolade in v njo do polovice pomakajte ohlajene ajdovčke. S čokolado oblite ajdovčke položite na peki papir in počakajte, da se ohladijo, čokolada pa strdi.

Ajdovčke s čokolado hranite v steklenem kozarcu ali v dobro zaprti posodi.

Pa dober tek!

NASVET!
  1. Ajdovčki s čokolado so že tretji po vrsti, pri katerih sem uporabila to razmerje skute, masla in moke. Testo za kekse iz te mase je odlično, saj je krhko, hrustljavo in se kar stopi v ustih. Iz njega lahko naredite rogljičke, žepke z marmelado ali navadne kekse. Nekaj idej najdete na tej povezavi (klik, klik).

Ko lahko s krompirjevimi olupki očistimo kuhinjski odtok...

Ste vedeli, da lahko iz krompirjevega olupka, ostankov od šiljenja, kavne usedline in drugih bioloških odpadkov ustvarite kar 3 koristne gospodinjske pripomočke? 

Da lahko bananine olupke uporabite kot čistilo za odtoke? 

Ali pa z olupki mandarin k življenju ponovno obudite že dotrajano in utrujeno orhidejo?

Podjetje Skaza - Exceeding Expectations je omogočila ravno to. Kako, si preberite v nadaljevanju.


Že dolgo si želim imeti svoj kompostnik, saj bi na ta način vse biološke odpadke, ki jih pridelamo v našem gospodinjstvu ponovno uporabila in jih izkoristila za pridelavo lastnega komposta - kvalitetne zemlje za sobne in zunanje rože ter vrtiček. A od pridelave lastnega komposta me je odvrnilo to, da so mi biološki odpadki po kratkem času začeli smrdeti v kuhinjskem zbiralniku, zato sem nad to idejo hitro obupala.

Septembra pa sem dobila povabilo podjetja Plastika Skaza d.o.o, da preizkusim njihov nov izdelek. Kuhinjski kompostnik Bokashi Organko 2.

 Kaj pravzaprav je to?

Gre za lično in moderno oblikovan kuhinjski kompostnik, namenjen zbiranju bioloških odpadkov, ki v kombinaciji z Biogen posipom poskrbi, da biološki odpadki znotraj Bokashi Organko 2 kompostnika fermentirajo ter na ta način ustvarijo pravilno fermentirano osnovo za razvoj komposta. Ker je Bokashi Organko 2 oblikovan na način, da vakuumsko zapre biološke odpadke znotraj notranje posode, vonjave ne iztekajo iz kuhinjskega kompostnika. To pomeni, da iz kuhinjskega kompostnika ne smrdi po gnilih ostankih sadja in zelenjave. Poleg tega pa ta način zbiranja bioloških odpadkov preprečuje, da bi se v okolici zbirale mušice in drugi insekti, ki jih privablja gnitje sadja in zelenjave.

Zakaj me je Bokashi Organko 2 navdušil?

Ker je izdelan iz recikliranih materialov, je modernega in lepega videza.

Bokashi  Organko 2 ni kakor navaden smetnjak, izdelan iz poceni in tanke plastike. Gre za kompakten zbiralnik, ki me je očaral z nežnimi oblikami in kremasto barvo. Zaradi svojega videza paše v bolj moderne, tradicionalne ali "stare" kuhinje (kakršna je moja, ki že kliče po prenovi). Lahko ga postavimo na kuhinjski pult, saj na prvi pogled ne deluje kot smetnjak.
Sama ga imam sicer postavljenega na notranjo stran okenske police, saj imam malo delovne površine in je zato kuhinjski pult popolnoma prazen ter tako na razpolago za kulinarična ustvarjanja.

Ker je prostoren.

Bokashi Organko 2 ima 9,6 litrov prostornine, kar zadostuje za približno 10 do 14 dni uporabe. Odvisno od tega, koliko obrokov dnevno pripravljate in iz česa so sestavljeni.
Sama opažam, da čez vikende, ko sem doma, ustvarim mnogo več bioloških odpadkov, ker pripravljam vse obroke doma. Čez teden je teh odpadkov zelo malo, skoraj nič.

Ker je priročen in enostaven za uporabo.

Uporaba kuhinjskega kompostnika Bokashi Organko 2 je enostavna in priročna, saj ne zahteva posebnega znanja in truda.
Kadar kuham, si v eno posodico dajem vse ostanke sadja in zelenjave, ki nastanejo med pripravo obroka. Krompirjeve olupke, olupke čebule in odpadke paradižnika. Pa odrezki solate, semena buče, jajčne lupine. Vse kar je razgradljivo in primerno za biološke odpadke. 
Ko zaključim s pripravo obroka, vse te biološke odpadke stresem v Bokashi Organko 2 in čez posipam 20 ml Biogen Bokashi posipa.
Nato s priloženo tlačilko potlačim odpadke ter hkrati izstisnem zrak in ustvarim vakuum. Pokrijem s pokrovom in odložim do naslednjega polnjenja.

Ker je uporaben. 

Kompostiranje v novem Bokashi Organko 2 nam ne da le fermenitrane osnove za kompost, ampak se med fermentiranjem bioloških odpadkov, v spodnjem delu kompostnika nabira takoimenovana fermentacijska tekočina.
Slednja je primerna za dve različni uporabi in sicer kot naravno čistilo za odtoke in gnojilo za vse vrste rož.
In sicer neredčeno fermentacijsko tekočino preprosto zlijemo v odtok v kuhinji, kopalnici ali drugje v domu in pustimo, da začne delovati.
Redčeno fermentacijsko tekočino pa uporabimo za zalivanje rož. Redčena z vodo v razmerju 1dl fermentacijske tekočine z 10 litrov vode, lahko uporabite za občasno zalivanje rož. Redčena v razmerju 1dl na 20 litrov vode pa je primerna za vsakodnevno zalivanje vseh vrst rož.  
Kuhinjski kompostnik  pa me je pozitivno presenetil še v eni stvari in sicer vonj fermentiranih odpadkov in fermentirane tekočine je izjemno podoben vonju jabolčnega kisa oziroma mošta in je meni osebno zelo všeč. Za rahlo kiselkast, sadni vonj poskrbi mešanica Bokashi Biogen posipa, ki je sestavljena iz mešanice otrobov in melase (sladkor in voda). Dodani mikroorganizmi pa poskrbijo, da biološki odpadki ne začnejo gniti, temveč sprožijo postopek fermentacije.
 
Z uporabo kuhinjskega kompostnika Bokashi Organko 2 sem bistveno prispevala k zmanjšanju bioloških odpadkov našem gospodinjstvu, po podatkih podjetja Skaza - Exceeding Expectations naj bi tako količino bioloških odpadkov z uporabo tega kompostnika zmanjšali za kar 25%.

Z novo pridobitvijo v našem gospodinjstvu sem zelo zadovoljna, saj sem z njim pridobila tri ključne gospodinjske pomočnike - fermentirano osnovo za kompost, ki bo odličen za vrtiček in balkonske rože, biološko čistilo za odtoke in naravno gnojilo za vse moje rože.

Vseeno pa sem tekom uporabe dobila nekaj idej za izboljšave oziroma spremembe.

Cena novega kuhinjskega kompostnika Bokashi Organko 2 je bistveno previsoka glede na primerjavo s prvo izdajo kuhinjskega kompostnika Bokashi Organko, ki je večji. Modernejša oblika namreč ne odtehta dejstva, da ima Bokashi Organko 2 za več kot 6 litrov manjšo prostornino.  Mogoče bi bilo v tej smeri smiselno ceno prilagoditi večji ciljni publiki oziroma za ceno 96 eur kupcem ponuditi nekaj več ali komplet dveh Bokashi Organko 2 kuhinjskih kompostnikov.
Sama dvomim, da bi si lahko privoščila kuhinjski kompostnik Bokashi 2, še posebej, ker bi za optimalno uporabo potrebovala vsaj še enega. Fermentiranje polnega Bokashi Organko 2 namreč zahteva 14 dni, kar pomeni, da sem ta čas brez kuhinjskega kompostnika. Če bi imela še enega, bi torej lahko ciklično koristila kompostnih in skozi cel čas fermentirala biološke odpadke.
Poleg tega nakup kuhinjskega kompostnika ne zagotovi popolnega, končnega nakupa, saj je potrebno vedno skrbeti, da je na zalogi dovolj Biogen posipa, ki skrbi za pravilno fermentiranje. Kar pomeni, da so tu prisotni še dodatni stroški.
Predlagam tudi, da bi iz recikliranih materialov izdelali stekleničko in jo priložili poleg kompleta Bokashi Organko 2. Slednja bi služila za zbiranje fermentacijske tekočine, pokrovček z označeno prostornino pa bi olajšal doziranje gnojila za rože.
Kljub vsemu se mi zdi novi izdelek podjetja Plastika Skaza d.o.o. zelo uporaben in odlična izbira za vsako gospodinjstvo. Glede na to, da ljudje vedno bolj dajemo poudarek skrbi za naravo, spodbujamo k zmanjševanju odpadkov in ločevanju le teh, je Bokashi Organko 2 zagotovo odličen pripomoček in prvi korak v to smer, ker:
  • omogoči uporabo že uporabljenih stvari, 
  • omogoči, da iz odpadkov ustvarimo nov vir za Zemljo 
  • zmanjšamo količino bioloških odpadkov
  • ker zmanjšamo stroške odvoza komunalnih odpadkov.
  • ker na naraven in učinkovit način pridobimo več različnih gospodinjskih pripomočkov.
V iskanju idealnega darila ob vselitvi v nov dom ali ob prihajajočih božično-novoletnih praznikih, se mi zdi izbira novega kuhinjskega kompostnika Bokashi Organko 2 super in prava izbira. Z njim bomo novemu lastniku podarili ličen in moderen pripomoček, ki bo olajšal marsikatero gospodinjsko opravilo. In, če ravno iščete, kaj bi prijatelju, znancu ali svojcu podarili ob prihajajočih praznikih, vam lahko povem, da smo za vas pripravili prav posebno presenečenje.

Ob nakupu Bokashi Organko 2, vam s kodo GURMANCEKGAL podarijo 1kg Biogen posipa GRATIS. Zato vabljeni v njihovo spletno trgovino https://www.skaza.si/bokashi-organko-2-1 in njihovo spletno stran.  


Naj bananini in krompirjevi olupki ne romajo v navaden koš za smeti. Čas je, da jih vržete v Bokashi Organko2!

Jogurtovi LCHF poljubčki z marmelado

Lahkotni, hrustljavi kokosovi poljubčki s sladko, borovničevo marmelado. Brez glutena, brez belega sladkorja in brez obresti. Vse po LCHF načelih.


Rada ustvarjam piškote. Kuhinja po njih omamno diši, ob kavi pa so nepogrešljivi priboljšek. Tokrat sem naredila jogurtove poljubčke z marmelado, ki ne zahteva kuhanja in ki je preprosto odličnega okusa.

Za 500 g jogurtovih poljubčkov potrebujete:
Borovnice zmiksajte z dvema jedilnima žlicama eritritola v prahu ter cimeta. Nato dodajte še konjak moko in miksajte 1 minuto. Nalijte v kozarček in pustite cca 1h, da se marmelada zgosti.
Marmelado lahko hranite v hladilniku in dodajte v grški jogurt, na LCH palačinke ali kruh. Namesto borovnic, lahko izberete katerokoli jagodičevje (jagode, maline, robide...)
Jajci zgnetite z maslom in grškim jogurtom. Počasi, med gnetenjem dodajajte kokosovo moko. Z rokami oblikujte kroglice, ki jih na pekaču preluknjajte z držalom kuhalnice, da nastane jamica. Jamico napolnite s prej narejeno marmelado. Ne skoparite s količino, več ko bo marmelade, boljši bodo poljubčki.

Jogurtove poljubčke v prej ogreti pečici na 200°C pecite 12 minut, da postanejo zlato rjavi. Ohlajene potresite z mletim eritritolom.

Pa dober tek!

NASVET!
  1. Konjak moko, kokosovo moko in eritritol je zagotovila spletna trgovina Pajs brez obresti. Izdelke v tem receptu in še mnogo drugih, lahko naročite na tej povezavi. 
  2. Eritritol je umetno sladilo, ki ga sama uporabljam občasno in zelo zmerno. Pri Galu ne. Sladkor pri otrocih lahko nadomestimo z nesegretim medom, ki je naravni antibiotik, z dodajanjem suhega in svežega sadja. Cimet in vanilija odlično osladita jedi, prav tako rožičeva moka. Težava pri umetnih sladilih je v tem, da telo umetna sladila zazna kot da smo jedli sladkor. Trebušna slinavka začne delovati in to v prazno, ker dejansko telo ni dobilo glukoze. Leta in leta obremenitve trebušne slinavke pa lahko privedejo do hudih bolezni. Gastroonokolog mojega očima je trebušno slinavko primerjal z mravljo. Dela, dela in dela, ko pa se izmuči, je konec. Sladkor v krvi naj ne bi tako kritični dvigovali kokosov sladkor, naravna stevia, lucuma in yacon.  http://manjauz.si/stevia-je-bolj-zdrava-res/

Mesna LCHF pita

Nasitna, sočna in slastna mesna pita brez glutena in po LCHF načelih. Odlična poleg zelene solate in paradižnika.

Že dolgo sem se spogledovala z njo. Želela sem si narediti slano pito, polnjeno z bolognes omako, ki bo odlična in nasitna samostojna jed, piko na i pa ji bo dala hrustljava zelena solata. In uspelo mi je. S pomočjo odlični sestavin spletne trgovine Pajs brez obresti (klik, klik)

Za pitin pekač v velikosti 12cm potrebujete:

TESTO:
Maslo zgnetite z jajci. Ko se maslo in jajca povežejo, med mešanjem počasi dodajajte suhe sestavine. Testo na hitro pregnetite še z rokami in ga razporedite po pitinem pekaču. Ostanek, ki gre čez rob pite obrežite ter ga prihranite za kasneje. 

Testo prebodite z vilico in v pečici na 200°C pecite 10 minut. Ko dobi svetlorjavo barvo, ga vzemite.
Testo je odlično tudi kot osnova za pizzo. Pečenega preprosto obložite z vam najljubšim nadevom in postavite v pečico še za par minut.
NADEV:
  • 450 g mletega mešanega mesa
  • 400 g paradižnikovih koščkov v naravnem soku (glejte, da je brez dodanega sladkorja)
  • 2 srednji čebuli
  • 1 čajna žlička svinjske masti
  • 1 dl radenske
  • 1 dl jušne osnove
  • 1 čajna žlička suhega majarona
  • 1 čajna žlička mletih gorčičnih semen Pajs brez obresti
  • 1 čajna žlička česna v prahu Pajs brez obresti
  • 1 jedilno žlico nasekljanih suhih jurčkov
  • lovorjev list
  • sol, poper po okusu
  • Pest parmezana
V ponvi stopite čebulo. Ko postekleni, jo zalijte z radensko (radenska pospeši, da se čebula raztopi) in čebulo kuhajte toliko časa, da radenska izhlapi. Dodajte mleto mešano meso, majaron, mleta gorčična semena, česen v prahu, suhe jurčke in lovorjev list. Počasi, na zmernem ognju kuhajte toliko časa, da se meso dobro prepeče in razpade. Nato zalijte s paradižnikovo omako in jušno osnovo. Začiniti po okusu in omako kuhajte še približno 45 minut, da se vsi okusi dobro povežejo. 

Omako razporedite po pečenem pitinem testu. Preostanek nepečenega testa zvaljajte in izrežite enakomerne trakove ter jih razporedite po piti z omako. Po vrhu potresite parmezan.

Mesno pito v pečici na 200°C pecite še nadaljnih 10 minut. Postrezite primerno ohlajeno poleg zelene solate. 

Pa dober tek!

NASVET!
  1. Mesna pita je primerna tudi za najmlajše. Pri pripravi testa in omake, preprosto izpustite sol, če je vaš malček mlajši od 1 leta. 

Bučni keksi s temno čokolado

Hokaido buča in piškoti? Seveda, zakaj pa ne! Dodajte jim še temno čokolado in imate slastne, hrustljave bučne kekse s temno čokolado.

Hokaido buča je nepogrešljiv del pisane jeseni, zato je prav, da jo, kar se da izkoristimo in uporabimo za obroke malčkov in cele družine. 

Že kar nekaj receptov, ki vključujejo to oranžno bučo sem ustvarila, vse najdete na tej povezavi.

Tokrat pa sem jo uporabila pri peki slastnih, sladkih keksov.

Za 9 večjih bučnih keksov s temno čokolado potrebujete:
  • 100g kokosove moke
  • 1 kavna žlička vinskega kamna
  • 1 kavna žlička kurkume
  • 1 kavna žlička cimeta
  • 60g kokosovega masla
  • 125g pire hokaido buče
  • 1 jajce
  • 90% čokolada po želji 
Pire hokaido buče zmešajte z maslom in jajcem, da nastane homogena zmes. Nato počasi dodajajte suhe sestavine (kurkuma, cimeta, moka, vinski kamen) ter dobro pregnetite.Z žličko oblikujte približno isto velike kroglice, jih sploščite med rokami in položite na peki papir. V prej ogreti pečici jih 15-20 minut pecite na 180°C. Toliko časa, da dobijo zlatorjavi rob.

Pustite, da se keksi ohladijo. 
Ta čas čokolado stopite nad soparo in ohlajene piškote do polovice pomočite v tekočo čokolado in postavite na peki papir, da se čokolada ohladi in strdi.

Pa dober tek!
NASVET!
  1. Za bučni pire, buče ni treba lupiti, olupek se med kuhanjem popolnoma zmehča.Buči odstranim semena, narežem na manjše kose in v vodi kuham do mehkega. Cca 20 minut. Odcedim in spasiram s paličnim mešalnikom.
  2. Bučni keksi s temno čokolado so primerni tudi za tiste, ki se prehranjujejo po LCHF načelih. Za dodatno sladkobo jim lahko dodate eritritol.
  3. Namesto hokaido buče, lahko uporabite katerokoli oranžno jedilno bučo, na primer muškatno.

Bučne palčke z drobnjakom

Bučne palčke s svežino drobnjaka. Odlične kot okusen prigrizek, samostojni obrok ali priloga k omaki in piščancu. 

Vsi vemo, katera buča jeseni kraljuje na naših vrtovih in krožnikih. Njena živo oranžna barva odlično odslikava odtenke jesenskih listov, njen okus pa se super obnese tako v sladkih kot tudi slanih jedeh.

Tokrat sem hokaido bučo uporabila v teh bučnih palčkah, ki sem jim za dodaten okus in aromo dodala parmezan ter drobnjak.

Za približno 10 bučnih palčk z drobnjakom potrebujete:
  • 60g mandljeve moke
  • 150g pireja buče hokaido
  • 25g kokosovega masla
  • 30g parmezana
  • 2 jedilni žlici svežega nasekljanega drobnjaka
  • 1 manjše jajce
  • 1 kavno žličko vinskega kamna
Z rokami zmešajte moko in maslo, da se sestavini povežeta v drobtinasto zmes.
Dodajte še sir, jajce, bučni pire in drobnjak. Vse dobro premešajte in pregnetite.
Z rokami, ki ste jih zmočili z vodo, oblikujte 5 centimetrov dolge in 2 centimetra debele palčke in jih položite na peki papir.
V predhodno ogreti pečici bučne palčke pecite 15 min na 180°C do zlatorjave barve.
Ko so pečeni, jih vzemite iz pečice in počakajte, da se ohladijo.
Postrežete jih lahko kot samostojni prigrizek, prelite z vam najljubšo omako ali kot prilogo.

Pa dober tek!

NASVETI!
  1. Pravi parmezan ali kot ga italijani poimenujejo Parmigiano Reggiano je staran sir s prijetnim, aromatičnim, a rahlo pikantnim okusom. Parmezan mora med previdnim in dolgotrajnim staranjem zoreti kar dve leti in ravno zaradi tega dolgotrajnega postopka, med katerim se beljakovine razgradijo v proste aminokisline, je parmezan še lažje prebavljiv in zato odličen za prvo uvajanje mlečnih izdelkov. Poleg tega je parmezan bogat z beljakovinami, vitamini in minerali, med katerimi prevladujejo kalcij, fosfor in vitamin B12.
  2. Drobnjak je izjemno okusna začimba, bogata z vitaminom A in C. Slednjega je v 100g kar za 85% priporočenega dnevnega odmerka. Zato priporočam, da ga dodajate vsem brezmesnim jedem, da bo absorpcija železa učinkovitejša. Poleg tega pa drobnjak velja za antioksidant, uspešno pomaga pri prebavi, čisti kri ter deluje protirakavo. 
  3. Bučne palčke so primerne tudi za LCHF navdušence in tiste, ki ne prenašajo glutena.

Orehova rolada z gozdnimi sadeži

Orehova rolada z gozdnimi sadeži bo popestrila mrzle, deževne jesenske dni. Enostavna, slastna, sočna in brezgrešna sladica, bo navdušila vse, tudi tiste, ki se sladkate izključno z LCHF pregrehami.

Ta rolada brez glutena in dodanega belega sladkorja bo narejena v zgolj 30 minutah, z njo pa boste navdušili tudi bolj zahtevne sladokusce. Lahek biskvit in sočna, rahlo kiselkasta krema bosta poskrbela za čudovito harmonijo okusov.

Za orehovo rolado z gozdnimi sadeži potrebujete:
  • 3 jajca
  • 4 zvrhane jedilne žlice mletih orehov ali mandljev
  • 150g pasirane skute
  • 100g kisle smetane
  • 100g zmrznjenih gozdnih sadežev
  • 4 jedilne žlice grobe
    kokosove moke
  • kavna žlička pecilnega praška
  • kavna žlička cimeta
  • 2 jedilni žlici vode
Rumenjake in beljake ločite in iz beljakov stepite trd sneg. Rumenjake penasto umešajte. Med mešanjem postopoma dodajajte mlete orehe ter pecilni prašek. Ko se vse skupaj dobro poveže, z ročno metlico počasi vmešajte beljakov sneg, da dobite puhasto zmes. Biskvit enakomerno vlijte na peki papir. Testo naj bo čimbolj enakomerno in tanko razporejeno po pekaču. V pečici na 200°C biskvit pecite 10 minut. Pečen biskvit zrolajte v "potico" in pustite, da se popolnoma ohladi.

Ta čas pripravite nadev. Gozdnim sadežem dodajte 2 jedilni žlici vode in cimet. Zavrite ter spasirajte s paličnim mešalnikom. Pustite, da se ohladi.
Skuto in kislo smetano skupaj s prelivom iz gozdnih sadežev zmešajte v homogeno zmes. Dodajte še kokosovo moko ter premešajte.

Biskvit raztegnite in ga premažite z nadevom. Rolado ponovno počasi in previdno zavijte. V hladilniku naj počiva pol ure, nato jo postrežite, narezano na 1cm debele kolobarje.
Pa dober tek!

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u.

Čokoladna granola z grškim jogurtom (LCHF)

Slastna čokoladna granola z grškim jogurtom. Popoln obrok za male in velike gurmane ter prava izbira za zdravje naših možganskih celic.

Odkar se prehranjujem po načelih LCHF, vsak dan znova izvem čemu vse ta način prehrane služi in koristi.
In današnji obrok je res celovit paket za zdravje našega telesa in duha. Zakaj, se sprašujete? Vse sestavine v receptu namreč tako ali drugače prispevajo k našemu zdravju in počutju.
Grški jogurt zaradi vsebnosti probiotikov prispeva k lažjemu spopadanju z vsakodnevnim stresom ter spodbuja kognitivne sposobnosti. Na drugi strani oreščki zaradi mangana in magnezija skrbijo za zdravo živčevje, mišice in kosti. Poleg tega večina oreščkov vsebuje popolno razmerje omega 3 in omega 6 nenasičenih maščobnih kislin. Kakav pa spodbuja delovanje srčno-žilnega sistema in je vir antioksidantov, železa, magnezija ter drugih vitaminov in mineralov.
Kako torej pripraviti ta slasten in polnovreden obrok?
Za 500g čokoladne LCHF granole potrebujete:
  • 100g indijskih oreščkov
  • 100g lešnikov
  • 100g mandljev
  • 100g mešanice semen (chia semena, lanena semena, sezam)
  • 1 jedilno žlico kokosovega masla
  • 2 jedilni žlici pravega kakava
  • 1 pest kokosovega čipsa
  • (po želji sladilo eritritol. Zadostuje 1 jedilna žlica).
Oreščke drobno nasekljajte z nožem. Dodajte semena in kokosov čips ter premešajte.

Stopite kokosovo maslo in mu vmešajte kakav (ter sladilo). Čokoladen preliv prelijte čez mešanico semen in oreščkov ter dobro premešajte. Zmes razporedite po peki papirju.

V pečici granolo pecite 15 minut na 150°C. Vsakih 5 minut granolo premešajte.
Čokoladno LCHF granolo naredite v večji količini in v stekleni posodi shranite v hladilniku. Drobno zmlete oreščke bodo brez težav pojedli tudi najmlajši člani družine.
Ohlajeno postrezite na vam oziroma malčkov najljubši način. Gurmančkov predlog super zdravega in okusnega obroka z LCHF čokoladno granolo pa zahteva:
  • 150g grškega jogurta
  • 1 pest zmrznjenih malin
  • 2 jedilni žlici čokoladne granole
Vse sestavine skupaj premešajte in uživajte v okusih.
Pa dober tek!

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u

BLW pojedina Gurmančka Gala na Otroškem bazarju

Tudi letos bo Gurmanček Gal domišljijo preizkušal na Otroškem bazarju, ki se bo že 13.odvijal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani in sicer med 14. in 16.septembrom.

Gurmančki in starši se boste lahko sprehodili med pisanimi sejemskimi stojnicami, se udeležili ustvarjalnih delavnic, si ogledali mini živalski vrt ter uživali v pestrem programu, ki se bo odvijal na odru Zabave in smeha. Kot letošnjo novost 13.Otroškega bazarja pa organizatorji ponujajo novost - veliko kotalkališče za otroke, planetarij in otroško igralnico.

Poleg pestrega dogajanja pa bo seveda tudi letos organizirana Bazarkova kuhinja. Znanim kuharjem se bo tako tudi letos pridružil Gurmanček Gal, kjer bomo tokrat otroci in starši kuhali s HOFER-jevimi Natur Aktiv izdelki. 

In sicer se lahko Gurmančku Galu v Bazarkovi kuhinji pridružite to nedeljo, 16.9 ob 11h, kjer bomo s skupnimi močmi ustvarili BLW pojedino. Skupaj bomo tako naredili zdrava medena sadna nabodalca in spekli pizza mafine.

Ob 13h pa se vsi mali in malo večji gurmančki pridružite Gurmančku Galu pri peki pirinih keksov. 
Obljubim, da se bomo zabavali ter uživali ob ustvarjanju in preizkušanju slastnih dobrot izpod vaših rok.

Preostali program Bazarkove kuhinje najdete na tej povezavi, več o Otroškem bazarju pa si preberite tu. Da pa bo doživetje še lepše, si že danes na tej strani zagotovite cenejšo družinsko vstopnico.

Vabljeni, vesela bom vaše družbe!

Čokoladne LCHF rezine z malinami

Čokoladen okus in svežina malin. Čokoladne rezine, potresene s kokosovim čipsom, koščki temne čokolade in malinami.

Brez glutena in primerno za LCHF navdušence.
Kadar je dež, pečem.
Kadar sem dobre volje, pečem.
Kadar dosežem svoj cilj, pečem.
Ja, pečenje in kuhanje je moja strast in moja nagrada. 
In sedaj, ko že več kot pol leta sledim LCHF načinu prehranjevanja, kljub temu uživam v hrani. Takšni in drugačni. Ker vem, da pravilno pripravljene jedi lahko prispevajo k izgubi teže. Da, tudi sladice.
Danes, 25kg lažja in pol leta kasneje, vam v preizkušanje ponujam to čokoladno poslastico:

Za 20x15cm pekač potrebujete
  • 4 jajca
  • 8 jedilnih žlic vode
  • 300g kisle smetane
  • 25g pravega kakava
  • 125g kokosove moke
  • 100g mandljeve moke
  • 125g eritritola
  • pest malin
  • pest kokosovega čipsa
  • pest koščkov temne čokolade (90% delež kakava) 
  • 1 vrečka vinskega kamna
Ločite beljak in rumenjak. Beljakom dodajte 4 jedilne žlice vode in jih stepite v trd sneg.
Rumenjakom dodajte eritritol in 4 jedilne žlice vode ter stepajte toliko časa, da nastane penasta zmes. Dodajte kislo smetano in ponovno premešajte. Nato postopoma, med mešanjem dodajajte suho mešanico (pecilni prašek, kokosova in mandljeva moka ter pravi kakav).
Na koncu k masi počasi dodajte še sneg iz beljakov.
Maso razporedite po namaščenem pekaču.
Po vrhu potresite koščke prave čokolade, maline in kokosov čips.
Biskvit v prej ogreti pečici pecite 40 minut na 180°C.
Narežite in postrezite primerno ohlajeno.
Pa dober tek!

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u

Ovseni keksi

Okusni keksi iz le 3 sestavin, pečeni v zgolj 15 minutah.
Okusen in zdrav prigrizek za najmlajše gurmančke.
Brez jajc in glutena.

V hladilniku me je čakala domača skuta, na pultu pa (pre)zrela banana. Zato sem se odločila, da ustvarim nekaj za male gurmančke -slastne ovsene kekse.
Oves ne vsebuje glutena, ampak glutenu podobno sestavino avenin. Zato lahko oves uživajo tudi osebe, občutljive na gluten.
Za 20 ovsenih keksov potrebujete:
  • 125g domače skute
  • 1 srednje veliko banano
  • 125g dmBio ovsenih kosmičev
Vse sestavine skupaj dobro pregnetite.

Zmes s čajno žličko oblikujte v kroglice in jih med dlanmi sploščite v okroglo ploskev.
V prej ogreti pečici ovsene kekse na 180°C pecite 15 minut.

Postrezite primerno ohlajene.

Pa dober tek!
NASVET!
  1. Kekse zaradi skute priporočam po dopolnjenem devetem mesecu starosti. Zakaj, si preberite v tej objavi.
  2. V kolikor je malček občutljiv na mlečne izdelke, skuto nadomestite s še 1 banano. 
  3. Linija dmBio ponuja izdelke, ki so brez dodanih konzervansov, barvil, ojačevalcev okusa in gensko spremenjenih organizmov. Izdelke dmBio najdete v vseh dm prodajalnah po Sloveniji.

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u

Skutini LCHF keksi

Skutini keksi, brez glutena in jajc. Primerni za male gurmančke in LCHF navdušence.

Od vedno rada pečem kekse. Če pa je recept preprost in ne zahteva veliko časa, potem je to zame ena mala osebna zmaga.
In odkar se prehranjujem po LCHF načelih, preizkušam recepte, ki bi bili primerni tudi za ta način življenja.
Skutini LCHF keksi so pečeni v zgolj 10 minutah in ne zahtevajo veliko sestavin. Poleg tega pa so ravno prav mehki ter slasten posladek ob kavi.
Brez dodanega sladila so primerni za malčke po dopolnjenem devetem mesecu starosti.

Za 40 skutinih keksov potrebujete:
  • 125g masla
  • 125g domače skute(polnomastna, nesoljena, nesladkana)
  • 3 jedilne žlice dmBio mandljeve moke
  • 3 jedilne žlice dmBio kokosove moke
  • (po želji sladilo, sama sem dodala 1 jedilno žlico eritritola)
Maslo stopite in ga zmešajte s skuto in sladilom. 
Počasi med gnetenjem vmešajte še mandljevo in kokosovo moko.
Testo za pol ure postavite v hladilnik.

Nato z rokami oblikujte manjše kroglice in jih s pomočjo rok sploščite v okroglo ploskev
Skutine LCHF kekse v pečici na 180°C pecite 10 minut.

Postrezite primerno ohlajeno.
Pa dober tek!
NASVET!
  1. Ker keksi vsebujejo skuto, ta recept priporočam po dopolnjenem devetem mesecu starosti. Zakaj z uvajanjem mlečnih izdelkov počakajte do te starosti, si preberite v tej objavi.
  2. Linija dmBio ponuja izdelke, ki so brez dodanih konzervansov, barvil, ojačevalcev okusa in gensko spremenjenih organizmov. Izdelke dmBio najdete v vseh dm prodajalnah po Sloveniji.

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u

Kumarična juha

Topla juha iz domačih kumar.

Letos imam kumar za izvoz in kljub temu, da jih "šenkam" vsakemu, ki pride mimo, jih je še vedno preveč. Zato sem iskala rešitev, kako bi kumare uporabila še drugače kot v solati.
Kumare lahko tudi zamrznete. In sicer jih olupite, odstranite semena in narežite na kocke. Narezane kumare spakirajte v manjše vrečke in zvakumirajte. Odmrznjene so odlične za juhe, omake in tudi solate.
In na idejo mi je prišla juha.
Recepti po navadi vključujejo krompir. A ker slednjega zaradi LCHF režima prehranjevanja ne uporabljam, sem se lotila kuhanja lchf različice kumarične juhe. IN USPELO JE. In to kako!
Gosta, kremasta juha iz treh osnovnih sestavin. Vse ostalo so le pike na i ;)

Za 750ml kumarične juhe potrebujete:
  • 2 večji kumari
  • 1 manjšo čebulo
  • ščep mlete kumine
  • 5dl jušne osnove
  • 1 čajna žlička olivnega olja
Kumari olupite, odstranite semena in narežite na kocke.
Čebulo nasekljajte in jo na olivnem olju pražite toliko časa, da postekleni. Dodajte narezani kumari in mleto kumino.
Na majhnem ognju pokrito dušite 15 minut. Zalijte z jušno osnovo in s kuhanjem nadaljujte še 15 minut.
Nato vse skupaj do gladkega spasirajte s paličnim mešalnikom.
Postrezite primerno ohlajeno.
Pa dober tek!
NASVET!
  1. Ker je Gurmanček Gal že dopolnil dve leti, sedaj jedem dodam tudi ščepec soli in popra. Zakaj moramo biti pozorni pri dodajanju soli v prehrano naših malčkov, si preberite v tej objavi.
  2.  Morebitno napenjanje prepreči uporaba kumine, ki se jo lahko v prehrano malčkov vključi že zelo zgodaj. Več o njej pa v tej objavi.

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u

Gurmančkova granola

Domača granola iz suhega sadja in kosmičev. 

Granolo sem delala prvič in takoj me je navdušila. Kljub temu, da je brez dodanega sladkorja, je odličnega okusa, sladka in hrustljave strukture.
Pripravljena je v zgolj 20 minutah, v stekleni posodi pa zdrži do 2 tedna.
Lahko jo uživate za zajtrk z domačim mlekom. Ali pa jo vmešate k domačemu jogurtu in svežemu sadju. Poleti pa je odlična tudi potresena po vam najljubšem sladoledu, saj mu doda okus in hrustljavost.

Gurmančkovo granolo priporočam po dopolnjenem šestem mesecu starosti, v kolikor za osnovo uporabite kompot ali rastlinske napitke in ko malček že obvlada koščke.

Za cca 200g Gurmančkove granole potrebujete:
  • 4 jedilne žlice dmBio ovsenih kosmičev
  • 2 jedilni žlici dmBio riževih kosmičev
  • 2 jedilni žlici dmBio
    kvinojinih napihnjenčkov
  • 2 jedilni žlici zdrobljenih dmBio koruznih kosmičev
  • 2 jedilni žlici dmBio kokosovega čipsa
  • 4 jedilne žlice dmBio rozin
  • 4 jedilne žlice stopljenega dmBio kokosovega masla
Vse sestavine skupaj premešajte in razporedite po peki papirju.

V pečici granolo pecite 15 minut na 150°C. Vsakih 5 minut granolo premešajte.

Gurmančkovo granolo pustite, da se popolnoma ohladi. Nato jo shranite v steklen kozarec.

Postrezite jo na vam oziroma malčkov najljubši način.

Odlična je z domačim jogurtom in nektarino.

Pa dober tek!
NASVET!
  1. Linija dmBio ponuja izdelke, ki so brez dodanih konzervansov, barvil, ojačevalcev okusa in gensko spremenjenih organizmov. Izdelke dmBio najdete v vseh dm prodajalnah po Sloveniji.

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u

Družinski odklop na 1324 metrih nadmorske višine

Podaljšan vikend v lovski koči na 1324 metrih nadmorske višine. Brez televizije, interneta in prehitrega ritma modernega časa. Le toplina družine in ognja v kaminu. Te mika? 

Današnja objava je zelo drugačna od tistih, ki se na blogu znajdejo ponavadi. Ni recept, niti vrstice o uvajanju goste hrane. Ampak o nečem, kar je še pomembnejše za zdrav razvoj naših malčkov -brezpogojna ljubezen in skupni čas, ki ga namenimo družini.
Kdaj ste nazadnje za več dni izklopili telefon in se posvetili izključno družini? Uživali v skupnih trenutkih, brez gledanja na uro? Se bosi lovili po travi in delali prevale? Gledali sončni zahod?
Do tega vikenda bi bil moj odgovor na to vprašanje "ne vem".
Vse prevečkrat sem svoj prosti čas namenjala telefonu, blogu in socialnim omrežjem. Za prave, pristne stike, ki ga ne omejuje ura in razmišljanje o obveznostih, ki čakajo, pa je vedno zmanjkalo časa.
Danes lahko rečem, da je za mano vikend, ki mi bo za vedno ostal v spominu. In zagotovo tudi Galu.
To ni bil navaden vikend, preživet nekje v naravi. Ne. Sama ga imenujem "family building", ker smo se ta vikend resnično še bolj povezali. Ker je bilo v ospredju skupno preživljanje časa, igra, pogovor, ljubezen.
Ni nas motil hrup avtomobilov, pritisk kapitalizma, vsakdanje hitenje, delo, gospodinjska opravila.
Štiri dni smo namenili izključno družini.
V petek dopoldne smo se z dvema nahrbtnikoma in nekaj hrane,  preko Kope, peš odpravili do našega začasnega novega doma.
Pot, ki naj bi trajala slabe pol ure, je zaradi težkega tovora (kljub minimalni prtljagi, je te še vedno bilo kar nekaj kilogramov) in
Galovega trmarjenja, trajala več kot eno uro.Ko sem ga več kot pol ure nosila po največjem klancu, sem odkrila super motilni faktor -kos kruha 🤣. Slednji je Gala tako zamotil, da je med grickanjem pozabil, da hodi. Po ozki gozdni stezi, smo tako prispeli do vznožja Porezna, kjer se na nadmorski višini 1324 metrov, nahaja koča lovske družine Cerkno.
Čudovita koča v neokrnjeni naravi in z dih jemajočim razgledom nas je navdušila. Pohvale tistim, ki so jo gradili in tistim, ki kočo in njeno okolico še danes ohranjajo urejeno in čudovito.

In tako se je začela naša avantura. 

Ne bom opisovala vsakega dne posebej, ker je občutkov težko opisati.
Vsak dan posebej so nas očarali zvoki narave. Zvonenje zvoncev črede krav in konjev na planini. Petje ptic in večerno oglašanje polhov na strehi koče.Vsi odtenki zelene, ki so se prelivali preko travnikov in dreves.
Osupnile so nas barve sončnega zahoda in sveče, ki je tiho in počasi ugašala.
Dneve smo preživljali umirjeno in brezskrbno.
Naš vsakdanji ritual po obedu je postal sprehod na bližnjo planoto, kjer smo se prepustili igri. Bosi tekli po travi, delali prevale, se vrteli in smejali. Ob metanju žoge psu, smo občudovali čudovite konje in krave. Njihovo zadovoljstvo, ko se neomejeni s prostorom pasejo po sveži, z divjimi zelišči polni travi.
Divji rman, kumina, encijan, materina dušica...Sploh prvega sem takoj izkoristila za rmanovo omleto, ki smo jo zmazali za malo šalo. Soboto sem izkoristila zase in se odpravila na vrh cerkljanskega očaka. Odkar sem postala mama, je časa (predvsem pa volje) za hribolazenje zmanjkalo. Tokrat pa sem izkoristila priložnost in dosegla vrh Porezna.
Ni ga boljšega občutka, ko po daljšem in napornem vzponu, dosežeš vrh in nato uživaš v razgledu in vetru, ki hladi pregreto telo.
Včasih sem mislila, da je poletje na morju tisto, ki me napolni z energijo in zagonom za mrzle mesece, ki prihajajo. A vedno bolj ugotavljam, da so ure, preživete v neokrnjeni naravi in tišini tiste, ki mi napolnijo baterije in pozdravijo dušo in telo.
Po dolgem času sem našla tudi čas za branje. Knjiga Mojce Vozel z naslovom Hrana za zdravje družine mi je dala nov uvid v to, kaj vnašamo v svoje telo. Kako pomembno je, da sledimo naravi in njenim darom. Kako premalo upoštevamo pomen sezonske, lokalne, domače hrane in na dolgi rok slabšamo naše zdravje in zdravje najmlajših.
Zakaj smo niti našega življenja dali v roke industriji in tistim, katerih cilj je edino in izključno zaslužek? Ne glede na posledice?
Doma me je pričakal vrt poln zelenjave. Po štiridnevni skromni prehrani, sem si pripravila konkretno porcijo zelenjavne enolončnice. In sedaj, ko sedim za mizo, razmišljam. Razmišljam, da so dnevi na Šašu prehitro minili. V toplem spominu mi bo ostala prav vsaka sekunda štiridnevnega odklopa. Brezskrben smeh in veselje Gala, ko smo se podili po travi.
Skupno cartanje na kmečki peči. Kava z mlekom, ki sem jo pila ob čudovitem razgledu. Opazovanje srne v dolini in planinskega orla, ki je krožil nad nami. Sprehod majskega hrošča po moji roki in bleščanje njegovega oklepa. 
Kuhanje čaja iz kumine, ki sem jo nabrala pri pastirju. Skupni objemi. Igra Gala in Mangota. Nas. Nas,  ki smo spet po dolgem času bili res tu in zdaj. Skupaj, z glavo in srcem.
Ker ni dovolj le biti družina in se prepustiti toku dneva.
Ker je nujno potrebno, da si vzamemo čas za skupne trenutke, ko smo res prisotni. Tu in zdaj. Za otroke. Za partnerja. Za vse tiste, ki jih imamo radi. Ker nenazadnje so oni tisti, ki bodo z nami skozi leta. V dobrem in slabem. In naša naloga je, da skrbimo za družino. V vseh pomenih besede. Čustveno, materialno, tu in zdaj.
Ljubeča družina in okolje, v katerem rase otrok, sta ključna za zdrav razvoj našega potomca. Ljubezen, spoštljiv in zaupen odnos so gradniki njihove osebnosti.
Ta vikend mi je dal uvid v pomen družine. Zakaj mi je družina pomembna vrednota in zakaj jo vedno in povsod postavljam na 1.mesto.
Ker je moja.
Ker me osrečuje.
Ker me izpolnjuje.
Ker mi omogoča, da sem jaz jaz.
Družina je darilo in prav je, da z njo tako tudi ravnamo.

Hrustljavi rjavčki s čokoladnim prelivom

Bučke in čokolada? Seveda, zakaj pa ne? Kakavov biskvit iz bučk, prelit s kremastim, čokoladnim prelivom in posut s pekan orehi ter kokosovim čipsom. Omamno!

Kdo bi si mislil, da so cukini bučke idealna sestavina sladic. Pa so! Biskvitu dajo sočnost in mehkobo, na okus sladice pa ne vplivajo.

Tokratni recept je namenjen starejšim gurmančkom, ki so že dopolnili 1.leto. Primeren pa je tudi za tiste, ki se prehranjujejo po LCHF načelih.

Rjavčke s čokoladnim prelivom lahko ponudite narezane na kocke ali pa biskvit spečete v tortnem pekaču, da dobite okusno čokoladno torto za rojstnodnevna praznovanja.

Za 12 hrustljavih rjavčkov s čokoladnim prelivom potrebujete:

BISKVIT
  • 1 jajce
  • 50g dmBio kokosovega masla
  • 70g dmBio mandljeve moke
  • 50g dmBio kokosove moke
  • 30g pravega kakava v prahu
  • 220g naribane cukini bučke
  • 1 čajna žlička dmBio vinskega kamna
  • 1 ščep dmBio vanilije v prahu
  • 10dmBio pekan orehov
PRELIV
  • 150ml dmBio kokosovega mleka
  • 10 dmBio pekan orehov
  • 50g čokolade (90% delež kakava) 
  • 1 jedilna žlica dmBio kokosovega čipsa
  • 1 čajna žlička dmBio kokosovega masla
Jajce, vanilijo in stopljeno kokosovo maslo stepite v homogeno zmes. Nato vmešajte kakav v prahu, mandljevo in kokosovo moko ter vinski kamen. Dobili boste grudasto zmes, ki ji z rokami postopoma vgnetite na drobno naribano bučko. Zaradi tekočine v bučki, boste dobili testu podobno zmes. V zmes vmešajte se grobo narezane pekan orehe. 

Testo razporedite po namaščenem pekaču 15x20cm in biskvit v prej ogreti pečici na 180°C pecite 20 minut. Da je pečen, preverite z zobotrebcem, ki ga potisnete v biskvit. Če zobotrebec ostane suh, so rjavčki pečeni.

Nad soparo stopite čokolado in kokosovo maslo. Zmes vlijte v stepeno kokosovo mleko in dobro premešajte. Tekočino zlijte po ohlajenem biskvitu in ga za pol ure postavite v hladilnik. 

Nato po rahlo strjenem prelivu posujte grobo narezane pekan orehe in kokosov čips. Biskvit ponovno pistavite v hladilnik za cca 1 uro, da se strdi.

Hrustljave rjavčke narežite na 12 enakomerno velike koščke in ponudite.

Ker se na sobni temperaturi preliv zaradi kokosovega masla začne topiti, priporočam, da jih hranite v hladilniku.

Pa dober tek!
NASVET!
  1. Linija dmBio ponuja izdelke, ki so brez dodanih konzervansov, barvil, ojačevalcev okusa in gensko spremenjenih organizmov. Izdelke dmBio najdete v vseh dm prodajalnah po Sloveniji.

Gurmančka Gala lahko spremljate tudi na tudi na FB strani in Instagram-u