Kivijev tris

Pri osmih mesecih lahko v prehrano malčkov vključimo tudi kivi in ker je shramba v zimskem času zagotovo polna domačih kivijev, je bila to super priložnost za prvo uvajanje tega zelenega sadeža.
Kivi je pravo bogastvo C vitamina in sicer ga je celo dvakrat več kot pa v limoni ali pomaranči. Kivi je antioksidant, ki vsebuje poleg C vitamina tudi vitamin E, folno kislino ter kalij. 

Prav tako je z vitamini in minerali bogata banana, saj vsebuje vitamine  A, B1, B2, B6, C in D ter minerale kot so kalij, magnezij, kalcij, fosfor, železo, jod in klor. Je prava energijska bomba, ki pa vsebuje malo maščob. Tudi s kvinojo vnesemo minerale in beljakovine, ker pa je kvinoja žitarica, ki ne vsebuje glutena, je primerna tudi za malčke, ki so občutljivi na gluten oziroma za malčke, pri katerih žitaric z glutenom še niste uvedli.

Za 250g obroka potrebujete:

  • 1 srednje veliko banano (100g)
  • 2 manjša kivija (70g)
  • 1 jedilno žlico kvinoje
  • 100ml
Kvinojo dobro sperite z vodo in jo v vodi kuhajte 15 minut. Ta čas banano pretlačite z vilico, kivi pa spasirajte s paličnim mešalnikom. Sadni kaši vmešajte kuhano kvinojo.
Pa dober tek!
NASVET!

  1. S tem, ko v kašico dodamo surov, ukašen kivi poskrbimo za vnos vitamina C in s tem tudi za absorpcijo železa. Več o tem v tej objavi.

Kokošja juha

Kokošja juha že od vedno velja za pravi zdravilni napitek. Ne le, da deluje protivnetno, zatira kašelj, in krepi obrambni mehanizem, ampak tudi pomiri razdražen trebušček in da novih moči.

Prejšnji teden je bila tako večkrat na meniju Gurmančka Gala in sicer sem mu jo pripravila za kosilo in za večerjo.

Kokošja juha pa ni primerna le za želodčke malih gurmančkov, ampak za vse družinske člane, saj je z dodanimi nekaj začimbami lahko okusna in topla predjed.

Za približno 1,5l kokošje juhe potrebujete:
  • 1 piščančjo kračo (100g)
  • 1 večji korenček (150-200g) - v juho dodam precej korenja, saj ga uporabim za zakuho in juhi da malce sladkoben okus
  • 1/2 čebule (50g)
  • 1 pest gomolja zelene (50g)
  • 1 manjšo papriko (50g) - v kolikor je vaš malček mlajši od 7 mesecev, papriko izpustite
  • 1 manjši paradižnik (50g) - v kolikor je vaš malček mlajši od 7 mesecev, paradižnik izpustite
  •  pest cvetov cvetače (50g)
  • 3 vejice svežega peteršilja
  • 2l vode
Zelenjavo in meso prelijte z 2l vode in zavrite. Ko zavre, ogenj zmanjšajte ravno toliko, da bo juha počasi in enakomerno brbotala. Tako boste zagotovili, da bo juha svetla in čista. S premočnim vrenjem namreč juha postane bele, motne barve. Juho kuhajte približno eno uro.
Ko je juha kuhana lahko jušno zelenjavo in meso uporabite na več načinov in sicer v jušno osnovo pretlačite jušno zelenjavo in natrgajte meso piščančje krače. Lahko pa v juho zakuhate vmešano jajce, jušne testenine...Izbira je vaša!
Pa dober tek!