Metuljčki z orehovo omako

Ste za sladke metuljčke z gosto, kremasto orehovo omako?

Kakor sem omenila že v receptu za gluhe štruklje z borovničevo omako, ni nujno, da je omaka le slana, kot priloga k mesu, krompirju, rižu in drugim jedem. Omake so tako lahko tudi sladke, z dodatkom sadja, oreščkov in drugih začimb.

Moja nona je tako velikokrat naredila makarone (tisti debeli špageti, z luknjo v sredi) na mleku ali pa jih posula z drobtinami, pečenimi na maslu in sladkorjem.

Sama pa sem se tokrat odločila, da naredim podobno jed, le, da bom namesto mleka uporabila dmBio ovseno kremo, polnozrnate metuljčke pa bom posula z mletimi orehi in rozinami. Ker recept  ne vsebuje mleka in mlečnih izdelkov, je primeren že od osmega meseca naprej in tudi za malčke, ki so na mlečne izdelke občutljivi.

Za 1 malčkov obrok potrebujete:

  • 1 pest dmBio polnozrnatih metuljčkov (4-5dag)
  • 50ml dmBio ovsene kreme
  • 1 jedilno žlico dmBio rozin
  • 1 jedilno žlico mletih ali nasekljanih orehov
  • ščepec dmBio vanilije
  • 0,5l vode
  • pol čajne čajne žličke dmBio kokosovega masla

Vodo zavrite in ji dodajte dmBio polnozrnate metuljčke. Kuhajte po navodilih na embalaži, sama podaljšam čas kuhanja za kakšno minuto ali dve.

V ponvi segrejte maslo, dodajte mlete orehe, rozine in vanilijo. Zalijte z ovseno kremo in na šibkem ognju kuhajte 5  minut. V orehovo omako dodajte kuhane testenine, dobro premešajte in postrezite primerno ohlajeno. Če želite, lahko po vrhu potresete še malo grobo nasekljanih orehov.

Pa dober tek!
NASVET!
  1. Vanilija se odlično dopolnjuje s sladkimi jedmi, zato jo velikokrat vključujem v prehrano Gurmančka Gala. Več o vaniliji in drugih začimbah v prehrani malčkov pa v tej objavi.
  2. Z oreščki ni potrebno odlašati dodopolnjenega prvega leta starosti, saj zgodnje uvajanje le teh zmanjšuje možnost za razvoj alergije. Predlagam pa, da oreščke prej namočite in da začnete z tistimi, ki jih najdete v lokalnem okolju - npr. lešniki in orehi.
  3. Rozine oziroma suho sadje nasploh tudi brez dodanega sladkorja odlično poskrbi za sladek okus vseh obrokov naših malčkov. Pri izbiri le teh bodite pozorni, da je nežveplano in brez dodanega sladkorja. Odlična izbira so tako dmBio izdelki, ki ne vsebujejo konzervansov, ojačevalcev okusa, barvil in gensko spremenjenih organizmov.

Metuljčki z orehovo omako so tako zaključili februarski Gurmančkov izziv, ki je bil namenjen receptom za omake. Vse recepte tega izziva, si lahko pogledate tukaj, Gurmančku Galu pa lahko sledite tudi na FB strani in Instagram-u.

Gurmančkov golaž in cvetačni pire

Gurmančkov goveji golaž kakor ga je delala moja nona.

Vse, kar potrebujete za odličen goveji golaž so čebula, meso ter obilna količina majarona. Vsaj tako trdi moja nona in zagotovo lahko rečem, da je njen golaž najboljši od vseh, kar sem jih kadarkoli preizkusila.

Golaž je jed, ki jo morate obvladati, saj vam lahko reši marsikatero kosilo. Lahko ga postrežete poleg klasične polente, polijete čez njoke, testenine ali pa ga preprosto pojeste s kosom polnovrednega kruha.

Kuhan v večjih količinah, je še boljšega okusa, poleg tega pa ga lahko brez skrbi zamrznete in uporabite takrat, ko vam zmanjka časa ali pa si preprosto želite kakšen dan nekuhanja :)

Za pol litra okusnega govejega golaža potrebujete:
  • 250g na kocke narezane govedine (mlada govedina, teletina...)
  • dve večji čebuli (čebule naj bo ravno toliko, kolikor je mesa, torej 250g)
  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • 1 jedilna žlica majarona
  • 1 lovorjev list
  • 6dl vode
V lonec dajte olivno olje. Ko se olje ogreje, v lonec vsujte nasekljano čebulo in meso, posujte z suhim majaronom in na šibkem ognju ter pokrito kuhajte pol ure. Brez skrbi, sestavine se ne bodo prijele, saj bosta čebula in meso izpustila lastni sok. Ko po približno pol ure začne zmanjkovati tekočine v loncu, dolijte 6 dl vode in dodajte lovorjev list. Pokrito kuhajte 2 uri.

Kot že omenjeno, lahko mesno omako oziroma golaž postrežete poleg katerekoli vam najljubše priloge. Recept za njoke najdete na tej povezavi, sama sem tokrat poleg golaža pripravila cvetačni pire, ki je primeren po dopolnjenem 9. mesecu starosti, saj vsebuje mlečne izdelke.

Za eno porcijo cvetačnega pireja potrebujete:
  • 2 pesti kuhane cvetače (200g) 
  • 1 čajno žlico masla
  • 50ml domačega kravjega mleka ali kisle smetane
Kuhano cvetačo pretlačite in ji dodajte maslo ter vroče mleko. Vse skupaj dobro premešajte in pretlačite, da dobite pireju podobno strukturo. Cvetačni pire postrezite poleg mesne omake.

Pa dober tek!

Recept za mesno omako je že deveti po vrsti in predzadnji, ki sem jih objavila v okviru februarskega izziva Gurmančka Gala. Gurmančkov izziv omak (več tukaj). Gurmančku Galu pa lahko sledite tudi na FB strani in Instagram-u.

Naslednji recept vas bo na blogu čakal že v sredo 28.2.2018.

Gluhi štruklji z borovničevo omako

Najljubša jed mojih fantov po receptu tete Dore.

Omake niso samo „slane“, ampak tudi „sladke“, zato sem se odločila, da tokrat v preizkušanje ponudim borovničevo omako, ki sem jo polila čez gluhe štruklje, narejene po odličnem receptu tete Dore.

Ponavadi gluhe štruklje ponudimo poleg „koščevke“, juhe iz krompirja in peteršilja, a v današnjem receptu bodo ti okusni gluhi štruklji samostojni obrok.

Gluhi štruklji se imenujejo zato, ker so brez nadeva. Sicer pa gre pravzaprav za kvašen izdelek, podoben kruhu, ki se skuha na sopari.  Lahko jih prelijete tudi z omako iz drobtin in masla, kakršno uporabimo za marelične ali slivove cmoke.

Za polkilogramski hlebček gluhih štrukljev potrebujete:
  • 300g pšenične bele moke
  • ¼ kvasa
  • 1 čajno žličko masla
  • 300 ml vode
  • moka za posipanje
  • 1 jedilna žlica borovnic
  • ščepec vanilije
  • 50ml sladke smetane
Vodo ogrejte na približno telesno temperaturo in vanjo nadrobite kvas, dodajte 1 jedilno žlico moke in noževo konico sladkorja (toliko, da kvas vzhaja). Kvasec pustite, da vzhaja 20-25 minut.

Moko presejte, naredite jamico in v njo dodajte 1 čajno žlico masla, ki ste ga predtem stopili. Počasi, med gnetenjem dolivajte kvasec. Testo dobro pregnetite in pokrijte s kuhinjsko krpo ali živilsko folijo. Testo pustite, da vzhaja pol ure.

Pripravite posodo za kuhanje štrukljev. Če le te nimate, uporabite navaden lonec, pokrovko in večje kovinsko cedilo ali mrežo za kuhanje na sopari.  Do polovice lonca nalijte vodo in pokrijte s pokrovko ter vodo zavrite. Pripravite si čisto belo krpo ali belo tetra plenico in jo položite čez cedilo.
Testo ponovno dobro pregnetite, ga oblikujte v hlebček in položite na tetra plenico, ki ste jo predtem postavili na cedilo. Cedilo s štrukljem postavite nad lonec z vrelo vodo in hlebček dobro pokrijte s krpo ter pokrovom. Pokrito na močnem ognju kuhajte 20 minut.

V ponev dodajte borovnice, 50ml sladke smetane in ščepec vanilije. Ko zavre, borovnice na hitro pretlačite z vilico. Ravno toliko, da se jih nekaj med njimi zmehča in da omaka dobi vijolično barvo. Vročo omako prelijte čez gluhe štruklje.

Postrezite primerno ohlajeno. Pa dober tek!

Recept za borovničevo omako je že osmi po vrsti v receptih, ki sem jih objavila v okviru Gurmančkovega izziva omak. Več o februarskem izzivu in receptih, si lahko preberete tukaj. Gurmančku Galu pa lahko sledite tudi na FB strani in Instagram-u.

Nov recept pričakujte že to nedeljo 25.2.2018!

Korenčkova omaka in duo vretena

Barvito, vegansko, brezglutensko, malčkom prijazno, bogato z antioksidanti, predvsem pa okusno in zdravo. 

Ko sem v dm prodajalni zagledala te testenine, sem se odločila, da jih moram imeti in preizkusiti. Testenine iz čičerikine in lečine moke so odličen vir beljakovin in vlaknin. Čeprav ne vsebujejo glutena, pa so zaradi visoke vsebnosti beljakovin težje prebavljive in tako primerne za malčke po dopolnjenem osemem mesecu starosti.

V Gurmančkovem izzivu omak, ki poteka v mesecu februarju, sem predstavila že 6 idej za okusne omake (preveri tukaj), ki jih lahko ponudite poleg testenin, mesnih in drugih jedi. Tokrat pa bom čičerikine in lečine testenine pripravila v kombinaciji s korenčkovo omako.

Korenje samo po sebi je precej sladkega okusa, zato je priporočljivo, da ga kombiniramo z bolj ostrimi začimbami, kot je peteršilj, bazilika, kumin, rožmarin, timijan in druga bolj aromatična zelišča. Za še izrazitejši okus, lahko korenje predtem 20 minut pečete v pečici, sicer pa sledite napotkom v nadaljevanju.

Za 1 malčkov obrok, cca 200g obroka potrebujete:
  • 1 manjši korenček (cca 50g)
  • vejico rožmarina
  • po 1 ščepec timijana in bazilike
  • strok česna
  • 1 jedilno žlico dmBio čičerikinih testenin
  • 1 jedilno žlico dmBio lečinih testenin
  • 50ml dmBio 100% korenčkovega soka
  • 50ml vode
  • 1 čajna žlica dmBio kokosovega olja
Korenček narežite na kolobarje in ga 10 minut pecite na dmBio kokosovem olju. Dodajte začimbe in zalijte s 100% dmBio korenčkovim sokom in vodo. Na šibkem ognju kuhajte 25 minut, da se korenček zmehča. 

Pripravite 0,5l vode in ko voda zavre, dodajte dmBio lečine in čičerikine testenine. Kuhajte 8 minut. Testenine odcedite in jih dodajte v omako ter jih kuhajte še 3 minute, da se dodobra napojijo omake.

Postrezite primerno ohlajeno. Pa dober tek!

Naslednji recept Gurmančkovega izziva omak vas bo na blogu čakal že v petek 23.2.2018. Gurmančka Gala pa lahko spremljate tudi na FB strani in Instagram-u.

Melancanina omaka z rženimi rezanci

Ročno narejene testenine z okusno omako za zdravje in  boljšo prebavo. 

Ste vedeli, da imajo jajčevci vijolično barvo zaradi vsebnosti nasunina? To je izredno močan antioksidant, ki skrbi za pravo raven holesterola v krvi ter zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja. Poleg tega so jajčevci odličen vir prehranskih vlaknin, magnezija, kalija ter vitamina C. Zaradi vseh mineralov in vitaminov tako skrbijo za dobro prebavo in jih ravno z namenom ohranjanja čim več telesu koristnih sestavin, ne lupimo.

Kakor jajčevci pa tudi rž spodbuja prebavo in deluje rahlo odvajalno. Zato je kombinacija teh dveh živil odlična za tiste malčke, ki jih muči zaprtje. Poleg tega pa rž prispeva k trdnejši strukturi kosti in spodbuja krvno cirkulacijo. Omako iz jajčevcev in ržene rezance lahko ponudimo malčkom po uvedbi glutena in sicer po dopolnjenem šestem mesecu starosti.

V kolikor niste vešči priprave domačih testenin (čeprav vam zagotavljam, da to ni kakšen velik „bavbav“) pa lahko k omaki iz jajčevcev postrežete katerekoli testenine, ki so vam in vašemu malčku najljubše.

Za obrok tričlanske družine potrebujete:
  • 1 jajce
  • 100g ržene moke
  • 1 jedilna žlica olivnega olja
Iz navedenih sestavin zgnetite nemastno, čvrsto testo. Nekaj napotkov najdete na tej povezavi. Testo pustite počivati pol ure, nato pa ga s strojčkom za testenine zvaljajte v kot list tenko ploskev. Ker se ržena moka obnaša malo drugače kot pšenična, se ne ustrašite, če se bo testo drobilo. Testo ponovno prepognite in spustite skozi strojček. Vajo ponovite tolikokrat, da se testo ne bo več trgalo. Tanko zvaljano testo pustite pet minut, da se rahlo posuši. Nato ga s petelinčkom ali strojčkom narežite na 1 cm široke trakove. Preostanek testenin lahko na čisti in suhi krpi sušite do naslednjega dne in jih nato shranite v posodo ter porabite v enem mesecu. Ržene rezance v kropu kuhajte 2 minuti.

Za omako potrebujete:
  • 1 manjši jajčevec (200g)
  • 3 jedilne žlice olivnega olja
  • 3 stroke česna
  • 1 dl paradižnikove mezge
  • 2 dl jušne osnove (ali vode)
  • ščepec timijana
Jajčevec narežite na majhne kocke. Jajčevci potrebujejo večjo količino maščobe, da med kuhanjem ne postanejo trdi in gumijasti. Zato na olivnem olju najprej prepražite odcejene melancane, da porjavijo z vseh strani. Nato jim dodajte na lističe narezan česen in timijan. Vse skupaj še malo dušite na šibkem ognju, nato zalijte z mešanico paradižnikove mezge in jušne osnove/vode. Počasi in med občasnim mešanjem, omako na šibkem ognju kuhajte še 10 minut.  K omaki dodajte ržene rezance, dobro premešajte in postrezite primerno ohlajeno. Če želite in v kolikor je malček že dopolnil 9 mesecev, lahko po vrhu nadrobite malo domačega, polnomastnega sira.

Pa dober tek!

NASVET!
  1. Če malček ne obvlada koščkov oziroma, če ne uvajate po metodi Baby led Weaning, rezance preprosto narežite na majhne kvadratke - bleke (bodisi pred kuhanjem ali potem, ko so že kuhani) in jih postrezite vašemu malemu gurmančku. Sicer pa prepustite delo vašemu malčku, naj sam poskuša prijemati rezance v roko ter se hraniti. Masikdaj nas malčki še kako presenetijo ;)
  2. Timijan je odlična začimba, saj je izredno bogat z železom in zato prava izbira, kadar malčke muči slabokrvnost. Več o začimbah in o uporabi teh v prehrani malčkov, si lahko preberete v tej objavi.

Recept za ržene rezance v omaki iz jajčevcev je že šesti po vrsti v februarju, ki nastajajo v okviru Gurmančkovega izziva omak. Več o februarskem izzivu si lahko preberete tukaj, vaše podpore in spremljanja pa bom vesela tudi na FB strani in Instagram-u.

Paštašuta

"Lara, sem ti skuhala paštašuto za kosilo, ko prideš."

To so bile besede moje none vsakič, ko sem ji sporočila, da pridemo za vikend na mini počitnice. Pa veste kaj je paštašuta?

Italijani jedi s testeninami delijo v tri kategorije, testenine z omakami, enolončnice s testeninami in pečene testenine. In ravno prva kategorija je tista, ki se izvirno imenuje pastasciutta.

A kljub temu je paštašuta na Primorskem rezervirana za jed iz testenin in omake iz mletega mesa. A ne zamenjajte omake bolognese s paštašuto, saj prva zahteva dosti več kuhanja, vsaj dve do tri ure.

Tokratni recept Gurmančkovega izziva omak je tako namenjen klasični omaki iz mletega mesa, recept pa je primeren že od šestega meseca naprej. Za prilogo k omaki sem izbrala dmBio pirine špagete, ker so špageti tisti, ki jih Gurmanček Gal preprosto obožuje in ker je pira lažje prebavljiva in zato odlična izbira za uvajanje glutena v prehrano malčkov.

Iz navedenih sestavin boste dobili približno 1 liter omake. Kakor enolončnice, so tudi omake, kuhane v večjih količinah, boljše in okusnejše. Poleg tega pa lahko že pripravljeno omako brez težav zamrznete in uporabite za hitro kosilo, ko ste v stiski s časom.

Sestavine:
  • 500g mletega govejega mesa (mlada govedina ali teletina)
  • 200g jušne zelenjave 
    • cca 1 pest nasekljane zelene v gomolju, 1 pest nasekljane peteršiljeve korenine, 2 pesti nasekljanega korenja
  • 1 večja čebula (cca 100g)
  • 400g dmBio paradižnikovih koščkov v naravnem soku
  • 2 dl vode ali goveje jušne osnove
  • 3 stroke česna
  • 1 čajna žlica suhega peteršilja
  • 1 čajna žlica suhega majarona
  • 2 lovorjeva lista
  • 3 jedilne žlice kvalitetnega olivnega olja
Vso zelenjavo (peteršiljevo korenino, korenje, gomolj zelene, čebulo, česen) drobno nasekljajte. V večji posodi segrejte olivno olje in dodajte čebulo. Čebulo pokrito dušite toliko časa, da postekleni, nato dodajte nasekljano jušno zelenjavo, česen in meso. Pokrito in med občasnim mešanjem sestavine dušite toliko časa, da meso dobi svetlo rjavo barvo in da enakomerno razpade. Nato zalijte z jušno osnovo, ki ste jo zmešali z dmBio paradižniki v naravnem soku. Dodajte še lovorjev list, majaron in peteršilj. Pokrito dušite 20 minut. Za še boljši, polnejši okus pa vam predlagam, da kuhanje podaljšate. Jaz sem omako kuhala kar uro in pol, da so se vse sestavine in začimbe med seboj odlično povezale. 

Omako postrezite z dmBio pirinimi špageti, ki ste jih skuhali po navodilih na embalaži. Ker imata fanta raje bolj mehko kuhane testenine, sem jih sama kuhala 9 minut. In ne pozabite, na 10 dag testenin gre 1 liter vode.

Pa dober tek!

NASVET!
  1. Pri domačih omakah najraje uporabim domačo paradižnikovo mezgo, a ker je zaloga v kleti pošla, so odlična rešitev izdelki z BIO certifikatom, ki zagotavljajo živila brez dodanih konzervansov, ojačevalcev okusa, barvil in gensko spremenjenih organizmov. Poleg tega sem bila navdušena nad njihovo ponudbo dmBio koščkov paradižnika v naravnem soku (natur), ki pomeni, da paradižnikom zavoljo konzerviranja ne dodajo soli. 
Za še več idej za omake, si poglejte na to povezavo, naslednji recept Gurmančkovega izziva omak pa sledi že v soboto 17.2.2018.

Vesela pa bom tudi vaše podpore, ki jo lahko izkažete z všečkom FB strani in Instagram-a.

Luštrkovi ravioli s sirovo omako

Doma narejeni ravioli z nadevom iz skute in luštreka v kremasti sirovi omaki.


To pa je bil podvig, s katerim sem se spogledovala že nekaj časa. Doma pripravljene testenine, v naših koncih so zagotovo najbolj poznani žlikrofi, bleki, pošrekanci in "nudli", so res omamno okusne in se tudi približno ne morejo primerjati s trgovinskimi. Čeprav priprava domačih testenin zahteva kar nekaj časa, pa zadovoljni in siti obrazi družinskih članov odtehtajo ves vložen trud in čas.

Recept, ki sledi v naslednjih vrsticah, je primeren za malčke starejše od 9 mesecev, saj vključuje mlečne izdelke. S kakšno drugo omako (recepte za različne omake, najdeš na tej povezavi) in z drugačnim nadevom (npr.mesnim, špinačnim...) pa lahko te raviole ponudite tudi šestmesečnikom Lahko pa recept za testo preprosto uporabite za pripravo domačih špagetov ali širokih rezancev. Preizkušeno so odlični tudi v takšni izvedbi.

Za približno 30 raviolov potrebujete:
  • 200g pšenične bele moke
  • 2 jajca
  • 2 jedilni žlici kvalitetnega olivnega olja
Vse sestavine dobro zgnetite v gladko in čvrsto testo. Testo gnetite vsaj 5 minut, da se ne drobi več ter se ne lepi na prste. Testo zavijte v folijo in v hladilniku psutite počivati vsaj 30 minut.
Nadev:
  • 100g puste pasirane skute
  • 1 jedilna žlica nasekljanega svežega ali suhega luštreka (če le tega nimate na razpolago, lahko uporabite baziliko ali drobnjak)
Skuto z luštrkom spasirajte s paličnim mešalnikom, da nastane homogena zmes.

Testo zelo tanko razvaljajte z valjarjem in ga prerežite na enakomerne trakove. Na en trak položite v razmaku 3 do 4 centimetre kot lešnik velike kroglice nadeva. Nato robove testa premažite z mokrim čopičem, ki ste ga pomočili v vodo in čez položite drug trak testa. S prstom počasi ob robu nadeva pritiskajte ob podlago, da se obe plasti testenin spojita. Nato s petelinčkom oziroma nazobčanim kolescem izrežite kvadratke oziroma raviole. 
To ponavljajte toliko časa, da porabite vse testo oziroma, da dobite željeno število raviolov. Lahko pa preostanek testa s petelinčkom narežete v široke valovite rezance.

Zavrite 2 litra vode in vanjo previdno položite raviole ter jih kuhajte 15 minut. Če boste testo zvaljali s strojčkom za testenine, ki omogoča tanjše zvaljanje testa, bo zadostovalo 5 minut kuhanja. Raviole iz vode poberite s penovko in jih prelijte z omako, ki ste jo pripravili iz:

  • 1 dl smetane za kuhanje
  • 1 pest naribanega sira (ementalec, parmezan, mocarela, tolminski sir...Kateregakoli imate pri roki. Bolj ko bo sir aromatičen in zorjen, močnejša bo aroma in okus omake)
  • 1 jedilna žlica puste pasirane skute
  • vejica rožmarina
  • 2 stroka česna
  • 1 jedilna žlica masla
Maslo dajte v ponev, dodajte vejico rožmarina in ga počasi, na blagem ognju stopite. Dodajte nasekljan česen in med mešanjem počasi pecite česen, da zadiši. Zalijte s smetano za kuhanje in premešajte. Dodajte še skuto in sir ter med mešanjem na blagem ognju kuhajte toliko časa, da se sir popolnoma stopi in da dobite kremasto, gosto omako. Omako prelijte čez raviole in postrezite primerno ohlajeno.

Pa dober tek!

Recept za luštrkove raviole v sirovi omaki je že četrti po vrsti v Gurmančkovem izzivu omak, ki poteka v mesecu februarju. Za še več idej za obroke malih gurmančkov, sledite blogu,  FB strani in Instagram-u, naslednji recept pa vas bo na tej strani čakal že v torek 13.2.2018! 

Polži z italijansko omako

Preprosta, a tako zelo okusna avtentična italijanska omaka s polži 32.


Sem že povedala, da je Gurmanček Gal navdušen nad testeninami? Da bi jih lahko jedel za zajtrk, kosilo, večerjo in še vmes?

Njegovo strast do testenin na 1001 način sem spoznala pri njegovih 9 mesecih, ko je z mojega krožnika pograbil celo pest špagetov in si jih stlačil v usta. Brez težav je zmazal polovico moje porcije in prvič sem Gala res videla kot pravega Gurmančka. Slišalo se je samo njegovo cmokanje in "ammmm, ammm..."-anje. In še danes so testenine tiste, pri katerih z največjo hitrostjo sede za mizo in si makarončke začne z obema rokama tlačiti v usta enega za drugim ter ob tem veselo mljaska in cmoka.

Današnji recept je tako zagotovo eden izmed Gurmančku Galu najljubših. Poleg tega, da je enostaven, saj ne zahteva veliko sestavin, pa malčku omogoča tudi, da se hrani sam. Verjetno veste, da poznamo ogromno vrst testenin, špagete, fuže, farfalle, zvezdice, vretena...Ampak polži 32 so tisti, ki jih malček brez težav prime z roko, saj rahlo zaviti omogočajo, da se ovijejo okoli prstkov in kljub omaki ne spolzijo iz rok. Zato je ta recept eden izmed tistih, pri katerih bo malček lahko jedel popolnoma samostojno. Prepustite mu priložnost, da se hrani sam, pa čeprav bo od glave do pet namazan s to sočno, rdečo omako.

Za obrok tričlanske družine potrebujete:

  • 25 dag polžov 32
  • 1 dl pasiranih vloženih pelatov ali paradižnikove mezge (v času sezone paradižnikov, uporabite domač paradižnik.  In sicer paradižnik prelijte z vrelo vodo. Ko se voda ohladi, paradižnik olupite in spasirajte s paličnim mešalnikom)
  • 3 stroke česna
  • 1 kavno žličko origana
  • 1 kavno žličko bazilike
  • 1 dl in 2,5l vode
  • 2 jedilni žlici in 1 čajno žlico olivnega olja
Česen nasekljajte in na toplem olivnem olju popecite toliko časa, da česen zadiši. Zalijte z 1 dl paradižnikove omake (pasirani vloženi pelati ali paradižnikova mezga) in 1 dl vode. Dodajte začimbe, origano in baziliko. Na šibkem ognju kuhajte 15 minut. 

Polže 32 skuhajte po navodilih na embalaži. Ne pozabite. Na 10dag testenine gre 1 liter vode. Torej predvideno količino testenin skuhajte v 2,5 litra vode, ki ste ji dodali čajno žličko olivnega olja.

Ko so polži kuhani, jih odcedimo ter prelijemo z omako. Če je malček že dopolnil 9 mesecev, lahko po vrhu potresemo malo naribanega parmezana ali čez testenine nadrobimo mocarelo.

Ponudimo primerno ohlajeno. Pa dober tek!

NASVET!

  1. Italijansko omako si lahko pripravite na zalogo. Moj mali vrtiček mi je namreč v lanskem letu zagotovil obilo domačih, okusnih paradižnikov, ki sem jih shranila v obliki omake. Pravilno pripravljena in konzervirana italijanska omaka, lahko v shrambi zdrži tudi eno leto. Lahko jo uporabite za testenine, pizze in druge jedi. Tako imate pri roki okusno omako, ki jo preprosto polijete čez želene testenine, ko se vam mudi za kosilo. Ravno prejšnji teden sem porabila zadnjo, zato sem za tokratni recept uporabila vložene pelate.

Tokratni recept je že tretji v vrsti receptov Gurmančkovega izziva omak, ki poteka v mesecu februarju. Več o izzivu in receptih, si preberite v tej objavi, vesela pa bom tudi vaše podpore, ki jo lahko izkažete z všečkom FB strani in Instagram-a.


Naslednji recept za okusno in sočno omako, vas bo na blogu pričakal že v nedeljo 11.2.2018. Ne zamudite! ;)

Njoki v porovi omaki

Okusni, mehki njoki v sočni kremni porovi omaki.


Njoke sem enkrat že delala za Gurmanćkove recepte (poglej tukaj) in prav tako so bili pripravljeni z okusno omako. A tokrat sem se odločila, da jih pripravim za najmlajše člane družine, saj je ta recept primeren že za malčke od dopolnjenega šestega meseca naprej.

Z uvedbo glutena in jajc, lahko njoke v porovi omaki pripravite za vso družino. Kako, si preberite v naslednjih vrsticah.

Za približno 30 njokov (cca 0,5kg) potrebujete:
  • 5 srednje velikih krompirjev (olupljen krompir naj tehta skupno približno 30dag)
  • 100g dmBio polnozrnate pirine moke
  • 1 jajce
  • 2 jedilni žlici hladnostiskanega 100% olivnega olja
Sestavine za porovo omako:
  • 100g pora
  • 3dl jušne osnove
  • ščepec kumine
  • lovorjev list
  • 2 jedilni žlici hladnostiskanega 100% olivnega olja
Krompir olupite in celega v vodi kuhajte 30 minut oziroma toliko časa, da postane mehek. Najlažje boste to preverili, če krompir poskusite prebosti z vilico. Če gre skozi brez težav, je kuhan.

Krompir odcedite in počakajte, da se malo ohladi. Ta čas pripravite dmBio polnozrnato pirino moko. V sredino naredite jamico, dodajte 2 jedilni žlici olivnega olja ter jajce. Dodajte še krompir, ki ste ga predtem dobro zmečkali. Pri tem se odlično obnese stiskalnica za krompir. Vse sestavine nato dobro pregnetite, da dobite zmes podobno testu.

Delovno površino pomokajte. Jaz sem naknadno porabila še 1 pest moke. Na pomokani površini iz testa oblikujte dolge svaljke, podobne kači, ki jih nato narežite na poljubno dolžino. Tokrat sem naredila večje njoke, da jih je lahko Gurmanček Gal sam prijel z rokami in nesel v usta. Večji njoki so odlični za BLW malčke, saj omogočajo, da se otrok sam hrani.


Por drobno nasekljajte in ga na toplem olivnem olju v ponvi pražite toliko časa, da zadiši. Čez posujte ščepec mlete kumine, dodajte lovorjev list ter zalijte z jušno osnovo. Na šibkem ognju in pokrito kuhajte najmanj 30 minut. Omako nato spasirajte v blenderju ali s paličnim mešalnikom, da dobite kremasto in homogeno omako.

Dva litra vode zavrite in vanjo previdno položite njoke. Enkrat premešajte z večjo kuhalnico in na močnem ognju kuhajte 5-6 minut. Njoke odcedite in jih postrezite s porovo kremno omako.

Pa dober tek!

NASVET!
  1. Kot jušna osnova je mišljena čista tekočina od zelenjavne, kokošje, goveje ali druge juhe, seveda nesoljene. Sama največkrat skuham večjo količino juhe, ki jo potem nekaj sporcioniram v 2dl plastične kozarčke ter zamrznem. Tako imam pri roki jušno osnovo za omake, enolončnice ter hiter obrok za Gurmančka Gala. Če nas preseneti lakota ali zmanjka časa, kozarček juhe hitro odmrznem in zakuham vanjo ribano kašo, jušne testenine, jajček, kar je pri roki. Na tej povezavi najdete recept za domačo kokošjo juho.

Recept za njoke v porovi omaki je že drugi v vrsti receptov, ki so oziroma bodo nastali v februarskem Gurmančkovem izzivu omak. Več o izzivu in receptih, si preberite v tej objavi, vesela pa bom tudi vaše podpore, ki jo lahko izkažete z všečkom FB strani in Instagram-a.

Tretji recept Gurmančkovega izziva omak vas bo na blogu pričakal že v petek 9.2.2018. Ne zamudite! ;)

Pošrekanci s piščancem v smetanovi omaki

Široki rezanci s kremno omako iz smetane in piščanca.


Ljubezen gre skozi želodec, kajne? To zagotovo že veste in čeprav sem največkrat jaz tista, ki oba fanta razvajam s takšnimi in drugačnimi dobrotami, pa me tu in tam s kakšnim odličnim receptom preseneti tudi Bojan. In ravno po njegovi zaslugi že dolgo časa poznam to okusno jed, ki jo bom predstavila v naslednjih vrsticah.

Ker je februar namenjen omakam, ki jih bom v desetih zaporednih objavah uporabila v Gurmančkovem izzivu omak, sem se odločila, da za prvi recept izkoristim tole Bojanovo mojstrovino. Recept je prilagojen za tričlansko družino, katere malček šteje najmanj 9 mesecev starosti, saj vključuje smetano.

Potrebujete:
  • 25dag piščančjega ali puranjega mesa
  • 20dag širokih rezancev (odlična je kombinacija klasičnih pšeničnih in špinačnih rezancev)
  • 1dl smetane za kuhanje
  • 2dl jušne osnove
  • 1 čajna žlica suhega majarona
  • 1 lovorjev list
  • 1 manjša čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 jedilni žlici olivnega olja
Piščančje ali puranje meso narežite na debelejše kose, iz predvidene količine boste dobili cca 5 kosov. Tako boste zagotovili, da bo meso po kuhanju ostalo mehko in da ga bo malček brez težav prijel z roko in si ga nesel k ustom.

Čebulo in česen drobno nasekljajte.

Na olivnem olju na hitro popecite meso, nato ga odstavite. Na isti maščobi, ki je ostala od pečenja mesa, popecite čebulo in česen, da posteklenita. Dodajte majaron in lovor ter zalijte z jušno osnovo ter smetano. V omako dajte prej pečeno meso in na šibkem ognju ter pokrito, kuhajte pol ure.

Ta čas po navodilih na embalaži skuhajte testenine.

Ko so testenine kuhane, jih odcedite. Kuhane široke rezance (ali pošrekance, kakor jih imenujemo pri nas) dajte v omako k mesu ter dobro premešajte. Pokrito pustite 5 minut, da se testenine napojijo omake. Postrezite primerno ohlajeno.


Pa dober tek!

NASVET!

  1. Kot jušna osnova je mišljena čista tekočina od zelenjavne, kokošje, goveje ali druge juhe, seveda nesoljene. Sama največkrat skuham večjo količino juhe, ki jo potem nekaj sporcioniram v 2dl plastične kozarčke ter zamrznem. Tako imam pri roki jušno osnovo za omake, enolončnice ter hiter obrok za Gurmančka Gala. Če nas preseneti lakota ali zmanjka časa, kozarček juhe hitro odmrznem in zakuham vanjo ribano kašo, jušne testenine, jajček, kar je pri roki. Na tej povezavi najdete recept za domačo kokošjo juho.
Naslednji recept Gurmančkovega izziva omak vas bo na blogu pričakal že ta torek 6.2.2018 ;) 

Gurmančku Galu lahko sledite tudi na FB strani in Instagram-u.

Gurmančkov izziv omak

Čebulna, mesna, smetanova, paradižnikova...


Veste o čem govorim? Kaj bo tisto, kar bo v mesecu februarju kraljevalo na mizi Gurmančka Gala?

Omake, seveda.

V FB skupini Gurmanček Gal – vse o uvajanju goste prehrane, mamice velikokrat sprašujejo, kakšno omako naj ponudijo poleg na primer testenin, krompirja, riža in drugih prilog. Zato sem se odločila, da bo naslednji Gurmančkov izziv namenjen omakam.

Ste vedeli, da je bila najstarejša, kadarkoli znana omaka, omaka iz fermentirane ribe, ki se je imenovala garum? Zapisi o tej omaki segajo vse do 2500 let pred našim štetjem, uporabljali pa naj bi jo prebivalci takratne antične Grčije, rimskega in bizantinskega cesarstva.

Še danes omake igrajo pomembno vlogo v kulinariki po celem svetu, naj si bodo v sladkih ali slanih jedeh.Omaka je tako iz kulinaričnega vidika tekočina, ki dopolnjuje glavno jed. Glavni jed doda okus, sočnost in popestri njen izgled. Z uporabo različnih sestavin, predvsem pa začimb, lahko pripravimo 1001 omako, ki bo popestrila še tako enoličen obrok. Poleg tega lahko omake pripravite vnaprej in jih shranite v zamrzovalniku.

Prejšni, januarski izziv, je bil osredotočen na BLW recepte (več o tem, si preberite tu), februarja pa bom tako objavila kar 10 receptov za omake, ki jih bom združila z Gurmančku Galu najljubšo hrano – testeninami. Slednje so odlične tudi za BLW malčke, saj jih dobimo v različnih velikostih in sestavinah, z različnimi omakami pa je lahko jedilnik pester in polnovreden. Poleg tega so, vsaj po najinih izkušnjah, testenine odlična izbira, kadar želimo malčku predstaviti koščke.

V februarju bom tako za recepte Gurmančka Gal uporabila različne testenine. Naj si bodo doma pripravljene ali kupljene, klasične pšenične in pa tudi take, ki so pripravljene iz manj vsakdanjih sestavin, na primer leče, čičerike...


Seveda pa bodo v receptih kraljevale omake. Zato sledite blogu,  FB strani in Instagram-u, kjer vas  bodo tedensko čakale ideje za ustvarjanje in kuhanje novih receptov za male gurmančke.

Prvi recept Gurmančkovega izziva omak bo tako na blogu že to nedeljo 4.2.2018

Naj se Gurmančkov izziv omak začne! ;)

Vsi recepti februarskega izziva na enem mestu:
  1. Pošrekanci s piščancem v smetanovi omaki
  2. Njoki v porovi omaki
  3. Polži z italijansko omako
  4. Luštrkovi ravioli s sirovo omako
  5. Paštašuta
  6. Melancanina omaka z rženimi rezanci
  7. Korenčkova omaka in duo vretena
  8. Gluhi štruklji z borovničevo omako
  9. Gurmančkov golaž
  10. Metuljčki z orehovo omako