Domači amarantovi napihnjenčki z ovsenim napitkom in vanilijo

Amarant je sicer zelo zdrava žitarica, bogata z beljakovinami, vitamini (A, C, E, vitamini skupine B) in minerali (kalcij, magnezij, železo, cink, kalij), a mi je pri kuhanju vedno delala nemalo težav. Nikakor nisem uspela doseči teksture, ki ne bi bila podobna pesku. Ravno zaradi tega amarant ni spadal pod najljubše jedi Gurmančka Gala.
Na spletu sem tako zasledila postopek priprave amarantovih napihnjenčkov in zdela se mi je super priložnost, da ga preizkusim. 

In sicer za približno 200g obroka potrebujete:
  • 4 jedilne žlice amaranta
  • 150ml ovsenega napitka
  • strok vanilije (cca 2cm)
Ste že kdaj sami pekli kokice? No, priprava amarantovih napihnjenčkov je podobna.

  1. Ponev dobro (res dobro) segrejte. Da je dovolj vroča, boste najlažje preverili s kaplljico vode, če bo zacvrčala in takoj izhlapela, je ponev dovolj vroča.
  2. V ponev vsujte 1-2 jedilni žlici amaranta. Odvisno od velikosti ponve. Meni so se napihnjenčki lepše delali, če sem dala v ponev le po eno žlico amaranta.
  3. Ponev pokrijte s pokrovko in jo nalahko premikajte gor in dol tik nad ognjem.
  4. Če je temperatura prava, bodo v 1-3 sekundah začeli nastajati napihnjenčki (kar boste slišali kot drobno pokanje mehurčkov) in v 10 sekundah bodo napihnjenčki pripravljeni.
  5. Pečene napihnjenčke vsujte v posodo in ponev ponovno segrevajte 15-30s.
  6. Ponovite postopek s preostalimi žlicami amaranta.


Strok vanilije prerežite in iz njega postrgajte semena. Vanilijeva semena in strok dodajte v 150ml ovsenega napitka in zavrite. Vroče ovseno mleko zlijte čez amarantove napihnjenčke in postrezite primerno ohlajeno.Pa dober tek!

NASVET!
  1. Namesto ovsenega napitka lahko izberete drug rastlinski napitek (rižev, pirin, prosen, kokosov), lahko pa amarantove napihnjenčke preprosto prelijete z 150ml pripravljenega adaptiranega ali materinega mleka.
  2. Amarantove napihnjenčke lahko vmešate v mlečne izdelke, jih dodate v sadne ali zelenjavne kašice.