Poznamo pirin, rižev, prosen, mandljev (in še bi lahko naštevala) napitek, večino njih pa lahko hitro in enostavno pripravimo tudi v domači kuhinji.
Za Gurmančka Gala sem tako že naredila pirin napitek z okusom vanilije, tokrat pa sem se lotila priprave riževega napitka, ki pa sem mu dodala prav posebno začimbo.
Za 1 liter riževega napitka potrebujete:
V 2,5dl vode čez noč namočite riž.
Naslednji dan riž odcedite in mu dodajte preostanek vode (1,25l) ter 1 janeževo zvezdo. Pokrito kuhajte 10 minut.
Ko se riž skuha, odstranite janeževo zvezdo in vodo z rižem dobro zmiksajte s paličnim mešalnikom.
Zmes nato precedite skozi gosto cedilo ali gazo, da ločite tekočino od riža.
Napitek nalijte v steklenico. Če želite redkejši napitek, dodajte prekuhano vodo do željene gostote.
Zvezdni napitek hranite v hladilniku in porabite v 4 dneh.
Ostanek zmiksanega riža lahko porabite za obrok vašega malčka.